Siirry sisältöön

Matkailun Pulssi

Ajankohtaiskatsaus Visit Finlandin kohdemarkkinoista.
Uutisia, tilastoja, kuluttajien tunnelmia ja asiantuntijoidemme arvioita. Lisäksi tulevien lomasesonkien kysynnän kehitys ja varaustilanne. Viimeisin päivitys on 9.11.2022.

Näkymät

Nykytilanteen yhteenveto

  • Oxford Economicsin ennuste kuluvan vuoden kansainväliselle matkailulle on pysynyt ennallaan. Tänä vuonna ulkomaiset saapumiset jäävät globaalisti arviolta 40 prosenttia vähäisemmäksi kuin ennen 2020 alkaneita kriisejä.
  • Euroopan matkailun kehitys on uusimman arvion mukaan jäämässä 27 prosenttia vuoden 2019 tasosta, länsi-Euroopassa 21 prosenttia.
  • Uusimman lokakuussa päivitetyn ennusteen mukaan Euroopan matkailun odotetaan palautuvan kriisejä edeltävälle tasolle vuonna 2025. Palautumista hidastaa itäisen Euroopan heikentynyt ennuste, sillä länsi-Euroopassa palautuminen tapahtuu vuotta aiemmin. Elpyminen perustuu ennen kaikkea lähimatkailun kehitykseen.
  • Patoutuneen kysynnän purkautuminen on ylläpitänyt matkailualaa lyhyellä aikavälillä. Hidastunut talouskasvu ja kiihtyvä inflaatio muodostavat kuitenkin edelleen riskin elpymiselle loppuvuotta 2022 kohden sekä ensi vuonna.
  • Matkailijoiden ostovoiman heikkeneminen on Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan epäsuora vaikutus eurooppalaiselle matkailualalle.
  • Pandemian jälkeen nähty kysynnän nopea kasvu on johtanut monilla lentokentillä ruuhkautumiseen, sillä työvoimaa ei ole pystytty rekrytoimaan kysynnän purkautumisen tahdissa. Siitä huolimatta monet Euroopan maat hyötyivät kesällä kysynnän kasvusta kun matkailijat pääsivät käyttämään pandemian aikana kertyneitä säästöjään.

 

Markkinat

Q&A Ukrainan
tilanteesta

Visit Finland on koonnut Ukrainan kriisiin englanninkielisen kansainvälisiä matkanjärjestäjiä ja matkailijoita askarruttavia kysymyksiä vastauksineen. Kooste on luotu maaliskuussa 2022.

Seminaarien
satoa

Tutustu Visit Finlandin järjestämien seminaarien, webinaarien ja työpajojen materiaaleihin sekä tallenteisiin

Lisätietoja

Visit Finlandin yhteystiedot