Visit Finlandin edustajien viimeisimmät päivitykset markkinoilta.
Kuluttajien matkailutunnelmia
DACH-alueen kuluttajat varaavat matkoja aktiivisesti. Inflaatio ei ole vaikuttanut lomamatkojen kysyntään, vaan myynti on ollut jopa suuremmalla tasolla kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019. Suomella on hyvä mahdollisuus saada jalansijaa kuluttajien keskuudessa ”lähellä, mutta eksoottinen”-tyyppisellä viestillä. Suomeen suuntautuvat lomat varataan keskimäärin 48 päivää ennen loman alkamishetkeä ja kuluttajat arvostavat erityisesti joustavuutta.
Ruotsissa matkailua pidetään yleisesti tärkeänä elämän osa-alueena ja markkinalla on koronapandemian jälkeistä patoutunutta kysyntää. Ruotsalaiset pitävät kestävyyttä ja vastuullisuutta korkeassa arvossa, mikä puoltaa lähimatkailun suosimista – Suomella on siis hyvä mahdollisuus saada oman osuutensa ruotsalaisista matkailijoista. NATO-keskustelu on lähentänyt maitamme ja Suomen imago on vahvistunut ruotsalaisten kuluttajien keskuudessa positiivisesti.
Ison-Britannian matkailijoiden kiinnostus kansainvälistä matkailua kohtaan on vahva, ja keväällä julkaistun Ison-Britannian matkailuyhdistyksen ABTA:n mukaan lähes kaksi kolmasosaa väestöstä onkin jo varannut lomamatkan vuoden sisälle kyselyhetkestä. Brittiläiset ovat valmiit panostamaan nyt matkoihinsa ja kuluttamaan ylipäätänsä enemmän vapaa-ajan huveihin, esimerkiksi hää- ja polttarijuhliin. Yleisesti ottaen brittiläiset kuluttajat ovat kiinnostuneet eniten ranta- ja kaupunkilomista. Suomessa kuluttajia kiinnostavat nyt omatoimimatkat, jotka sisältävät usein vaelluksen tai pyöräilyn elementtejä. Suomeen matkustamisen ideaan suhtaudutaan tosin nyt kuluttajien keskuudessa pienellä varauksella päivittäisen NATO-uutisoinnin vuoksi.
Ranskalaiset kuluttajat suunnittelevat ja varaavat nyt kesälomamatkoja aktiivisesti. Keskimääräisten matkabudjettien oletetaan tulevan kesäkauden osalta olevan hieman normaalia suuremmat koronapandemian aiheuttaman patoutuneen kysynnän vuoksi, mutta ranskalaisia kuluttajia huolettaa taloustilanne sekä inflaatio. Varsinkin lentolippujen hintojen nousu lähitulevaisuudessa aiheuttaa huolta kuluttajien keskuudessa. Kuluttajien mielenkiinto kohdistuu nyt vahvasti lähimarkkinoihin kuten Espanjan ja Portugalin kohteisiin. Kaukomarkkinoista kuluttajat ovat kiinnostuneet Yhdysvaltojen ja Kanadan kohteista. Suomi on ollut paljon esillä Ranskassa NATO-uutisoinnin vuoksi, ja tällä asialla on sekä positiiviset sekä negatiiviset vaikutukset Suomen-matkailun näkökulmasta.
Espanjassa nähdään tällä hetkellä hyvin vähän Ukrainan-tapahtumien vaikutuksia markkinaan sen sijainnin vuoksi. Tuoreiden espanjalaisten mielipidekyselyiden ja -tutkimusten mukaan, espanjalaiset kuluttajat ovat nyt itseasiassa erityisen kiinnostuneet Pohjoismaisista kohteista, jolloin myös Suomi voi saada hyvää jalansijaa markkinalla. Toki jatkuva uutisointi Natoon liittymisestä voi vaikuttaa kuluttajiin jonkun verran, etenkin talvimatkapäätösten osalta. Kesän 2022 osalta on puolestaan odotettavissa, että kuluttajattulevat suosimaan pidempiä lomia ja kuluttavat matkoihinsa keskimääräistä enemmän koronapandemianaiheuttaman patoutuneen kysynnän vuoksi.
Italialaiset kuluttajat siirtävät puolestaan lomamatkojensa painopisteen ennemmin Länsi-Euroopan kohteisiin Ukrainan-tapahtumien vuoksi, vaikka Suomea pidetäänkin yleisesti ottaen turvallisena matkakohteena. Matkat Suomeen varataan tässä vaiheessa niin tulevan kesän, kuin myös jo talvenkin osalta.
Matkanjärjestäjien toiminta
DACH-alueella nähdään, että suosittujen lomakohteiden majoitus- ja vuokra-autotarjonta on supistunut noin viidenneksen monessa saksalaisten suosimassa lomakohteessa. Suomen näkökulmasta tämä on mahdollisuus lisätä myyntiä tulevalle kesäkaudelle. Monet Suomen kohteita myyvät matkanjärjestäjät ovatkin raportoineet ennätyksellisen vilkasta myyntiä huhtikuun aikana. Lisäksi juuri päättyneet Visit Finland Sales Run-myyntitapahtumat yhdeksällä eri paikkakunnalla saivat hyvää näkyvyyttä saksalaisessa matkailumediassa ja positiivista palautetta niin ostajilta kuin myyjiltä.
Saksan matkailuyhdistys on ottamassa parhaillaan käyttöön vihreän matkailun merkin, joka tekee matkailun CO2-jäljen näkyväksi. Merkki toteutetaan yhdessä vihreän matkailun yhdistyksen Futouriksen kanssa ja se tullee markkinoille syksyllä.
Ruotsissa matkanjärjestäjien osuus Suomeen myydyistä matkoista on marginaalinen ja on pääosin muutamien bussimatkanjärjestäjien varassa. Liikenneyhtiöiden mukaan varauksia tehdään nyt vilkkaasti, mutta varaukset keskittyvät suurimmaksi osaksi lähiviikoille, joten lomakauden varaustilanne ei ole vielä täysin selvinnyt. Uudet laivat kiinnostavat ja lisäävät kysyntää Ruotsin puolella. Bussimatkanjärjestäjien tarjoamien matkojen kysynnän odotetaan puolestaan palautuvan hieman hitaammin. VisitFInlandin "Hitta lyckan på nära håll" -kampanja käynnistyy viikolla 21.
Isossa-Britanniassa nähdään nyt piristynyttä matkailukysyntää ja huhtikuu 2022 oli matkavarausten osalta paras kuukausi sitten pandemian alkamisen. Suomen-matkojen osalta kysytään niin kesä- ja syyssesongin 2022 matkoja, mutta erityisesti talvikauden 2022-2023 matkoja. Matkatoimistot kärsivät edelleen koronapandemian vuoksi aiheutuneesta henkilöstövajeesta.
Ranskassa kesämatkojen varaukset ovat nyt aktiivisessa vaiheessa. Halu matkustaa ulkomaille on vahva ja etenkin lähimarkkinoille tehtävät matkat ovat olleet Ranskassa nyt suosittuja. Suomen osalta matkanjärjestäjät jatkavat toimintojaan normaalisti, mutta toki esimerkiksi Suomen ja Venäjän yhdistelmämatkoja on jouduttu muuttamaan ja perumaan. Tällä hetkellä matkanjärjestäjät myyvät Suomen osalta kesämatkoja, mutta myös talvimatkojen myynti on käynnistynyt. Ukrainan tilanne sekä Suomen liittyminen Natoon vaikuttavat jonkun verran ranskalaisten matkapäätöksiin Suomen osalta.
Espanjalaisten matkanjärjestäjien mukaan kuluttajat varaavat talven matkoja aktiivisemmin edellisvuoteen verrattuna ja myös matkanjärjestäjät ovat laajentaneet Suomi-tarjontaansa talven matkojen osalta huomattavasti. Matkapaketteja myydään myös kesäksi. Kesän tarjonnan osalta suosituimmat kohteet ovat Helsinki sekä Järvi-Suomi, ja alueella matkustetaan usein ”fly & drive” pakettien turvin. Finnair on puolestaan kasvattamassa lentoverkostoaan Etelä-Euroopassa yhdistämällä Helsingin Espanjan Alicanten ja Palma De Mallorcan, sekä Portugalin Porton kanssa. Visit Finland on osallistunut III Iberoamerican Sustainable Congress –tapahtumaan huhtikuussa vahvistaen Suomen johtavaa asemaa vastuullisena matkakohteena.
Italian markkinoilla toivotaan selkeää viestiä turvallisuudesta Euroopan kohteissa, ja myös joustavuutta varausten kanssa. Italialaiset matkanjärjestäjät jatkavat Suomen-matkojen myymistä kesäsesongille ja myös tulevan talvikauden varaustahti on kasvussa. Toukokuun alussa Milanossa pidetyssä Be Nordic-myyntitilaisuudessa tehtyjen kyselyjen mukaan matkanjärjestäjät suhtautuvat tulevaan kesäsesonkiin luottavaisesti ja odottavat vähintään vuoteen 2019 verrattavaa varausten määrää. Suomen saavutettavuus Italiasta on tällä hetkellä erinomaisella tasolla. Lentoyhtiöistä Finnair liikennöi kesällä 2022 kuuteen italialaiseen kaupunkiin Helsingistä: Bologna, Milan (MXP), Rooma (FCO), Napoli, Venetsia ja Verona, osaan niistä lennetään usealla lennolla päivässä ja osaan usealla lennolla viikossa. Lisäksi Ryanair liikennöi kerran viikossa Milanosta ja Venetsiasta Lappeenrantaan. Pisasta ja Venetsiasta pääsee Helsinkiin kahdesti viikossa myös Norwegianin kyydissä. Syksystä lähtien Wizz Air lentää kerran viikossa Roomasta Turkuun. Lokakuussa puolestaan Visit Finland suunnittelee osallistuvansa TTG:n myyntitapahtumaan Riminissä.