Siirry sisältöön

Tietoa brexitistä matkailualan toimijoille

Visit Finland on koonnut kysymys-vastaus-muotoon hyödyllistä tietoa brexitin mahdollisista vaikutuksista matkailuun. Olemme lisänneet vastauksen loppuun linkin alkuperäisen lähteeseen, josta saa lisätietoa aiheesta.

Jos Isossa-Britanniassa hyväksytään lokakuun 2019 loppuun mennessä EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus, astuisi voimaan siirtymäaika, joka kestäisi ainakin vuoden 2020 loppuun asti. Tänä aikana toiminta Ison-Britannian ja muiden EU-maiden välillä jatkuisi kuten nytkin. Jos Iso-Britannia eroasi EU:sta ilman sopimusta (sopimukseton brexit, englanniksi no-deal tai hard brexit), vaikuttaisi tämä eri tavoin toimintaan EU-maiden ja Ison-Britannian välillä. Tällä hetkellä brexitin toteutumisaikataulusta ei ole tietoa.

Asiantuntijamme auttavat mielellä brexitiin liittyvissä kysymyksissä.

Miten brexit vaikuttaa lentoyhteyksiin Ison-Britannian ja Suomen välillä?

Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, se tulee vaikuttamaan EU:n ja Ison-Britannian välisiin lentoyhteyksiin. EU:n komissio on ehdottanut sopimuksettoman brexitin varalle asetusta, jolla varmistettaisiin ainakin vähimmäisyhteydet, mutta vaikka asetus hyväksyttäisiinkin, on varauduttava siihen, että nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoima saattavat supistua eikä vaihtoyhteyksiä Suomesta Ison-Britannian kautta muualle maailmaan välttämättä olisi saatavissa. Lähde ja lisätietoa Euroopan kuluttajakeskus Suomessa.

Traficomin sivuilla on tarkempaa tietoa brexitin mahdollisista vaikutuksista ilmailun toimijoille.

Mitä tapahtuu Ison-Britannian kansalaisten passivaatimuksille, jos tulee sopimukseton brexit?

Sopimuksettoman brexitin jälkeenkin Ison-Britannian kansalaisilla on oikeus lyhyeen oleskeluun EU-maissa ilman viisumia (enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana). Tämä laki on jo säädetty ja astuisi voimaan sillä hetkellä, kun Iso-Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta. Lähde ja lisätietoja (englanniksi) Suomen Ison-Britannian suurlähetystö.

Vaikuttaako brexit Ison-Britannian kansalaisten turvatarkastuksiin Suomessa?

Turvatarkastuksiin ei näillä näkymin ole käytännössä tulossa muutoksia. Maahantulotarkastusten osalta Iso-Britannia ei ole kuulunut aikaisemminkaan Schengen-maihin, joten Ison-Britannian kansalaisten passi tarkistetaan jatkossakin Schengen-rajalla. Suomi on Schengen-maa. Lähde ja lisätietoa liikenne- ja viestintävirasto.

Business Finland ja Team Finland auttavat brexit-asioissa

Business Finlandin sivuille on koottu tietoa brexitin mahdollisista vaikutuksista matkailun edistämisen näkökulmasta, mahdollisista muutoksista vientiin Isoon-Britanniaan sekä asiantuntijoidemme yhteystiedot Isossa-Britanniassa.

Team Finlandin brexit-sivuille on koottu laajasti tietoa ja lähteitä brexitin mahdollisista vaikutuksista Ison-Britannian kanssa toimiviin suomalaisyrityksiin Team Finland -verkoston toimijoiden toimialueilla.