Case 14.12.2021

Aavameri arbetar för ett rent Östersjön

Aavameri, som är verksamt i Åbo skärgård, ordnar guidade paddlingsturer och paddlingskurser för både inhemska och utländska kunder. Skärgården är attraktiv till både sin natur och sin kultur. En genuin och hållbar utveckling är en integrerad del av regionens image. Att verka i Östersjöregionen kräver även av Aavameri en ansvarsfull verksamhet.
Aavameri
  • Aavameri, som är verksamt i Åbo skärgård, ordnar guidade paddlingsturer och paddlingskurser för både inhemska och utländska kunder.
  • Företaget har haft en miljöansvarsplan i 15 år och kvalitets- och utvecklingsarbete har bedrivits i åratal.
  • Dessutom har den fått Visit Finland Authentic Experiences pris för sin tredagars guidade paddlingstur samt ett hedersomnämnande som Business Finlands toppföretag för hållbar utveckling. Företaget tilldelades Visit Finland Sustainable Travel Finland-märket 2020.

Läs mer om programmet Sustainable Travel Finland (på finska)

Ansvarstagande har alltid varit inkluderat i verksamheten hos Aavameri. Kvalitets- och utvecklingsarbetet har pågått i åratal, eftersom kunderna uppskattar och letar efter objekt och aktiviteter av hög kvalitet, som är utformade på ett ansvarsfullt sätt.

– Aavameris verksamhet är helt beroende av ett välmående Östersjön, en stark och rik skärgårdskultur och autentiska samarbetspartners i skärgården. Vi gör det vi gör av kärlek till skärgården och jag kunde inte tänka mig att göra något annat än det som stödjer skärgårdens vitalitet även i framtiden. Detta återspeglas i allt vi gör, säger Benjamin Donner, Aavameris ägare.

Aavameri talvimelonta

Aavameri sammanställer alla sina produkter så miljövänligt som möjligt, vilket bland annat avspeglas i valet av lokal mat och resmål. Kunderna förväntar sig redan nu att kanotföretaget i skärgården agerar i enlighet med en hållbar utveckling.

– En stor del av våra kunder skulle aldrig återvända till oss, om de blev besvikna på vår satsning på hållbarhet. Lokal mat, rökt fisk som du hämtar hemma hos fiskaren, ett besök i en skärgårdsby, bastu och middag hos en öbo - sådant överraskar kunderna positivt och skapar en god atmosfär.

– Hållbar utveckling som syns i produkter och verksamhet har varit en faktor som gjort det möjligt att höja priserna på produkterna, då många gärna betalar extra för den kvalitet de upplever. Hållbarhet har också tagit in några nya partners som utländska resebyråer som investerar specifikt i ansvarsfulla turistprodukter, tillägger Donner.

Aavameri talvimelonta

Att nätverka med andra lokala företag som investerar i hållbarhet har till och med varit besvärligt på grund av företagens fåtal. På Aavameri hoppas man hitta fler skärgårdsföretag som har valt en hållbar väg.

– Det är fortfarande relativt få företag i skärgården som satsar på hållbar utveckling och det är därför svårt att bygga upp ett fungerande samarbetsnätverk. Vi skulle behöva hållbar logi, lokala matproducenter och andra aktivitetsproducenter för att utöka vårt produktutbud och kunna erbjuda ännu mer hållbara topprodukter. Vi har också försökt hjälpa andra företag på en hållbar väg.

Aavameren saaristoherkkuja

Aavameri är ett samarbetsavtalsföretag i Skärgårdshavets nationalpark och det enda finländska havspaddlingsföretag auktoriserat som ISKGA Sea Canoe Center. Företaget fick märkningen Sustainable Travel Finland 2020. Dessutom har den fått Visit Finland Authentic Experiences pris för sin tredagars guidade paddlingstur samt ett hedersomnämnande som Business Finlands toppföretag för hållbar utveckling. Det långsiktiga arbetet har också gett Östersjöns förstapris för hållbar utveckling 2020 i kategorin 'The most sustainable private tourism services provider' och andra plats i kategorin 'The most sustainable product and exceptional services'.