Pressmeddelande 24.08.2021

Finska företag blomstrar i Australien, där Business Finland ger lokalt stöd

Photo: Otso Alasko

I Australien finns över 40 dotterbolag till finska företag och över 120 finska varumärken. Landets marknad lämpar sig extra bra för finska företag, och därtill hjälper Business Finland finländarna att erövra landet.

Finlands viktigaste exportländer är fortfarande Tyskland, Sverige, USA och Ryssland. Under den senaste tiden har exporten till Australien, som är nästan på andra sidan jordklotet, ökat från år till år. Landet är på många sätt en lysande marknad för just finska företag.

– Det finns väldigt lite lokal konkurrens i Australien, då endast 5 % av bruttonationalprodukten kommer från tillverkningsindustrin. Det är lite, till exempel i Finland är motsvarande siffra 30 procent. Landet föredrar västerländsk kvalitet och folk vill till exempel inte köpa kinesisk teknik. Dessutom finns det 25 miljoner välbärgade personer i landet, samt en liknande företagskultur som i Finland, berättar Business Finlands Australian Senior Advisor Eero Toivainen.

Toivainen hjälper finska företag som vill till Australien genom att tillhandahålla sin expertis och sina kontakter, till exempel för att kartlägga partner, utveckla en försäljningskanal eller göra en marknadsundersökning. Han tipsar också om var du får hjälp till exempel med att starta ett lokalt företag, beskattning och i visumfrågor.

Quanturi har inspirerat Australiens jordbruk

För närvarande finns det över 40 aktiva dotterbolag till finska företag och mer än 120 finska varumärken i Australien. Ett finskt företag som gör succé i Australien är Quanturi, vars app och utrustning har utvecklats för att upptäcka brandrisker i torrt gräs och övervaka hökvalitet.

– I år har vi siktat just på Australien, där jordbruket spelar en viktig roll. Förra året kom cirka 8 procent av vår försäljning från Australien, men i år förväntas andelen öka. Det finns en enorm marknad för vår produkt i landet, säger Quanturs verkställande direktör Nadine Pesonen.

Business Finlands kontakter har varit till stor hjälp för Quanturis erövrande av Australiens marknad.
– Genom deras kontakter har vi träffat människor som blivit goda affärspartner i landet. Utan Business Finland hade det varit nästan omöjligt att lära känna människor som bor på andra sidan jordklotet, säger Pesonen.

RELEX Solutions gjorde en stor affär

I våras slöt det finska mjukvaruföretaget RELEX ett kontrakt med australiensiska Coles, som innehar cirka 40 procents andel av landets dagligvaruhandel.

– Under processens gång märkte vi att den finska arbetskulturen och attityden tydligt tilltalar lokalbefolkningen. Vi levererar mätbart mervärde till våra kunder och gör det vi lovar – och vi lovar inte för mycket. På den grunden är det bra att börja vidareutveckla kundrelationen och samarbetet, säger Jukka Uskonen, som ansvarar för RELEX kundrelationer och verksamhet i Asien och Stillahavsområdet.

Business Finlands Toivainen tycker att Australien är ett fantastiskt land även utanför affärerna.

– I Australien kan en finländare lyckas och samtidigt balansera arbetet med en australisk livsstil med välbekanta inslag från hemlandet: orörd natur, hälsosam mat och okomplicerat umgänge med folk. Dessutom tillbringar folk som i Finland mycket tid utomhus med familj och vänner, säger Toivainen, som snart bott i Australien i två år.

Läs mera on RELEX Solutions i Australien.
RELEX Solutions: Så här gjorde ett finskt mjukvaroföretag en toppenaffär i Australien

Fakta: Australien är en bra marknad för finländare

  • Australien bor 25 miljoner välbärgade människor.
  • Det råder mycket liten lokal konkurrens i landet: endast 5 procent av bruttonationalprodukten kommer från tillverkningsindustrin. I Finland är andelen 30 %.
  • Australien avancerar internationellt inom fem branscher: naturresurser, turism, utbildningsexport, livsmedel och finansiering. Finsk högteknologisk expertis är ett gott komplement till dessa starka sektorer i Australien.
  • Business Finlands Australienkontor ligger i Sydney, där två anställda vid Business Finland hjälper finska företag att komma in på den lokala marknaden.
  • På mindre än två år har kontoret haft 120 rådgivningsprojekt för finska företag och 21 utredningar av marknadsmöjligheter.
Mer information till medier

Eero Toivainen
Senior Advisor
Business Finland
+61 451 343 379
eero.toivainen (at) businessfinland.fi

Nadine Pesonen
Toimitusjohtaja
Quanturi Oy
+358 40 587 6976
nadine.pesonen@ (at) quanturi.com

Jukka Uskonen
Director, Operations & Alliances APAC
RELEX Solutions
+65 9482 0740
jukka.uskonen (at) relexsolutions.com


Business Finland är en offentlig finsk aktör som tillhandahåller innovationsfinansiering och internationaliseringstjänster samt främjar turism och investeringar i Finland. Organisationen sysselsätter 680 experter vid 42 verksamhetsställen världen över och vid 16 verksamhetsställen i Finland. Business Finland ingår i Team Finland-nätverket. www.businessfinland.fi