Siirry sisältöön
Blogi 20.12.2024

EU:n uudet poliittiset suuntaviivat ja Horisontti Eurooppa -työohjelma 2025

Heinäkuussa 2024 Euroopan komission jatkava puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli Euroopan Parlamentille poliittiset suuntaviivat uudelle komissiolle kaudelle 2024–2029. Puolustus ja turvallisuus. Kestävä vauraus ja kilpailukyky. Demokratia ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Edelläkävijä maailmassa, tulostentekijä Euroopassa. Tässäpä tavoiteltavaa.
Kirjoittaja
Elina Nikkola

Elina Nikkola työskentelee neuvottelevana virkamiehenä maa- ja metsätalousministeriön tutkimus- ja oikeusyksikössä sekä toimii Suomen edustajana Horisontti Eurooppa -ohjelman klusteri 6 -ohjelmakomiteassa.

Yksinkertaistettuna nämä painopistealueet ja niiden alla määritellyt kohdennetut ja yhteiset tavoitteet vuoteen 2030 saakka (ja senkin jälkeen) antavat kehykset Euroopan kilpailukyvyn, strategisen autonomian ja yhtenäisyyden varmistamiseksi; ilmastotavoitteita, puhtaan energiankäytön lisäämistä, vihreän kehityksen ohjelmaa ja luontokadon pysäyttämistä unohtamatta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kannalta? Ihan kaikkea, sillä suuntaviivoissa nostetaan tutkimus ja innovointi EU:n talouden keskiöön ja tämä on hyvä muistaa nyt kun EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä MFF:sta neuvotellaan. Komission tarkoituksena on lisätä tutkimusrahoitusta ja keskittää sitä tieteelliseen huippuosaamiseen, vaikuttavaan perus- ja soveltavaan tutkimukseen sekä disruptiiviseen innovointiin.

Poliittisten suuntaviivojen tavoitteita on huomioitu suoraan vuoden 2025 klusteri 6 -hakuohjelman eri destinaatioiden taustateksteissä ja/tai uusina hakuaiheina. Erityisen keskeisinä painotuksina ovat ”Elämänlaadun turvaaminen: elintarviketurva, vesi ja luonto” sekä ”Uusi suunnitelma Euroopan kestävän vaurauden ja kilpailukyvyn varmistamiseksi”. Nämä sisältävät useita uusia (ja vanhojakin) strategia- ja toimintaohjelma-aloitteita, esimerkiksi “European Ocean Pact”, ”European Water Resilience Strategy”, “Circular Economy Act” ja ”European Climate Adaptation Plan”, joita on huomioitu uusissa teksteissä ja hakuaiheissa.

Tuleva metsäkumppanuus avaa uusia mahdollisuuksia kehittää edelleen metsien ja kestävän metsätalouden menetelmiä ja osaamista.

Lue Elina Nikkolan blogikirjoitus kokonaisuudessaan maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.