Siirry sisältöön
Case 03.02.2022

Talent Explorer -rahoitus madaltaa kynnystä lähteä uudelle vientimarkkinalle

Digitaalisten oppimisratkaisujen edelläkävijä Eduten on palkannut kansainvälisen osaajan Suomesta tekemään markkinatutkimusta ja valmistelemaan vientiponnistusta Laosin markkinoille.
Eduten
  • Eduten platform -pilvipalvelu on yksi suomalaisen koulutusviennin menestystarinoista.
  • Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksen 15 vuotta sitten käynnistyneen tutkimustyön pohjalta kehitetty oppimisalusta on käytössä jo 50 maassa.
  • Tekoälyä ja matematiikan tehtävien pelillistämistä hyödyntävä digialusta tarjoaa jokaiselle oppilaalle sopivan haastetason ja antaa opettajalle vaivattomat verkkotyökalut seurata opiskelun edistymistä.

Palkkaa kansainvälinen osaaja. Lue lisää.

Talent Explorer on joustava ja helppo ottaa käyttöön. Olemme saaneet hyvää palvelua ja nopeita päätöksiä Business Finlandilta, kertoo Edutenin kv-myyntijohtaja Makke Leppänen.

Edutenin Laosin maajohtajaksi kesällä 2021 palkattu Hang Do löytyi yrityksen omasta verkostosta.

– Hän on aikaisemmin opiskellut Vietnamissa englanninopettajaksi, jatkanut opintoja Suomessa ja asunut täällä yli kymmenen vuotta, joten hän tuntee hyvin suomalaisen kulttuurin ja Kaakkois-Aasian maat. Tiesimme hänen osaamisen ja kyvykkyyden, koska hän oli työskennellyt aiemmin meidän partnerin kanssa, sanoo Leppänen.

Eduten haastattelee parhaillaan laosilaisia kouluja, tekee pilottiprojekteja ja hankkii palautetta siitä miten sovellus sopii paikalliseen markkinaan.
– Meille on tärkeätä oppia miten lähestytään kouluja ja viestitään siellä sekä ymmärtää minkälainen kumppanimalli toimii Laosissa.

Kulttuurituntemus on avain vientiavauksen onnistumiseen

Eduten tunnisti Suomessa asuvien ulkomaisten opiskelijoiden potentiaalin vienninedistämisen näkökulmasta jo neljä vuotta sitten. Nyt Edutenillä työskentelee osaajia viidestä eri maasta.

– Asiantuntijoilla on se tärkeä paikallinen kulttuurituntemus ja he ymmärtävät myös suomalaisen koulutuksen ja kulttuurin vahvuudet. Näin pystymme mukauttamaan meidän tarjoomaa ja tuotetta eri markkinoille. Itse emme pysty sitä täysin tekemään, toteaa Leppänen.

Edutenin tähtäimessä on myös muita markkina-avauksia, joihin se aikoo hakea Talent Explorer -rahoitusta. Avustus kattaa puolet kansainvälisen asiantuntijan palkkakuluista vuodeksi 20 000 euroon asti ja sitä voi hakea kolmeen eri vientihankkeeseen. Tukea ei tarvitse maksaa takaisin. Leppänen rohkaisee kaikkia vientiyrityksiä hyödyntämään rahoitusta sekä kotimaasta löytyviä ulkomaisten osaajien verkostoja.

– Kansainvälistyminen käynnistyy kokeilujen kautta. Talent Explorer on helppo tapa tehdä taustaselvitys johonkin markkinaan varsinkin nyt korona-aikana, kun messuja ei järjestetä eikä pystytä paljon matkustamaan.

Lentävä lähtö lupaavalle markkinalle

Eduten toimii jo Laosin naapurimaissa Myanmarissa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Talent Explorer -hanke sai lentävän lähdön, kun yksi laosilainen koulutusalan asiantuntija löytyi nopeasti Team Finlandin verkoston kautta. Uuden markkinan liiketoimintapotentiaali näyttää lupaavalta.

– Laos on jäljessä digitalisaatiossa, mutta siitä voi hyvinkin tulla yksi meidän parhaita maita. Totesimme, että juuri nyt voisi olla oikea aika mennä Laosin markkinoille, koska siellä on iso koulutusuudistus käynnissä sekä todellinen tarve, kun lapset ovat olleet pitkään kotona. Kilpailua ei ole vielä kovin paljon, sanoo Leppänen.

Talent Explorer -rahoitus kiinnostaa

Talent Explorer -rahoitus on osa Business Finlandin laajempaa Talent Boost -palvelukokonaisuutta, jota eri alojen yritykset voivat hyödyntää kansainvälistymisen eri vaiheissa ja toimenpiteissä. Yhä useammat yritykset hyödyntävät nyt rahoitusta.

– Talent Explorer vähentää riskiä, kun yritys päättää laittaa lisäpaukkuja vientiin. Kansainvälisen osaajan palkkaaminen on usein se askel, joka syventää ratkaisevalla tavalla yrityksen ymmärrystä kohdemarkkinan liiketoimintaympäristöstä ja asiakkaiden ajattelutavoista. On hienoa seurata näitä onnistumisia, kertoo Minh Lam, Business Finlandin Service Manager.