Siirry sisältöön
Case 19.11.2024

EU-rahoitus nopeutti Euformatics Oy:n tuotekehitystä ja toi uusia asiakkaita

EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelma rahoittaa tutkimusta ja tuotekehitystä 95 miljardilla eurolla vuosina 2021–2027. Rahoitusohjelma tarjoaa hyvät puitteet tieteellisesti merkittävään tutkimukseen ja kaupallistettavien innovaatioiden kehittämiseen myös suomalaisille yrityksille. Yksi tilaisuuteen tarttuneista on espoolainen Euformatics Oy.
Euformatics Oy
  • Vuonna 2010 perustettu yritys, joka tuottaa terveydenhuollossa käytettäviä geenianalyysiohjelmistoja
  • Pääpainopisteinä syövän sekä perinnöllisten sairauksien diagnostiikka
  • Työllistää 12 henkilöä

Suomalainen kasvuyritys Euformatics kehittää terveydenhuollossa käytettäviä geenianalyysiratkaisuja. Yritys on avainasemassa 14 miljoonan euron Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittamassa GEMMA-tutkimushankkeessa.

– Kokemuksemme perusteella voin ehdottomasti suositella Horisontti Eurooppa -rahoitusta kansainvälisille markkinoille pyrkiville deep tech -yrityksille, Euformatics Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kaasalainen kannustaa.

Euformatics1.jpg

Kansainvälinen yhteistyö välttämätöntä sairauksien parantamisessa

Geenitieto ja sen tulkinta ovat edellytyksiä sairauksien syntymekanismien ymmärtämiselle. Syntymekanismien ymmärtäminen puolestaan avaa mahdollisuuksia uusien hoitomuotojen kehittämiseen. Euformatics toi tätä geenitieto-osaamista kansainväliseen EU-rahoitteiseen tutkimukseen, joka pyrkii selvittämään monialaisesti autismin biologista taustaa.

Autismi on varhaislapsuudessa puhkeava neurologinen kehityshäiriö, joka koskettaa noin yhtä lasta sadasta maailmanlaajuisesti. Autismin piirteitä ovat erilaiset vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä ja viestinnässä. Autismin kehittymisen syytä tunneta.

Horisontti Eurooppa -rahoitus on erinomainen mekanismi tällaiseen kansainväliseen tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön.

– Ymmärryksemme autismin kehitysmekanismista on vielä puutteellinen. Autismitutkimus tarvitsee parasta osaamista monelta osaamisalueelta, tämän vuoksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Horisontti Eurooppa -rahoitus on erinomainen mekanismi tällaiseen kansainväliseen tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön, kertoo Kaasalainen.

Sairaaloille suositukset ovat tärkeitä päätöskriteerejä

EU-hankkeet tuovat moninaisia hyötyjä niihin osallistuville yrityksille: tuotekehitysrahoitusta, uskottavuutta ja asiakkaita. Euformaticsin kohdalla toimitusjohtaja kertoo, että nämä kaikki ovat toteutuneet.

– Hanke on tuottanut monta tieteellistä artikkelia, joissa viitataan tuotteeseemme ja lääketieteessä tämä on tärkeimpiä uskottavuustekijöitä. Lisäksi hankkeen priimusmoottori, arvostetun Massachusetts General Hospitalin lastentautien ylilääkäri professori Alessio Fasano, tukee julkisesti yrityksemme tuotteita.

Sairaalat ovat tyypillisesti varsin konservatiivisia ostajia, ja nimekkäät suositukset ovat tärkeitä ostopäätöksiä tehdessä.

Yrityksen oma aktiivisuus ratkaisee EU-rahoituksen

EU-hankkeita ja niiden hakemusprosesseja koordinoivat tyypillisesti yliopistot ja tutkimuslaitokset, ja yritysten on tärkeää tutustua niihin, mikäli mielivät mukaan näihin miljoonahankkeisiin. Yksi tapa tutustua avaintoimijoihin on lähestyä avaintutkijoita oma-aloitteisesti kohdennetuissa verkottumistapahtumissa ja alan konferensseissa.

Etsi oikeat strategiset kumppanit mielellään oman maasi ulkopuolelta ja ota heihin rohkeasti yhteyttä.

– Etsi oikeat strategiset kumppanit mielellään oman maasi ulkopuolelta ja ota heihin rohkeasti yhteyttä. EU-hankkeissa kun on oltava kumppaneita monesta maasta, Kaasalainen neuvoo suomalaisia yrityksiä.

Euformatics hyödynsi myös toista tapaa päästääkseen mukaan GEMMA-hankkeeseen: he loivat huolellisesti kirjoitetun profiilin yrityksestään ja palveluistaan Funding & Tenders -portaaliin ja saivat tätä kautta ehdotuksen tulla mukaan hankehakemukseen.

– Painotimme profiilissamme, että voimme tuoda hakemukseen PK-yritysosallistujan, mitä hakemusten arvioijat arvostavat. Tämä auttaa myös akateemisia kumppaneitamme saamaan EU-rahoitusta, kertoo Kaasalainen.

Artikkelin kirjoittaja Sampo Sammalisto toimii Horisontti Eurooppa -rahoituksen terveysalan kansallisena yhteyshenkilönä. Lue lisää EU-rahoituksesta ja oman toimialasi yhteyshenkilöistä Business Finlandin horisonttieurooppa.fi-sivustolta.

Kuvat: Euformatics Oy