Siirry sisältöön
Uutinen 05.05.2023

IQM:n kvanttitietokoneet Quantum Spain -ohjelman keskiössä

Kuva: IQM

Suomalainen VTT:n ja Aalto-yliopiston spin-off-yritys IQM kuuluu konsortioon, jonka Quantum Spain valitsi rakentamaan ensimmäisen julkiseen käyttöön tarkoitetun kvanttitietokoneen Etelä-Euroopassa.

Quantum Spain on Espanjan talousasioiden ja digitaalisen muutoksen ministeriön digitalisaatiosta ja tekoälystä vastaavan valtiosihteerin (SEDIA)  joulukuussa 2022 tukema aloite. Sitä rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (Recovery and Resilience Facility, RRF).

  • IQM on jäsen Qilimanjaro Quantum Techin ja GMV:n johtamassa konsortiossa. 
  • IQM toimittaa ensimmäisen kvanttiprosessorin kuluvan vuoden toisella neljänneksellä.
  • Kvanttitietokone asennetaan Barcelonan superlaskentakeskukseen (Barcelona Supercomputing Center, BSC) ja integroidaan MareNostrum 5 -supertietokoneeseen.

Miten tämä kaikki on ollut mahdollista ennätyslyhyessä ajassa? Kysyimme suoraan Jani Heikkiseltä, IQM:n globaalin liiketoiminnan kehityksestä vastaavalta johtajalta ja samalla  Espanjan maajohtajalta sekä Victor Canivellilta, Qilimanjaro Quantum Techin yhdeltä perustajalta. Yritys on IQM:n paikallinen kumppani Espanjassa ja Euroopan Unionissa.

IQM:n toimisto perustettiin Espanjaan

Toukokuussa 2021, heti pandemian jälkeen, IQM ilmoitti julkisesti päätöksestään perustaa toimisto Espanjaan. Tätä tuki markkinatutkimus ja Business Finlandin Espanjan-toimiston varhainen apu markkinalla. Se vahvisti Espanjan korkean potentiaalin kvanttiteknologiassa.Päätös parhaasta sijaintipaikasta Espanjassa oli kinkkisempi kysymys.

Jani Heikkisen mukaan ensimmäinen vaihtoehto oli Baskimaalla sijaitseva Bilbao kvanttiteknologian tutkimukseen ja kehitykseen liittyvien aktiviteettien, mahdollisen paikallisten osaajien saatavuuden ja paikallisten kansainvälisen yhteistyökiinnostuksen vuoksi. Kuitenkin vuonna 2022 he muuttivat toimiston Madridiin ja odottavat innolla laajentumista ja yhteistyön jatkamista Espanjan kvanttiekosysteemin kanssa viedäkseen kvanttiteknologian kehitystä eteenpäin.

– Tärkeimmät syyt avata toimisto Espanjaan olivat olla osa paikallista ekosysteemiä, voittaa kvanttiteknologiaan liittyviä projekteja ja houkutella paikallisia osaajia, kertoo Heikkinen.

Osaamiset täydentävät toisiaan

Alusta lähtien tuli hyvin selväksi, että avain menestykseen on paikalliseen kvanttiekosysteemiin liittyminen. IQM korostaa paikallisten kumppaneiden tunnistamisen, mahdollisten synergioiden ymmärtämisen ja yhteistyösopimusten allekirjoittamisen tärkeyttä.

– Tavoittelemme strategisempaa kumppanuutta Qilimanjaron kanssa, koska ratkaisumme ovat toisiaan täydentäviä. Esimerkiksi meidän lähestymistapamme on digitaalinen kvanttitietokone ja heidän analoginen kvanttitietokone, joten näemme paljon synergioita yhdessä työskentelyssä. Ohjelmistopuolella olemme allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) MultiVersen kanssa. MultiVerse on San Sebastianissa sijaitseva kvanttisovelluksia ja algoritmeja kehittävä yritys. Olemme myös puhuneet muiden espanjalaisyritysten kanssa, joten tämä on työn alla, Heikkinen kertoi.

Qilimanjaro on Barcelonan superlaskentakeskuksen (BSC), Barcelonan yliopiston (UB) ja hiukkasfysiikan instituutin (IFAE) spin-off. Molemmat yritykset jakavat vision sirujen ja kvanttialgoritmien yhteissuunnittelusta.

– Meistä tuli hyvin luontevia kumppaneita projektille. Tarjouspyyntö oli suunnattu tietyn tyyppiselle digitaaliselle kvanttitietokoneelle, mihin IQM:n sirut sopivat erittäin hyvin. Qilimanjaro, jonka vastuulla oli kvanttitietokoneen rakentaminen ja pääsy- ja ohjausohjelmisto, yhdessä IQM:n kanssa päätti partneroitua konsortioon hakeakseen tähän kärkihankkeeseen, vahvisti Victor Canivell.

Neuvottelujen aikana molemmat yritykset havaitsivat paljon yhteneväisyyksiä kvanttilaitteisto- ja -ohjelmistokehityksessä, puhdastilojen saatavuudessa ja pääsyssä muille markkinoille.

Canivellin mukaan Euroopassa on suuri tarve kvanttiteknologian kriittisen massan kertymiselle, missä IQM on yksi johtavista toimijoista. Molemmat yritykset ovat varmoja, että Quantum Spain -ohjelma on merkinnyt heidän yhteisen matkansa alkua kvanttiteknologioissa Euroopassa.

Quantum Spain -ohjelma uudistaa Espanjaa

Quantum Spain -ohjelma on kvanttilaskennan ekosysteemi Espanjassa, ja myös ensimmäinen Etelä-Euroopassa. Ohjelmaa rahoitetaan EU:n elpymisvaroista (RRF). Vuonna 2021 Espanjan hallitus käynnisti kunnianhimoisen suunnitelman uudenaikaistaa Espanja teknologisesti ja julkisti Quantum Spain -ohjelman. Se on 20 miljoonan euron investointiprojekti, jota Barcelonan superlaskentakeskus koordinoi.

Tuntui luonnolliselta, että IQM:n tulisi osallistua tarjouskilpailuun yhteistyössä paikallisen kumppanin Qilimanjaro Quantum Techin kanssa. Yritysten välinen vahva synergia perustuen IQM:n kokemukseen Ranskassa ja Saksassa johti korkeaan kiinnostukseen päättäjien taholta, ja tuloksena tarjouskilpailun voittoon vuonna 2023.

IQM on valittu toimittamaan kvanttiprosessoreita ensimmäiseen espanjalaiseen kvanttitietokoneeseen, joka asennetaan Barcelonan superlaskentakeskukseen ja integroidaan MareNostrum 5 -supertietokoneeseen. MareNostrum 5 on Espanjan tehokkain supertietokone.

Business Finlandin ja koko Team Finland -verkoston merkitys ratkaiseva

– Business Finland on ollut hyvin avulias koko Espanjaan asettautumisen aikana tekemällä hyödyllisiä esittelyitä ja luomalla lisää näkyvyyttä IQM:lle. Koko Team Finland -verkoston tuki Espanjassa on ollut ratkaisevan tärkeä menestyksellemme”, korosti Heikkinen.

– Yhteistyö alkoi maaliskuussa 2022, kun ministeri Ville Skinnari vieraili Espanjassa ja saimme tilaisuuden istua saman pöydän ääreen digitalisaatiosta ja tekoälystä vastaavan valtiosihteerin  Carme Artigasin kanssa esitelläksemme IQM:n.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Suomen Espanjan-suurlähettiläs Sari Rautio järjesti tapaamisen IQM:n, talousasioiden ja digitaalisen muutoksen ministeriön ja PERTE Chips -projektin erityiskomissaarin Martorellin kesken. PERTE Chips on toinen kunnianhimoinen 12 miljardin euron projekti, jonka Espanjan hallitus käynnisti tavoitteena luoda Espanjaan uusinta tekniikkaa olevat nanosirujen tuotantolaitokset.

– On tärkeää proaktiivisesti verkostoitua Team Finlandin kanssa ja käyttää verkoston tukea, koska se voi todella tuoda arvoa suomalaisille yrityksille ulkomailla. Mikään ei kuitenkaan tule itsestään. Yritysten pitää olla aktiivisia ja tavoitella muissa maissa saatavilla olevia resursseja, Heikkinen sanoi.

Senior Advisor Daria Mashkina Business Finlandin Espanjan-toimistosta määrittelee tehokkaan ja luottamukseen perustuvan viestinnän IQM:n ja Business Finlandin välillä keskeiseksi tekijäksi heidän menestyksessään.

– IQM on poikkeuksellinen suomalainen yritys monin tavoin: se on deep tech, syntynyt globaaliksi ja osaamiskeskeinen. Mutta tärkeintä on se, että IQM on äärimmäisen yhteistyöhaluinen ja vastaanottavainen. Suhteemme todella perustuu luottamukseen, jatkuvaan palautteeseen ja molemminpuoliseen halukkuuteen edistää suomalaisia teknologioita globaalisti, Mashkina toteaa.

Sekä IQM että Qilimanjaro ovat yhtä mieltä siitä, että Suomi yhdistetään vahvasti kvanttiteknologioihin ja että se on todistanut olevansa yksi aktiivisimmista jäsenmaista syväteknologiassa (deep tech) ja kvanttiteknologiassa. Barcelonan superlaskentakeskus kehittää parhaillaan uutta teknologiaa yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Projekti sisältää tekoälyä ja luo perustaa nouseville kvanttitoimialoille Euroopassa, missä IQM on johtava toimija.


Lisätietoja

Daria Mashkina
daria.mashkina (at) businessfinland.fi
Puh. +34 603 645 130