Siirry sisältöön
Blogi 15.12.2022

Näin viet kasvuyrityksesi pörssiin

Miksi yritysten kannattaa listautua? Asiantuntijamme Marjo Ilmari kertoo, mitkä ovat pörssiin listautumisen askelmerkit.
Kirjoittaja
Marjo Ilmari

Senior Director, Accounts & Industry, ICT
Business Finland

LinkedIn

Twitter:
@MarjoIlmari

Moni yritys miettii kannattaako listautua pörssiin vai pysyä yksityisenä? Listautuminen ei ole aina kannattavaa, mutta listautuminen sopii voimakasta kasvua hakeville yrityksille, sillä se tarjoaa yritykselle tehokkaan rahoituskanavan. 

Vuonna 2022 listautumismarkkina on hiljentynyt geopoliittisesta tilanteesta johtuen ja isommat listautumiset antavat odottaa itseään. First North -kauppapaikka vetää kuitenkin puoleensa jo hieman paremmin. Vaikka IPO-ikkuna eli "Initial Public Offering" on auki tällä hetkellä vain muutamille, nyt kannattaa laittaa prosessit kuntoon ja luoda valmiuksia tulevaisuuden varalle.

Miksi listautua pörssiin?

Tärkein syy listautua on tyypillisesti pääoman hankkiminen kasvun rakentamiseen, mutta listautuminen tuo myös muita hyötyjä. Pörssilistaus lisää tunnettuutta ja uskottavuutta asiakassuhteiden rakentamisessa ja auttaa myös houkuttelemaan entistä paremmin uusia kansainvälisiä osaajia. Pörssilistatun yrityksen nähdään olevan vakaammalla pohjalla, koska yrityksen tulee avata sijoittajaviestinnässään tunnusluvut. Listautuminen on kuin laatuleima, joka lisää läpinäkyvyyttä.

Ruotsissa yritykset hakeutuvat First North -listalle Suomea varhaisemmassa vaiheessa. Toisaalta viime vuonna nähtiin Suomessakin listautuvia yhtiöitä, joissa voitollisuus oli kaukana tulevaisuudessa. Esimerkiksi SaaS-liiketoimintamallilla (Software as a Service) toimivissa ohjelmistoyrityksissä käyttökatteen alapuolinen osuus ei kiinnostanut, vaan vahva kasvu riitti.

Tällä hetkellä ei kannata listata tappiota tekevää pientä yhtiötä. Nykyisessä markkinatilanteessa pitää pystyä näyttämään vähintään todella vahva polku kannattavuuteen lähitulevaisuudessa. Kassavirta on kuningas ja yrityksen tuloksentekokyky entistäkin tärkeämpää. Oikea hinnoittelu on ratkaisevaa eli valuaatiotason pitää sopia markkinatilanteeseen.

Pörssiin valmistautumisen askelmerkit

Tärkeintä on yrityksen uskottava strategia ja sijoittajatarina eli ns. Equity Story, jonka tulee olla kristallinkirkas. Erityisesti SaaS- ja peliyritysten tulee kertoa taloustilanteestaan alan tyypillisillä metriikoilla, jolloin vertailu yritysten verrokkiryhmään kansainvälisesti onnistuu. Kannattaa muistaa, että numeroiden voima toimii.

Sijoittajasuhteiden johtamisen prosessit ja hyvän hallintotavan eli Corporate Governancen käytännöt tulee rakentaa kuntoon jo ennakolta. Toimivan johdon ja hallituksen saumaton yhteistyö korostuu listautumisprosessissa ja myös sen jälkeen. Toisaalta strategisen suunnittelun, riskien hallinnan sekä talouden seurannan ja johtamisen tulee olla kunnossa jokaisella yrityksellä, joka pyrkii kasvuun. Listautumista suunnittelevan ei kannata rakentaa liian monimutkaisia yhtiörakenteista, jotka heikentävät läpinäkyvyyttä. Itse listautumisprosessi vie tyypillisesti virallisesta päätöksestä noin 4–6 kuukautta.

Maltillinen listautumishinta mahdollistaa pitkäjänteisen kehittämisen kasvuyrityksissä. Markkinanodotukset ovat realistisemmat, mikä mahdollistaa positiivisen sentimentin ja tulevan kurssikehityksen. Ensimmäinen kvartaaliraportti ja vuosikertomus eivät saisi olla sijoittajille pettymyksiä. Kasvuyrityksen IPO:n kohdalla ei tulisi tehdä vanhojen omistajien osakemyyntejä. Sijoittajat haluavat sijoittaa yrityksen kasvuun, johon myös vanhat omistajat uskovat. Listautumisanneissa tavoitteena on hyvä olla kaksinkertainen ylimerkintä, jotta sijoittajilla on ruokahalua ostaa jälkimarkkinoilta lisää. Listautumisesta yhteinen matka uusien sijoittajien kanssa vasta alkaa.

Business Finland voi auttaa kasvuyritystäsi

Business Finland voi jakaa riskiä yrityksen eri kasvuvaiheissa. Kauttamme saat myös tietoa EU-rahoitusvaihtoehdoista sekä tukea ja kontakteja kansainvälistymiseen.

Kaikkien IPO:a harkitsevien kannattaa katsoa tallenne IPO-klinikaltamme. Se sopii erinomaisesti myös kaikille yleisemmin pelialan kehityksestä kiinnostuneille. Todella informatiivisessa keskustelussa kokeneet panelistit kertovat kokemuksiaan listautumisannista eli IPO:sta (Initial Public Offering) eri näkökulmista. Panelisteina olivat Tero Virtala (Remedy Entertainment), Petri Niemi (G2 Invest, Next Games, LeadDesk), Walter Ahlström (Carnegie Investment Bank) ja moderaattoriksi mahtavan Erja Retzén (Nasdaq Nordic).

Katso tallenne 

Tutustu Business Finlandin rahoituspalveluihin

Kuva: Nasdaq Nordic

 

Blogi julkaistu ensimmäisen kerran 15.12.2022. Blogia päivitetty 27.1.2023.