Siirry sisältöön
Blogi 07.09.2022

Paras työpaikka huippuasiantuntijoille: Kokemuksia HR:n ja sisäisen viestinnän harjoittelusta

Millaista on olla Business Finlandilla harjoittelijana? Mikä on henkilöstöjohtamisen ja sisäisen viestinnän rooli asiantuntijaorganisaatiossa? Business Finlandin HR:n ja sisäisen viestinnän harjoittelija Heini Suvivuo aloittaa syksyn 2022 aikana julkaistavan harjoittelijablogisarjan. Heini jakaa kokemuksiaan harjoittelujaksonsa ensimmäisiltä kuukausilta ja kertoo, miten hän tukee Business Finlandin strategista tavoitetta luoda paras työpaikka alansa huippuasiantuntijoille.
Kirjoittaja
Heini Suvivuo

HR and Internal Communication Trainee

Aloitin Business Finlandilla harjoittelijana ensimmäisen vuoden kansainvälisen johtamisen maisteriopintojen jälkeen. Kauppatieteiden opintoni ovat harjoittelun myötä saaneet ympärilleen kaivattua konkretiaa, kun olen päässyt näkemään suuren kansainvälisen organisaation toimintaa lähietäisyydeltä.

Harjoittelujaksoni yhdistää kaksi teemaa – henkilöstöjohtamisen sekä sisäisen viestinnän. Kyseiset teemat linkittyvät suoraan Business Finlandin strategiaan ja erityisesti strategiseen painopistealueeseen ’paras työpaikka huippuasiantuntijoille’.

Omalla kohdallani, työtehtävien yhdistäminen johonkin laajempaan kokonaisuuteen lisää työn mielekkyyttä entisestään. Pienetkään työtehtävät eivät tunnu pieniltä, kun kaikki tekeminen palvelee jollain tavalla Business Finlandin strategisia tavoitteita ja auttaa luomaan houkuttelevaa organisaatiota alan parhaille asiantuntijoille, joista tässä organisaatiossa ei muuten ole pulaa.

Kansainvälinen organisaatio kahden linssin läpi

On ollut opettavaista päästä näkemään kansainvälisen organisaation toimintaa kahden eri tiimin linssien läpi. HR-tiimissä olen päässyt näköalapaikalle lähivuosina fuusioituneen, kansainvälisen organisaation ihmisten johtamiseen. Kiinnostuin jo opinnoissani strategisesta ihmisten johtamisesta sekä erityisesti fuusion läpikäyneiden yritysten tavasta rakentaa yhtenäinen organisaatiokulttuuri ja säilyttää osaajat uudistuksen jälkeen.

Tämän lisäksi työelämän murros sekä siirtyminen lähityöskentelystä yhä enemmän kohti hybridityötä on ollut näkyvää Business Finlandilla.

Monia muutoksia kokeneen organisaation HR-tiimissä näköalat ovat ainutlaatuiset ja ennen kaikkea todella mielenkiintoiset.

Sisäinen viestintä voi kuulostaa etäiseltä funktiolta asiantuntijaorganisaatiossa ja ennen harjoitteluani, se oli sitä hieman myös itselleni. Kuten lähes kaikkea muutakin organisaation toimintaa, sisäistä viestintääkin rakennetaan ja kehitetään strategiaan sekä analytiikkaan nojaten. Erityisesti Business Finlandin kaltaisessa hybridiorganisaatiossa sisäisen viestinnän toimintatapojen, kanavien ja kulttuurin vakiinnuttaminen on tärkeää. Hyvin toimiva sisäinen viestintä voi auttaa mm. tiedonjaossa eri yksikköjen ja maiden välillä, sekä työntekijöiden sitouttamisessa organisaatioon.

Tehtäväni harjoittelijana yhdistävät melko saumattomasti sekä henkilöstöjohtamisen että sisäisen viestinnän. Tässä vaiheessa, puolessa välissä 9 kuukauden harjoittelujaksoani, tehtäväni ovat keskittyneet vuosittaisen suuren sisäisen tapahtumamme järjestämiseen. Tapahtuman järjestäminen on todella suuri kokonaisuus ja sen yhteydessä olen saanut vastuuta sekä päässyt toteuttamaan pienempiä projekteja hyvin itsenäisesti. Harjoittelujaksoni toiselle puoliskolle on tiedossa mielenkiintoisia projekteja liittyen erityisesti Business Finlandin työnantajamielikuvan kehittämiseen.

Uudet harjoittelijat, uudet tuulet

Työpaikkana ja ympäristönä Business Finland on kunnianhimoinen ja työntekijöidensä asiantuntijuuteen luottava. Harjoittelijat nähdään uusien tuulien tuojina. Omia ideoita saa ja pitää tuoda esiin. Jokaista ideaa ei tietenkään aina lähdetä toteuttamaan, mutta rehellinen ja rakentava palaute on toisaalta sitäkin arvokkaampaa.

Esihenkilöt Business Finlandilla ovat selkeästi kiinnostuneita harjoittelijoiden hyvinvoinnista ja harjoittelujakson mielekkyydestä. Harjoittelijat eivät ole kahvinkeittäjiä eivätkä töissä 24/7. Harjoittelu antaa paljon uusia ja mielenkiintoisia haasteita, mutta toisaalta antaa tilaa ja aikaa edistää samalla vaikka omia opintoja.

Odotan innolla mitä harjoittelun viimeiset kuukaudet tuovat tullessaan.

Tutustu työmahdollisuuksiimme