Siirry sisältöön
Blogi 10.05.2023

Yhteiskunnallisista haasteista tulevaisuuden kasvumahdollisuuksiin: Isot haasteet vaativat isoa ajattelua

Miten vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin? Mitä missiot ovat ja miten ne auttavat rakentamaan Suomen menestystä? Business Finlandin Strategic Support Trainee Milja Sorvari jakaa näkemyksiään siitä, miten missiot ohjaavat tietä tulevaisuuteen ja mitä hän on erityisesti oppinut harjoittelustaan strategiayksikössä.
Kirjoittaja
Milja Sorvari

Strategic Support Trainee
Business Finland

Nykymaailmaamme koettelee haasteet, jotka muuttavat yhteiskuntaamme perustavanlaatuisesti. Ilmastokriisi, resurssien saatavuus, terveyden ja hyvinvoinnin ongelmat, vain pari esimerkkiä mainitakseni. Jokainen haaste luo kuitenkin mahdollisuuden vaikuttaa muutokseen ja sen kehityskulkuun. Tämä edellyttää tulevaisuuteen katsovaa ja rohkeaa ajattelua – yhdessä.

Todellisen vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan yhteistyötä, jotta yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen vaadittavaa systeemistä muutosta voidaan nopeuttaa. Tämä tarkoittaa kokonaisvaltaista muutosta eri toimialojen, sektoreiden ja yhteiskunnan rajojen yli, kohti samaa tavoitetta.

Systeemisen muutoksen kiihdyttäminen Business Finlandin missioilla

Miten vastata globaaleihin haasteisiin ja tarttua niissä piileviin mahdollisuuksiin? Me Business Finlandilla teemme tätä missioiden kautta. Missiot kiihdyttävät systeemistä muutosta rakentaakseen kestävämpää tulevaisuutta sekä varmistaakseen, että suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus tarttua globaaleista disruptioista nouseviin markkinamahdollisuuksiin.

Missioillamme on käytössään kaikki Business Finlandin palvelut ja toimenpiteet. Tämä sisältää, liiketoiminnan uudistamisen, innovaatioiden, tutkimuksen ja suomalaisten yritysten kansainvälisen kasvun tukemisen. Toimintatapana missiot lanseerattiin Business Finlandilla vuonna 2021. Missioita on tällä hetkellä kaksi, Diginatiivi Suomi sekä Hiilineutraali tulevaisuus, ja lisää on tulossa.

Missiot: Kunnianhimoiset tavoitteet, suunnitelma muutokseen ja vahva yhteistyö

Business Finlandilla missiot ovat siis vielä aika uusi konsepti. Tässä muutama asia, jotka kannattaa painaa mieleen siitä, miten Business Finlandin missiot tavoittelevat yhteiskunnallisten haasteiden ratkomista ja tulevaisuuden kasvumahdollisuuksien rakentamista suomalaisille yrityksille:

  1. Missiot asettavat kunnianhimoisen tavoitteen. Arvoa luodaan laajasti yhteiskunnallisella tasolla tavoittelemalla yhteistä tavoitetta.
  2. Missiot luovat suunnitelman tarvittavalle muutokselle. Näin voimme aktiivisesti muovata tulevaisuutta.
  3. Yhteistyö on kaiken keskiössä. Monialainen ja poikkileikkaava yhteistyö ja kumppanuudet ovat ratkaisevia muutoksen saavuttamiseksi. Business Finland luo arvoa erityisesti kokoamalla toimijoita yhteen yhdistämään voimansa valittujen haasteiden äärellä.

Isot haasteet vaativat isoa ajattelua

Pääasiallinen roolini Strategic Support Traineena on ollut tukea temaattisten fokusalueiden implementointia. Temaattiset fokusalueet tarkentavat Business Finlandin strategiaa antaen toiminnalle tarkempaa sisällöllistä suuntaa, ja ne luovat pohjan myös missioille. Missiovalmisteluiden tukeminen ja koordinointi on ollut yksi keskeisimmistä työtehtävistä harjoittelussani Business Finlandilla.

Kuten aiemmin totesin, muutoksen ja vaikutuksen aikaansaaminen vaati yhteistyötä. Muutos alkaa silti aina yksilöstä. Miten voimme pyrkiä vaikuttamaan muutokseen ja rakentaa tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksia?

Keskeisimmät oppimani asiat tiivistyvät kahteen aika yksinkertaiseen pointtiin:

  • Ajattele isosti, ja sitten vielä vähän isommin, katse tulevaisuuteen suunnattuna.
  • Rohkeasti visioitu tulevaisuus tuo suuntaa ja ohjaa päätöksentekoa ja tekemistä jo nykyhetkessä.

Tähän myös Business Finlandin missiot käytännössä pyrkivät: tuomaan strategisen ennakoinnin ja yritysten nykyiset tarpeet yhteen. Missiot eivät ole vain strateginen työkalu, vaan ne tukevat ja ohjaavat ajattelutapaa, jossa jokainen meistä voi ajatella isosti tulevaisuuteen saadakseen haluttua muutosta aikaan jo tässä ja nyt.