Suomen talous on alkanut hitaasti toipua, mutta kansainvälisesti vertailtuna Suomen bruttokansantuotteen (BKT) kasvu on pahasti hyytynyt. Talouden kasvun ja yritysten kilpailukyvyn vahvistaminen on välttämätöntä, jotta voimme tulevaisuudessakin pitää yllä suomalaista hyvinvointia – kuten riittäviä terveyspalveluja ja monipuolista kulttuuritoimintaa. Business Finlandille on annettu maan hallituksen toimesta keskeinen rooli yritysten uudistumisen ja kestävän kasvun vauhdittamisessa.
Suomessa keskisuurten, Mittelstand-kokoluokan kansainvälistä kasvua hakevien yritysten määrä on verrattain pieni. Kansallisesti meidän tulisi pyrkiä lisäämään tällaisten yritysten määrää ja kannustaa koko pk-sektoria etsimään uusia mahdollisuuksia, innovoimaan rohkeasti ja tavoittelemaan kansainvälistä kasvua. Tämä ei ole pelkästään yritysten, vaan koko kansantalouden etu. Vientipohjan laajentaminen vahvistaa Suomen kansantalouden resilienssiä tässä epävarmassa geopoliittisessa tilanteessa.
Mittelstand-yrityksillä on resursseja ja osaamista sekä kokemusta kasvusta – perusta on siis kunnossa. Tiedämme, että esimerkiksi Suomen viennistä 500 suurinta yritystä tuo 90 prosenttia viennistä. Samaan aikaan esimerkiksi Sitran selvitys alkusyksyltä on tuonut huolestuttavia viestejä; keskisuurten yritysten aktiivisuus tutkimus- ja kehitystoiminnassa olisi vähenemässä merkittävästi vuoteen 2027 mennessä.
Vuoden 2024 alussa aloitimme muun asiakastyön rinnalle erityisen Mittelstand-projektin, jonka tiimoilta olemme kontaktoineet yli 750 yritystä yhteistyössä ELY-keskusten ja Finnveran kanssa. Tavoitteenamme on ollut löytää potentiaalisia kasvua hakevia yrityksiä sekä herätellä yrityksiä pohtimaan omia kasvun mahdollisuuksiaan kansainvälisillä markkinoilla. Näistä kontaktoinneista peräti 15 prosenttia on johtanut konkreettisiin toimenpiteisiin. Tämä on hyvä alku. Projekti on johtanut aitoihin jatkokeskusteluihin yrityksen tavoitteista. Keskusteluissa olemme aloittaneet kartoituksen sopivan kasvupolun löytämiseksi Business Finlandin palveluissa.
Tosiasia on se, että Suomessa ei ole piilossa kasapäin tuntemattomia kasvuyrityksiä. Valitettavasti niitä yrityksiä on löytynyt jokseenkin vähän, joissa voisi helposti saada kasvua aikaan. Emme ole Business Finlandilla jääneet toimettomiksi tämän haasteen edessä.
Suomessa on tunnistettu heikko tuottavuuskehitys erityisesti digitaalisten palveluiden hyödyntämisessä ja skaalaamisessa. Olemme tässä selkeästi jäljessä naapurimaatamme Ruotsia. Business Finlandilla on käynnissä Data Economy -ohjelma, jonka tavoitteena on kannustaa suomalaisia yrityksiä juuri datan hyödyntämiseen liiketoiminnan kasvattamiseksi. Yhdessä kumppaneidemme kanssa kannustamme yrityksiä tekoälyn käyttöönottoon ja tehokkaampaan soveltamiseen. Tästä esimerkkinä muun muassa vasta julkaistu Digital-Native company -pelikirja – kannattaa käydä lataamassa ja lukemassa!
Harva yritys rakentaa kasvua ja uudistumista yksin. Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välisellä yhteistyöllä voidaan luoda uutta ja kasvua, myös pk-yrityksille. Syksyllä 2024 avasimme tutkimusorganisaatioille rahoitushaun, jonka tavoitteena on saada tutkimus–yritysyhteistyön piiriin pk- ja mittelstand-yrityksiä, jotka eivät ole vielä systemaattisesti hyödyntäneet tutkimusorganisaatioiden osaamista. Tämä haku onnistui hyvin ja suunnittelemme jatkoa tälle vuodelle vastaavantyyppiselle toiminnalle.
On keskeistä, että yritykset huolehtivat osaamisestaan ja hyödyntävät julkisten toimijoiden tarjoamaa riskin jakamista ja tukea. Kuitenkin myös tahtotilan on löydyttävä yrityksiltä itseltään. Emme voi sokeasti auttaa niitä yrityksiä, joilla ei ole tahtoa tai kyvykkyyttä kansainväliseen kasvuun, koska muuten toimimme markkinahäirikkönä. Kun yritykseltä löytyy tahtoa kasvaa, meiltä ja kumppaneiltamme löytyy siihen kyllä apu ja palvelut.
Business Finland on ottanut merkittävän roolin Mittelstand-yritysten kasvun vahvistamisessa osana lähiaikoina valmistuvaa TEM:n Kasvuyrittäjyysohjelmaa. Mittelstand-kokonaisuus on tärkeä osa tätä ohjelmaa, jonka tavoitteena on parantaa tuottavuutta, osaamista, rahoitusta ja kasvua.
Jatkamme uusien yritysten tavoittamista sekä suorakontaktoinnin että digimarkkinoinnin kautta. Samaan aikaan meidän pitää tunnistaa, mitkä yrityksistä ovat sellaisia, joita kannattaa kumppanien kanssa kirittää ja kasvattaa. Yhteistyö niin Team Finland kuin muiden kumppaneiden kanssa on välttämätöntä, jotta saamme suomalaiset yritykset kasvu-uralle.