Siirry sisältöön
Case 01.12.2021

ExpandFibre: biomassasta kuluttajatuotteita ja materiaaleja kestävällä tavalla

ExpandFibre-ekosysteemin tavoitteena on kiihdyttää uusien biotuotteiden kaupallistamista. Niillä voidaan tulevaisuudessa korvata muun muassa fossiilipohjaisia tuotteita ja pienentää ekologista kuormaa ympäristölle.
ExpandFibre-ekosysteemi:
  • toimintaa vetävät suomalaiset suuryritykset Fortum ja Metsä Group
  • tuo toimijoita yhteen sekä antaa alustan jakaa ideoita, esittää toiveita ja muodostaa uusia kumppanuuksia
  • mukaan haetaan uusia toimijoita. Erityisesti ekosysteemiä vahvistaisi suuret yritykset myös Suomen rajojen ulkopuolelta
  • Business Finland rahoittaa ekosysteemiä osana veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitusta

Tutustu veturi- ja ekosysteemien rahoitukseen

ExpandFibre on vuonna 2020 toimintansa käynnistänyt tuotekehitys- ja innovaatioekosysteemi, jonka toimintaa vetävät suomalaiset suuryritykset Fortum ja Metsä Group. Maailmassa joka vuosi tuotettavasta miljoonien tonnien biomassasta voidaan jalostaa ekologisesti esimerkiksi tekstiilejä, autojen verhoilussa ja kojelaudoissa käytettäviä biokomposiittimateriaaleja sekä pakkauksia.

Noin 50 miljoonan euron laajuisten tutkimus- ja kehityshankkeiden ympärille rakentuva ekosysteemi tuo toimijoita yhteen sekä antaa alustan jakaa ideoita, esittää toiveita ja muodostaa uusia kumppanuuksia

Erilaisten biomassojen teollinen hyödyntäminen, raaka-aineesta riippumatta, sisältää paljon yhtymäkohtia, mikä toimi luontaisena lähtökohtana Metsä Groupin ja Fortumin yhteistyölle ja ExpandFibren perustamiselle. Pitkän aikavälin tavoitteet tähtäävät Suomen biotalouden alueelle kohdistuvien investointien, osaamisen ja työpaikkojen merkittävään lisäämiseen.

Business Finland rahoittaa ekosysteemiä osana veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitusta. Noin 50 miljoonan euron laajuisten tutkimus- ja kehityshankkeiden ympärille rakentuva ExpandFibre-ekosysteemi tuo toimijoita yhteen sekä antaa alustan jakaa ideoita, esittää toiveita ja muodostaa uusia kumppanuuksia.

Hyötyjä kumppaneille kasvavasta yhteistyöalustasta – tule mukaan yhteistyöhön

ExpandFibre-ekosysteemiin kuuluu yhteensä 61 organisaatiojäsentä ja kymmenen projektijäsentä, ja määrä kasvaa koko ajan. Mukana on pieniä ja suuria yrityksiä, teollisia toimijoita ja palvelu- ja teknologiatoimittajia, yliopistoja ja korkeakouluja sekä muita organisaatioita Suomesta ja ulkomailta.

– Toimintaan liittyvät luonnollisesti myös Metsä Groupin ja Fortumin omat tutkimus- ja kehitysohjelmat, kertovat ohjelmapäälliköt Katariina Kemppainen Metsä Groupista ja Heli Virkki Fortumista.

Molemmat korostavat hyötyjä, jotka ExpandFibren toimintaan liittyvät kumppanit voivat saada ekosysteemiin osallistumisesta.

– Olemme onnistuneet yhdistämään yritysmaailman toimijoita, jotka eivät luultavasti muuten olisi kuulleet toisistaan. Ekosysteemin jäsenet voivat oppia toisiltaan, ideoida uutta ekosysteemitapahtumissa ja löytää samalla missiolla olevia kumppaneita, Heli Virkki kertoo.

ExpandFibre-ekosysteemi mahdollistaa tiiviimpää keskustelua veturiyritysten ja akateemisten toimijoiden välillä. Ekosysteemi on saanut myös hyvää palautetta. Ekosysteemille lähetetyn kyselyn mukaan yleisarvosana onnistumiselle on 4.11/5.

Olemme onnistuneet yhdistämään yritysmaailman toimijoita, jotka eivät luultavasti muuten olisi kuulleet toisistaan. Ekosysteemin jäsenet voivat oppia toisiltaan, ideoida uutta ekosysteemitapahtumissa ja löytää samalla missiolla olevia kumppaneita

– Me ohjelmapäälliköt olemme myös useaan kertaan todistaneet ja olleet mukana luomassa uusia yhteyksiä eri organisaatioiden välillä, mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa uuteen liiketoimintaan. Toivomme mukaan kaikenlaisia uusia toimijoita, mutta erityisesti ekosysteemiä vahvistaisi suuret yritykset myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Missä mennään juuri nyt?

ExpandFibre-ekosysteemissä tapahtuu koko ajan. Metsä Groupin mukana olevat yritykset Metsä Fibre, Metsä Board ja Metsä Spring tutkivat veturiyritysten rahoituksella seuraavia teemoja: Textiles, Biocomposites, Packaging ja Other fibre products. Tutkimusta tehdään omissa sekä Fortumin kanssa yhteisissä hankkeissa.

– Metsä Groupin ExpandFibre-tutkimukseen kuuluu muun muassa uuden pakkauskäyttöön suunnitellun 3D-kuitutuotteen kehitys, uuden tekstiilikuitutuotteen kehitystä tukeva tutkimus sekä Äänekoskella sijaitsevan Paperboard & Packaging Excellence Centerin hyödyntäminen osana pakkausalan ekosysteemiyhteistyötä, Katariina Kemppainen kertoo.

Fortumin ja Metsä Groupin yhteishankkeet keskittyvät kestävien tekstiilikuitujen sekä biokomposiittituotteiden kehitykseen. Jälkimmäisessä teemassa mukana on vahvasti myös Fortum Waste Solutions, jossa liityntäpintana on kierrätysmuovin käyttö uusissa, kestävissä materiaalisovelluksissa. Fortum Power and Heat Oy:n kasvuhanke Bio2X kehittää kemiallista biomassan fraktiointiteknologiaa yhdessä Chempolis Oy:n kanssa. Tavoitteena on perustaa lajissaan ensimmäinen olkiraaka-ainetta hyödyntävän biojalostamo.

– ExpandFibren teemoista Fortum on keskittynyt siten fraktiointiteknologioihin, oljen hankintaketjun kehitykseen sekä kaikkien tuotefraktioiden eli selluloosan, hemiselluloosan ja ligniinin prosessi- ja tuotekehitykseen, Heli Virkki sanoo.

Ota yhteyttä

Fortum
Heli Virkki, Senior Manager
heli.virkki (at) fortum.com
+358 50 564 2426

Metsä Group
Katariina Kemppainen, VP Group R&D, Metsä Spring
katariina.kemppainen (at) metsagroup.com
+358 50 375 2212

www.expandfibre.com

Tutustu veturiyritysten ja -ekosysteemin rahoitukseen