Siirry sisältöön

Veturiyrityksistä vipuvartta

Business Finland haastaa halukkaita ja kyvykkäitä globaalisti toimivia yrityksiä erikokoisten yritysten ja muiden toimijoiden muodostamien ekosysteemien vetureiksi.

Vuoden 2020 alussa käynnistetyn veturiyritysten haastekilpailun tavoitteena oli saada yritykset lisäämään huomattavasti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa Suomessa sekä luomaan uusia työpaikkoja ja uuteen liiketoimintaan tähtääviä miljardiluokan ekosysteemejä. Kilpailuehdotusten edellytettiin vaikuttavan merkittävästi hallitusohjelman 4 %:n TKI- (tutkimus, kehitys ja innovaatio) ja 75 %:n työllisyystavoitteisiin. 

Voittajiksi valittiin seitsemän yrityksen kuusi hanketta. Veturiyritykset ovat ABB, Fortum ja Metsä Group, Kone, Neste, Nokia ja Sandvik. Veturiyritys on globaaleissa verkostoissa toimiva yritys, jolla on osaamista ja halua kiihdyttää toimialansa innovaatiokenttää.

Voittajayritykset ovat sitoutuneet lisäämään TKI-työpaikkojen määrää yhteensä sadoilla sekä TKI-investointejaan yhteensä sadoilla miljoonilla euroilla. Onnistuessaan hankkeet johtavat useiden miljardien lisäinvestointeihin Suomeen.

Business Finland voi rahoittaa haastekilpailun voittajaprojekteja yhteensä 120 miljoonalla eurolla, mikäli tavoitteet toteutuvat.

Lisätietoja vuoden 2020 haastekilpailusta (pdf)

Veturiyritysten tiekartat ja yhteystiedot

Tiekartat ovat veturiyritysten näkemyksiä siitä, millaisia ratkaisuja, teknologioita, ja osaamisia tarvitaan määriteltyjen missioiden saavuttamiseen. Yritykset voivat liittyä ja saada rahoitusta Business Finlandilta tiekarttojen teemojen mukaisiin TKI-hankkeisiin.

Kunkin veturiyrityksen yhteyshenkilön löydät alta.

Tutustu tiekarttoihin (pdf):

Kumppanuushaku

Business Finland jatkaa rahoitushakua, joka kohdistettiin veturiyritysten haastekilpailun voittaneille aihealueille. Rahoitus on tarkoitettu erityisesti yritysten välisille yhteishankkeille sekä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välisille yhteishankkeille.

Tutustu kumppanuushakuun

Ota
yhteyttä

Johtava asiantuntija

Karin Wikman

+358 50 557 7723