Siirry sisältöön
Uutinen 19.04.2022

European Destination of Excellence 2023 -kilpailu on käynnistynyt

Euroopan komission European Destinations of Excellence (EDEN) -kilpailussa palkitaan kestävän matkailun ja vihreän siirtymän käytäntöjen parhaat saavutukset matkakohteissa. Aloitteen tavoitteena on tunnustaa ja palkita pienempiä, 50 000–100 000 asukkaan kohteita, joilla on käytössä onnistuneita strategioita kestävän matkailun edistämiseksi vihreän siirtymän käytäntöjen avulla. Kilpailu perustuu periaatteeseen, jonka mukaan kestävän matkailun kehittäminen tuo lisäarvoa taloudelle, ympäristölle ja yhteisöille.

Aiempina vuosina EDEN-kilpailu on ollut teemallinen, ja voittajia on valittu kategorioittain. Suomesta tunnustuksen ovat saaneet Western Lakeland (2019), Fiskars Village (2017), Saimaa Holiday (2010) ja Wild Taiga (2008). Käytäntö vaihtui viime vuonna, ja nykyinen vuoden 2022 EDEN-kohde eli Tanskan Middelfart toimii uuden ja parannetun aloitteen ensimmäisenä haltijana ja kestävän matkailun edelläkävijänä kaikkialla Euroopassa. Seuraavaksi kestävän matkailun edelläkävijäksi valitaan tänäkin vuonna yksi voittaja.

Suomen kansallisessa kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -ohjelmassa on jo lähes 70 kohdetta, joista moni soveltuu EDEN-kilpailun kriteeristöön. Monissa Suomen matkakohteista kestävyys on tiiviisti integroitu kehittämistyöhön. EDEN on keino esitellä saavutuksia kestävyydessä, saada tunnustusta ja innostaa muita matkailukohteita vihreässä siirtymässä.

Haku vuoden 2023 EDEN-kohteeksi on nyt auki aina kesäkuun ensimmäiseen päivään saakka. Vuoden 2023 EDEN-kilpailuun osallistumista ei koordinoida kansallisella tasolla, vaan matkakohteet voivat hakea mukaan suoraan Euroopan Komission portaalin kautta.

Lisätietoja ja hakuohjeet