Siirry sisältöön
Uutinen 08.06.2022

Business Finlandin tukemat visionääriset startupit vauhdittavat suomalaisen syväteknologian läpimurtoa

Teollisen mittakaavan hyönteiskasvatus, vetytalouden tehostaminen ja laboratoriossa kasvatetut ihmisaivot – Suomessa luodaan uraauurtavia ratkaisuja monilla eri aloilla. Business Finland tukee aktiivisesti syväteknologia-startuppien kansainvälistä kasvua vahvistamalla alan ekosysteemiä sekä tarjoamalla valmennusta ja T&K-rahoitusta.

Suomella on erinomainen potentiaali olla syväteknologian edelläkävijä, joka kehittää ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

– Suomessa tehdään huipputason tutkimusta ja täällä on myös paljon syväteknologiasta kiinnostuneita sijoittajia, jotka aktiivisesti hakevat hyviä lähtöjä tutkimus- ja yliopistomaailmasta, sanoo Jaana Rantanen, Senior Advisor, Business Finland.

Business Finlandin yhteistyössä sijoittajien ja VTT LaunchPadin kanssa järjestämä Science Startup Day tarjoaa kohtaamispaikan sijoittajille, deep tech -tutkijatiimeille ja aikaisen vaiheen startupeille. Järjestyksessään kolmas Science Startup Day pidettiin webinaarina 4.5.2022. Pitchaus-tilaisuuden lisäksi tutkijat ja startupit saivat sijoittajien vetämistä workshopeista käytännönläheistä oppia yritystoiminnan suunnitteluun ja alkuvaiheeseen.

Volare rakentaa teollisen mittakaavan kiertotaloutta

VTT:n spinoff Volare jalostaa mustasotilaskärpäsen toukista proteiinia ja rasvoja kalan- ja eläinrehun valmistukseen. Business Finland on tukenut Volaren elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja jätteitä hyödyntävän Hyvinkään pilottilaitoksen perustamista 450 000 eurolla.

– Business Finland on myös sparrauskumppani, joka nostaa rimaa. Aina kun pystymme siihen se tarkoittaa, että pärjäämme markkinoilla paremmin, toteaa Volaren teknologiajohtaja Matti Tähtinen, joka kehitti kiertotalouden ratkaisuja VTT:llä ennen yritystoiminnan käynnistymistä keväällä 2021.

– On tärkeätä, että vastuulliset ja kestävät syväteknologian hankkeet saadaan skaalattua riittävän nopeasti riittävän isoksi, mikä tekee Suomesta kiinnostavamman myös alan kansainvälisille sijoittajille. Vain taivas on rajana siihen mitä voidaan saavuttaa, mutta se vaatii niitä panostuksia.

Neovolt tehostaa vihreän vedyn tuotantoprosessia

Vuosi sitten perustettu LUT-yliopiston spinoff Neovolt tuo uusinta tehoelektroniikkaa teollisiin vesielektrolyysijärjestelmiin. LUT-yliopisto pystyi Business Finlandin Research to Business -rahoituksen avulla valmistelemaan tutkimustulosten kaupallistamispolkuja ja päätyi projektin jälkeen spinoffin perustamiseen. Neovoltin analyysi Woikosken kolmen vihreän vedyn tuotantolinjan energiatehokkuudesta on tuonut useita keinoja tuotantoprosessin tehostamiseen.

– Päästötön vety on avainasemassa energiamurroksessa. Suomella on merkittäviä kilpailuetuja ja osaamista, joita voidaan hyödyntää osana vetytalouden arvoketjua. Nyt tarvitaan vetyalaan ja Power2X -prosesseihin liittyviä demoja ja pilotteja teollisessa kokoluokassa, sanoo Neovoltin teknologiajohtaja, sähkötekniikan tohtori Joonas Koponen.

LHB mullistaa aivosairauksien tutkimuksen ja hoidon

Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä Living Human Brain (LHB) -teknologia mahdollistaa miniaivojen kasvattamisen ihmissoluista laboratoriossa. Potilaskohtaisten miniaivojen valmistaminen on iso askel kohti tehokkaampaa lääketestausta ja aivosairauksien yksilöllistä hoitoa. LHB-projekti on saanut Business Finlandilta tukea yli 600 000 euroa, josta 60 % on tutkimuksen viimeistelyyn ja 40 % kaupallistamiseen.

– Olemme myös osallistuneet Business Finlandin järjestämään Science Startup Day ja Neuro Science Day -tapahtumiin, joissa oli lääkefirmoja paikalla ja mahdollisuus tutustua sijoittajiin. Saimme kontakteja, jotka eivät olisi onnistuneet kylmäsoittamalla, kertoo LHB:n kaupallinen johtaja Elina Pörsti.

Näin tuemme syväteknologia startupeja