Siirry sisältöön
Uutinen 04.10.2023

Digibarometri 2023: Suomi on maailman ykkönen digitaalisuuden hyödyntämisessä

Suomi otti kärkisijan kolmen vuoden hopeasijan jälkeen ja pudotti korkeinta koroketta viime vuodet hallinneen Tanskan hopealle. Tämä selviää tuoreessa Digibarometrissa. Business Finland oli Digibarometrin yhteistyökumppani.

Digibarometri kuvaa yhteiskuntien digitalisaation astetta. Vertailu tehdään 22 maan kesken kolmella eri sektorilla (yritykset, kansalaiset, julkinen sektori) ja kolmella eri ulottuvuudella (edellytykset, käyttö, vaikutukset). Suomi menestyi parhaiten digitalisaation edellytyksissä (sija 1) ja käytössä (sija 3). Suomi on edelleen maailman kärkeä julkisen sektorin osalta, jossa sijoitus on ensimmäinen edellytysten ja vaikutusten suhteen.

Suomen sijoitus koheni tänä vuonna erityisesti yritysten vertailussa. Yritysten osalta Suomi sijoittui nyt toiseksi. Nousua selittävät digitalisaation vaikutukset yrityksiin. Suomessa käytettävissä oleva ICT-teknologia täyttää yritysten tarpeet ja parantaa niiden kilpailukykyä.

Massadataa käyttävien yritysten määrä kasvaa hälyttävän hitaasti

Digibarometrissa tarkasteltiin myös suomalaisyritysten big datan eli massadatan hyödyntämistä sekä tuottavuusvaikutuksia. Havaintojen suunta on kaksijakoinen: enemmistö suomalaisyrityksistä hyödyntää jossain määrin dataa, mutta varsinaisia big data -bisnesmalleja on vain prosentilla. Käyttö painottuu myös enemmän ICT-aloille ja suurempiin yrityksiin.

– Suomea koskevat havaintomme ovat lopulta varsin samankaltaisia aiemman kansainvälisen tutkimuksen kanssa. Big datan käytön tuottavuusvaikutuksista on merkkejä, mutta vaikutusten hajonta on suurta. Suomessa massadataa käyttävien yritysten osuus yleistyy hälyttävän hitaasti. Erityisesti jos kehitystä suhteuttaa datan määrän kehitykseen Suomessa, tiivistää Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.

Business Finland vauhdittaa tuottavuuden kasvattamista

– Suomen ykkössijoitus aivan liian pitkän tauon jälkeen ilahduttaa suuresti. Ehkäpä tärkeimmässä kategoriassa, yritysten tuottavuuden kasvussa, on silti parannettavaa, jotta saavutamme siinäkin kärkipaikan. Business Finlandin pitkäjänteinen ja systemaattinen missiotoiminta ja Data Economy -ohjelma kannustavat suomalaisia yrityksiä haastaviin ja laajoihin datan hyödyntämisen ja jakamisen kehityshankkeisiin. Tervetuloa mukaan Data Economy -ohjelmatoimintaan, jossa tarjoamme rahoituksen lisäksi verkottumis- ja kansainvälistymispalveluja, kehottaa Business Finlandin Mission Lead Janne Järvinen.

Lue koko tiedote