Siirry sisältöön
Uutinen 03.05.2023

Fraunhofer ja BCB Medical: Suomalais-saksalainen terveysdatayhteistyö kiihdyttää innovaatiota

Uusia ratkaisuja kroonisten sairauksien hoidon tukemiseksi löytyy, kun parhaat osaajat, uudet teknologiat ja uusin tutkimus kohtaavat. Business Finlandin ansiosta saksalainen Fraunhofer ja suomalainen BCB Medical löysivät toisensa digikaksosen prototyypin testausvaiheessa.

Tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD on parhaimmillaan harmillinen vaiva, pahimmillaan yleistilaa heikentävä sairaus, jonka takia potilas ei voi työskennellä ja elää normaalia elämää. Sen esiintyvyys kasvaa, ja samaan aikaan gastroenterologeista on yhä parempi pula.

Oikea hoito alusta alkaen

Tilanteen lieventämiseksi Fraunhofer, maailman johtava soveltavan tutkimuksen organisaatio, on kehittänyt digikaksospotilasmallin MED²ICIN-projektissa auttaakseen lääkäreitä tekemään parempia hoitopäätöksiä entistä nopeammin.

– IBD on krooninen sairaus, ja se alkaa usein nuorena. Oikean hoidon löytäminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää parhaan tuloksen saavuttamiseksi ja kustannusten säästämiseksi, sillä väärän lääkityksen käyttö aiheuttaa vain kustannuksia, mutta ei auta potilasta, sanoo tohtori Stefan Wesag, Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD:n visuaalisen terveydenhuollon teknologioiden osastopäällikkö.

Digikaksonen kokoaa yhteen potilaan terveystiedot, väestötutkimukset, tietoa taudin etenemisestä ja muiden samasta taudista kärsivien hoidosta sekä kliiniset ohjeet ja terveystaloudellista dataa.

Kaikki esitetään yhdessä ja samassa näytössä. Se tukee hoidon ammattilaisia ja auttaa päättämään, mikä on paras hoito kullekin yksilölle.

Digikaksosta testattiin suomalaisille terveysrekistereillä ja -datalla

Jotta digikaksonen olisi tehokas ja yleisesti pätevä, se tarvitsee paljon oikeanlaista dataa eri lähteistä. Muutoin sen suositukset painottuisivat väärin.

 Business Finlandin järjestämässä tapahtumassa kuulimme, että Suomella on erinomaisia tietolähteitä. Tapasimme siellä BCB Medicalin, joka on auttanut meitä navigoimaan Suomessa ja ymmärtämään suomalaista aineistoa, Wesag toteaa.

BCB Medical on erikoistunut keräämään ja analysoimaan reaalimaailman kliinistä dataa, jota käytetään terveydenhuollon tehostamisessa ja hoitojen parantamisessa. Yhtiö seuraa ja analysoi yli sataa sairausryhmää, joista yksi on IBD.

 Olimme yhteyksissä Fraunhoferin kanssa, ja he lähettivät meille 170 muuttujaa, joita he halusivat digikaksostaan varten. Vähän ihmettelin, kuinka monta voisimme kattaa. Kun näimme, että meillä oli ne kaikki, tanssin onnistumistanssini, kertoo Lisse-Lotte Hermansson, BCB Medicalin tieteellinen johtaja.

Frankfurtin yliopistollisen sairaalan gastroenterologi Irina Blumenstein on ollut mukana kehittämässä digikaksosmallia ja testaa sitä edelleen Suomesta saadulla datalla. Lisädatan avulla hän voi laajentaa näkemystään ja antaa lisää palautetta, jonka avulla voidaan kaventaa nykyisen prototyypin ja päätöksenteon tueksi tulevan mallin kaupallistamisen välillä olevaa kuilua.

– Tämä on tärkeää myös Suomelle. Olemme erittäin ylpeitä hienosta datastamme, mutta vain testaamalla sitä tämäntyyppisissä algoritmeissa voimme nähdä aidosti, onko data riittävän hyvää, Hermansson huomauttaa.

Matkalla maailmanmarkkinoille

Business Finlandin näkökulmasta Fraunhoferin ja BCB Medicalin yhteistyö on loistava esimerkki siitä, miten asioita pitäisi edistää.

– Meidän tehtävämme on edistää suomalaista osaamista ja tehostaa kansainvälistä yhteistyötä. Parasta tulosta saadaan, kun yhteistyö alkaa ratkaisun kehittämisen tai kaupallistamisen alkuvaiheessa. Me onnistuimme tuomaan Fraunhoferin ja BCB Medicalin yhteen juuri oikeaan aikaan, sanoo DACH-alueen terveydenhuollon toimenpiteistä vastaava Business Finlandin Sanna Sipilä-Axnix.

Vielä on jonkin verran matkaa ennen kuin digikaksonen on valmis tuotavaksi markkinoille.

 Meidän on esimerkiksi vakuutettava lääkärit mallin eduista, jotta he todella käyttävät sitä. Lisäksi päätöksenteon tukijärjestelmänä se luokitellaan uudeksi lääkinnälliseksi laitteeksi, joten sen on noudatettava niiden asetusta, tohtori Wesag mainitsee.

BCB Medical voi olla avuksi tässäkin, sillä sen Disease Specific Register -ohjelmisto on äskettäin sertifioitu EU:n lääkinnällisten laitteiden asetuksen (MDR) mukaiseksi.

Valtavat mahdollisuudet globaalisti

Digikaksosen potentiaali on valtava. IBD on vain yksi sairaus, joka on valittu mallin testaamiseen. Kaksonen on yleiskäyttöinen tietomalli, joka pitää muuttaa kuhunkin käyttöaiheeseen sopivaksi. Sitä voitaisiin soveltaa lukemattomiin muihin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin.

– Kustannukset nousevat terveydenhuoltojärjestelmissä ympäri maailmaa, ja Fraunhoferissa uskomme, että datan tehokas käyttö tekee terveydenhuollosta aiempaa edullisempaa ja estää kustannusten nousun nykyisellä vauhdilla, sanoo yritysliiketoiminnan kehityspäällikkö Kristin Mieth Fraunhoferista.

Potilaan näkökulmasta Fraunhoferin malli merkitsisi suurta parannusta hänen hoitoonsa. Fraunhofer on testannut mallia yli sadan gastroenterologin käytössä, ja tulosten perusteella he uskovat mallin tuovan 23 prosentin kustannussäästöt ja 35 prosentin aikasäästöt potilaiden hoidossa.

– Malli antaa lääkäreille kattavasti tietoa potilaasta ja hoitovaihtoehdoista. Näin he voivat tehdä paremmin tietoon perustuvia päätöksiä ja saada enemmän aikaa vuorovaikutukseen potilaan kanssa, Mieth korostaa.

Business Finland rakentaa siltoja

Business Finland toimii 40:llä eri markkinalla maailmassa, ja sen 170 neuvonantajaa auttavat rakentamaan siltaa Suomen ja globaalien markkinoiden välille joka päivä.

– Neuvonantajatiimimme on aktiivinen suomalaisen terveysteknologian tärkeimmillä vientimarkkinoilla. He pitävät korvansa ja silmänsä auki ja raportoivat markkinoiden kehityksestä marketopportunities.fi-palvelussamme. Räätälöityjen tapahtumien ja yhteistyökumppaneiden löytämisen avulla voimme aloittaa uusia mielekkäitä globaaleja kumppanuuksia, joista Fraunhoferin ja BCB Medicalin yhteistyö on esimerkki, toteaa Terhi Rasmussen, Global Opportunity Leader for Health and wellbeing.

Lue lisää

Englanninkielinen uutinen

Suomalainen sairaalatarjooma (pdf)

Market opportunities -palvelu


Lisätietoja

Terhi Rasmussen
terhi.rasmussen (at) businessfinland.fi
+45 205 498 94

 

Fraunhofer-Gesellschaft
  • Saksassa sijaitseva Fraunhofer-Gesellschaft on maailman johtava soveltavan tutkimuksen organisaatio. Se priorisoi tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä tekniikoita ja kaupallistaa tuloksiaan liiketoiminnassa ja teollisuudessa – näin sillä on tärkeä tehtävä innovaatioprosessissa.
  • Innovatiivisen kehityksen ja tutkimuksen huippuosaamisen edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä se auttaa muokkaamaan yhteiskuntaamme ja tulevaisuuttamme.
  • Vuonna 1949 perustetussa Fraunhofer-Gesellschaftissa on tällä hetkellä 76 instituuttia ja tutkimusyksikköä eri puolilla Saksaa.
  • Yli 30 000 työntekijästä valtaosa on tutkijoita ja insinöörejä, ja heidän vuotuinen tutkimusbudjettinsa on 2,9 miljardia euroa. Fraunhofer kerää tästä itse 2,5 miljardia euroa sopimusperusteisella tutkimuksella

BCB Medical

  • BCB Medical on erikoistunut kliinisten tietojen keräämiseen ja analysointiin.
  • Vuonna 2003 perustettu BCB Medical tarjoaa ratkaisuja eri sairausryhmien hoitojen laadun ja tehokkuuden seurantaan sekä kerättyjen kliinisten tietojen analysointiin.
  • BCB Medicalin tautikohtaisia hoitoseuranta-alustoja käytetään sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa yli sadan sairausryhmän seurantaan ja analysointiin.
  • Suomen toimipisteiden lisäksi BCB Medicalilla on toimipisteet Tukholmassa ja Lontoossa.
  • BCB Medicalin liikevaihto vuonna 2022 oli noin 10 miljoonaa euroa.