Siirry sisältöön
Uutinen 14.03.2023

Kansainväliset opiskelijat kaipaavat työelämäyhteyksiin vahvistusta

Suurin osa ulkomaalaisista tutkinto-opiskelijoista on kotiutunut Suomeen hyvin ja heidän kotiutumisensa on ollut nopeaa. Silti lähes puolet pitää todennäköisenä muuttoa Suomesta opintojen jälkeen. Monet Suomessa asuvat kansainväliset osaajat törmäävät siihen, että työnantajat eivät arvosta ulkomailla hankittua osaamista, verkostoihin on vaikea päästä ja perheenjäsenten sopeutumisvaikeudet haittaavat kotiutumista.

Suurin osa kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista on kotiutunut Suomeen erittäin tai jokseenkin hyvin (86 %) ja heidän kotiutumisensa on ollut nopeaa. Opiskelijat arvostavat Suomessa koulutuksen korkeaa laatua, elintasoa ja luonnonläheisyyttä. Tiedot selviävät Kansainvälisten osaajien Suomi -hankkeen loppuraportista.

Hyvistä kokemuksista huolimatta vajaa puolet (47 %) pitää muuttoa Suomesta opintojen jälkeen erittäin tai jokseenkin todennäköisenä. Lähes sama osuus pitää Suomeen jäämistä todennäköisenä. Noin kolmannes arvioi mahdollisuutensa edetä uralla Suomessa heikoksi. Yhtä moni kaipaa tukea kielen oppimiseen, työnhakukoulutusta ja tilaisuuksia verkostoitua suomalaisten yritysten kanssa.

Tulevaisuudessa kaikki yritykset tarvitsevat menestyäkseen kansainvälisiä osaajia sekä resurssi-, osaamis- että yrityksen vetovoimaisuuden näkökulmista. Kasvu tulee kansainvälistymisestä, ja kulttuurien ja kielten tuntemus ovat tärkeä osa yritysten osaamista.

– Work in Finland tukee yritysten valmiuksia kansainvälisten osaajien rekrytointiin esimerkiksi rahoituksella, valmennuksilla, esihenkilöiden mentoroinnilla ja neuvonnalla, Business Finlandin Work in Finland -yksikön johtaja Laura Lindeman kertoo.

Työpaikoille lisää joustavuutta kielitaitovaatimuksiin

Monet kansainväliset osaajat toivovat, että suomalainen työelämä olisi kielitaitovaatimuksiltaan nykyistä joustavampi. Heidän mielestään työnantajat voisivat miettiä tarkemmin, onko sujuva suomen tai ruotsin kielen taito aina välttämätöntä. Tätä kannattaisi miettiä sekä rekrytointien yhteydessä että työpaikkojen arjessa.

Kansainväliset osaajat pitävät tärkeänä paikallisen kielen oppimista, mutta oppimista ei ole tehty helpoksi. Ulkomaalaisten opiskelijoiden mielestä suomen kielen opintoja pitäisi integroida paremmin osaksi opintoja. Työssä käyvät toivovat enemmän mahdollisuuksia opetella kieltä työajalla.

– Work in Finlandin Työpaikkasuomi-koulutuksilla tuetaan kielen oppimista työpaikoilla, Lindeman vinkkaa.

Suomessa ei huomioida riittävästi tänne muuttaneiden osaajien perheitä

Kumppaninsa vuoksi Suomeen muuttaneista ulkomaalaisista peräti 67 prosenttia kertoo kotiutumisen vaikeutuneen siksi, että töiden löytäminen on ollut hankalaa.

Huoli perheen kotiutumisesta voi heikentää myös Suomen vetovoimaa. Tämä koskee myös niitä ulkosuomalaisia, joilla on ulkomaalainen kumppani. Heistä lähes neljännes mainitsee paluumuuttohalukkuutta vähentäväksi asiaksi kumppaniin liittyvät syyt, kuten työllistymisen vaikeudet.

Puolet ulkomaalaisten osaajien kyselyyn vastanneista pitää tärkeänä, että työpaikoilla järjestetään tilaisuuksia, joihin kutsutaan myös kumppanit tai perheet.

Tutustu Work in Finland -palveluun

* * * * *

Tietoa tutkimuksesta

Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushanketta rahoittavat Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Keva, Tekniikan akateemiset, Teollisuuden palkansaajat, ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland, sekä Helsingin, Espoon, Tampereen ja Oulun kaupungit.

Tutkimuksen toteuttaa yleishyödyllinen tutkimuslaitos E2 Tutkimus. E2 Tutkimus on monitieteinen tutkimuslaitos, joka palvelee tiedolla kuntia, ministeriöitä, yrityksiä, järjestöjä, säätiöitä, poliittista päätöksentekoa ja mediaa. Hankkeen toteutusaika 10/2021–3/2023.