Siirry sisältöön
Uutinen 13.06.2023

Uusi ohjelma vety- ja akkuarvoketjujen kehittämiseksi ja kansainvälisen liiketoiminnan kiihdyttämiseksi – Hydrogen & Batteries

Business Finland on käynnistänyt ohjelman vety- ja akkuteollisuudelle. Hydrogen & Batteries – Dual Helix of Decarbonization -ohjelma edistää vety- ja akkuteollisuuden tuotannollisten arvoketjujen sekä teknologioiden, ratkaisujen ja palvelujen syntymistä, kehittymistä ja kansainvälistä kasvua.

– Vety ja akut ovat keskeisessä roolissa liikennealan sekä energia- ja prosessiteollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Vihreän siirtymän vaatimukset asettavat nämä teollisuudenalat suuren haasteen eteen, mutta samalla kyseessä on ennennäkemätön mahdollisuus lyhyellä ja pitkällä aikavälillä uudistua ja rakentaa uutta kestävää, kansainvälistä kasvuliiketoimintaa. Suomen asema ja maine ovat hyviä, mutta meidän on oltava nopeita ja ketteriä päästäksemme ja pysyäksemme paalupaikalla globaalissa kilpailussa, Hydrogen & Batteries -ohjelman johtaja Ilkka Homanen sanoo.

Ohjelma jatkuu kuuden vuoden ajan päättyen vuonna 2028, ja sille on varattu merkittävät resurssit asiantuntijatiimin, operatiivisen toimintabudjetin sekä tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen osalta. Tavoitteet ja panostukset on jaettu seuraavasti:

  • Innovaatioiden ja ekosysteemien tukeminen
  • Viennin kasvu ja investointien houkuttelu
  • Liiketoimintaympäristön ja -olosuhteiden kehittäminen
  • Osaamisen varmistaminen alalle

Jopa 100 miljardin euron markkina Suomelle

Ohjelma tavoittelee merkittäviä kaupallisia tuloksia sekä vety- että akkuteollisuudelta vahvasti synergioita hyödyntäen. Suomeen syntyvien investointihankkeiden tuloksena syntyy merkittävää liiketoiminta, joka luo hyvinvointia, uusia työpaikkoja sekä verotuloja. Boston Consulting Groupin selvityksen (Finland’s Moonshots for Green Growth) mukaan vihreän viennin potentiaali Suomelle on 85-100 miljardia euroa vuoteen 2035 mennessä. Vety- ja akkuteollisuus on tässä kokonaisuudessa merkittävässä roolissa.

Hydrogen & Batteries -toteuttaa Business Finlandin Zero Carbon Future -missiota, jonka tavoitteena on laajasti vaikuttaa globaaliin murrokseen hiilipäästöjen vähentämisessä ja näin kasvattaa Suomen hiilikädenjälkeä kansainvälisesti.

Tutustu Hydrogen & Batteries -ohjelman verkkosivuihin

Lisätietoja

Ilkka Homanen
Head of Hydrogen & Batteries program
Business Finland
ilkka.homanen (at) businessfinland.fi
+358 44 5774 430