Siirry sisältöön

Mitä mahdollisuuksia data- ja alustatalous tarjoaa teollisuudelle?

Teollisuudessa datan hyödyntämisessä otetaan vasta ensi askelia. Datan laajemmassa hyödyntämisessä piilee teollisuudelle kuitenkin merkittävä kasvupotentiaali. Sustainable Manufacturing -ohjelma tarjoaa väylän datatalouteen.

Datataloudessa arvo luodaan liiketoimintaan liittyvien dataresurssien avulla. Dataa kerätään, jaetaan, yhdistellään, analysoidaan ja hyödynnetään. Dataa tarvitaan esimerkiksi teollisuudessa palvelun tuottamiseksi tai myytävän laitteen kilpailukyvyn vahvistamiseksi

Datatalous liittyy kiinteänä osana alustatalouteen, joka yhdistää palvelujen, tuotteiden ja sosiaalisen arvon tuottajat, kehittäjät ja käyttäjät samaan arvonluontijärjestelmään. Siinä yksittäisiä vaihdannan kohteita tai välineitä saattaa olla jopa vaikea tunnistaa.

Data- ja alustatalouden yhteiskehitys muuttaa maailmantalouden rakenteita, liiketoimintamalleja ja kuluttajien käyttäytymistä. Kun dataa hyödynnetään enemmän ja älyä integroidaan prosesseihin, tehokkuus ja turvallisuus paranevat. Lisäksi rakennetaan uudenlaisia palveluja ja liiketoimintaa.  

Esimerkkejä data- ja alustatalouden hyödyntämisestä

Vossi Group: Digitaalinen simulointi säästää  aikaa ja rahaa

Fastems: "Factory in pocket"

AFRY Finland: Digitaalinen kaksonen tehostaa laitoksen toiminnot 

Metso Outotec valvoo koneiden kuntoa reaaliaikaisen datan avulla

Motivan Materiaalitori on kohtaamispaikka jätteiden ja sivuvirtojen tuottajille ja hyödyntäjille

AirFaas – Technical Procurement Made Simple

Kiinnostuitko? 

Lue lisää Sustainable Manufacturing -ohjelmasta

Tutustu Business Finlandin rahoituspalveluihin

Lue myös Toni Mattilan blogi: Alustatalous teollisen tuottavuusloikan ytimessä: Kuinka muuttaa data rahassa mitattavaksi?

 

Datapohjaisen arvonluonnin strategiset vaihtoehdot

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksessa on analysoitu erityisesti teollisiin ekosysteemeihin kiinnittyvän datapohjaisen arvonluonnin strategisia mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle erilaisten alustavaihtoehtojen ja -toimintamallien näkökulmista. 

Lataa raportti

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö

Toni Mattila

+358 40 500 9909