Siirry sisältöön
Kansalaisturvallisuus yhteiskunnassa -klusteri tukee EU:n turvallisuuteen liittyvien poliittisten tavoitteiden toteuttamista. Siitä rahoitetaan toimia, joilla muun muassa pienennetään katastrofiriskejä ja lisätään kyberturvallisuutta sekä varmistetaan Euroopan riippumattomuus turvallisuuden kannalta kriittisissä teknologioissa. Ongelmien tarkastelu ja niiden ratkaisu edellyttävät uusien teknologioiden tutkimusta ja innovointia, turvallisuustoimialojen ymmärrystä sekä  kulttuuriin ja ihmisten käyttäytymiseen liittyvien kysymysten tarkastelua. Tarkoitus on saada projekteissa kehitetyt ratkaisut otettua käyttöön 2020-luvulla, siksi projekteihin usein vaaditaan viranomaisten osallistumista. 

Kuusi tavoitealuetta (destinaatio)

1. Taistelu rikollisuutta ja terrorismia vastaan
2. Rajaturvallisuus
3. Infrastruktuurien turvallisuus
4. Katastrofit
5. Innovaatioiden ja teknologioiden markkinoille tuominen (SSRI)
6. Kyberturvallisuus 

Linkitys muihin ohjelmiin

Klusterin budjetti on noin 1,5 miljardia euroa. Kyberturvallisuustutkimus on yhteydessä Digitaalinen Eurooppa -ohjelman kyberhankkeiden kanssa. Lisäksi katastrofeihin liittyy ilmaston lämpenemisen aikaansaamat sääilmiöt, joka tematiikka on yksityiskohtaisemmin osa Horisontti Euroopan klusteria 5 "Ympäristö, energia ja liikkuvuus".

Klusterin 4 avaruus- ja digiteemat leikkaavat myös turvallisuusaiheita, etenkin kaukokartoituksen turvallisuussovellusten ja GOVSATCOM-tietoliikennesatelliittijärjestelmän kohdalla. 

Työohjelma 

Tarkemmin klusteri 3 -kokonaisuus, sen haut, tavoitteet ja vaikuttavuus sekä budjetit ja aikataulu kuvataan työohjelmassa (Work Programme).  Vuoden 2023 haku aukeaa 29. kesäkuuta ja sulkeutuu sulkeutuvat 23. marraskuuta. Euroopan komissio järjestää virallisen hakuinfon ja brokeragen 27.-28. kesäkuuta nettitilaisuutena.  Sisäministeriö ja Business Finland järjestävät hankeklinikan 8. syyskuuta. Tutustu tarkemmin työohjelmaan (sisältää myös vuoden 2024 hakujen teemat ja aikataulut) oheisesta Lisätietoja-laatikosta.

Ota
yhteyttä

NCP

Pauli Stigell

Business Finland
+358 50 5577 856
pauli.stigell (at) businessfinland.fi

komiteajäsen

Hanna-Miina Sihvonen

Sisäministeriö
+358 50 4564 538
hanna-miina.sihvonen (at) intermin.fi