Siirry sisältöön
Kansalaisturvallisuus yhteiskunnassa -klusteri tukee EU:n turvallisuuteen liittyvien poliittisten tavoitteiden toteuttamista. Siitä rahoitetaan toimia, joilla muun muassa pienennetään katastrofiriskejä ja lisätään kyberturvallisuutta sekä varmistetaan Euroopan riippumattomuus turvallisuuden kannalta kriittisissä teknologioissa. Ongelmien tarkastelu ja niiden ratkaisu edellyttävät uusien teknologioiden tutkimusta ja innovointia, turvallisuustoimialojen ymmärrystä sekä  kulttuuriin ja ihmisten käyttäytymiseen liittyvien kysymysten tarkastelua. Tarkoitus on saada projekteissa kehitetyt ratkaisut otettua käyttöön 2020-luvulla, siksi projekteihin usein vaaditaan viranomaisten osallistumista. 

Kuusi tavoitealuetta (destinaatio)

1. Taistelu rikollisuutta ja terrorismia vastaan
2. Rajaturvallisuus
3. Infrastruktuurien turvallisuus
4. Katastrofit
5. Innovaatioiden ja teknologioiden markkinoille tuominen (SSRI)
6. Kyberturvallisuus 

Linkitys muihin ohjelmiin

Klusterin budjetti on noin 1,5 miljardia euroa. Kyberturvallisuustutkimus on yhteydessä Digitaalinen Eurooppa -ohjelman kyberhankkeiden kanssa. Lisäksi katastrofeihin liittyy ilmaston lämpenemisen aikaansaamat sääilmiöt, joka tematiikka on yksityiskohtaisemmin osa Horisontti Euroopan klusteria 5 "Ympäristö, energia ja liikkuvuus".

Klusterin 4 avaruus- ja digiteemat leikkaavat myös turvallisuusaiheita, etenkin kaukokartoituksen turvallisuussovellusten ja GOVSATCOM-tietoliikennesatelliittijärjestelmän kohdalla. 

Työohjelma 

Tarkemmin klusteri 3 -kokonaisuus, sen haut, tavoitteet ja vaikuttavuus sekä budjetit ja aikataulu kuvataan työohjelmassa (Work Programme). Vuoden 2024 haku aukeaa 27. kesäkuuta ja sulkeutuu 20. marraskuuta. Euroopan komissio järjestää hakuinfon ja brockerage-tilaisuuden 12.-13.6.2024 Brysselissä. SMI2G-yhteisö järjestää haun tärkeimmän brockerage-tilaisuuden 22.-23.5.2024 Pariisissa.
Sisäministeriö ja Business Finland järjestävät hankeklinikan syyskesällä. SEREN5-NCP-projektin sivuilla on mainintoja myös muista hakuinfotilaisuuksista.

Ota
yhteyttä

NCP

Pauli Stigell

Business Finland
+358 50 5577 856
pauli.stigell (at) businessfinland.fi

komiteajäsen

Hanna-Miina Sihvonen

Sisäministeriö
+358 50 4564 538
hanna-miina.sihvonen (at) intermin.fi