Siirry sisältöön
Blogi 30.11.2022

Kriisiytyvä terveydenhuolto ja kansantalous – mitä on tehtävä?

Kehittyneiden maiden väestön ikääntyminen on tikittävä aikapommi sekä terveydenhuoltojärjestelmän että kansantalouden näkökulmasta kahdesta syystä. Ensinnäkin ikääntyminen aiheuttaa ennennäkemättömän veropohjan kaventumisen ja toisekseen räjähdysmäisesti kasvavat hoito- ja hoivakustannukset.
kirjoittaja
Sampo Sammalisto

Head of Personalized Health Finland
sampo.sammalisto (at) businessfinland.fi
+358 50 584 1100
Sampo Sammalisto, Ph.D. | LinkedIn 

Tosiasia on, että ikääntyminen lisää lähes kaikkien kalliiden kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien sekä aivosairauksien määrää yhteiskunnassa. Pahimmillaan nämä sairaudet vievät yksilön itsenäisen toimintakyvyn ja kahlitsevat hänet kalliiseen sairaala- tai hoivakotihoitoon.

Nykyinen länsimainen terveydenhuoltojärjestelmämme on oikeastaan ”sairaudenhoitojärjestelmä”,

jossa terveysongelmaan puututaan vasta, kun se alkaa haittaamaan normaalia toimintakykyä ja taudinkulku on usein jo peruuttamatonta. Tämä lähestymistapa oli vielä jollain tapaa taloudellisesti kestävä silloin, kun väestörakenteemme muistutti pyramidia nykyisen muffinssin sijaan.

Nykyisellä ikärakenteellamme se on aivan liian kallis malli ja muutos on tehtävä mahdollisimman nopeasti välttääksemme liiallista velanottoa ja terveydenhuoltojärjestelmämme romahtamista. Ongelmaa pahentaa entisestään nykyisen mallin työvoimaintensiivisyys, josta näemme jo nyt merkkejä esimerkiksi hoitajapulan muodossa.

Mikä ratkaisuksi?

Helpot ratkaisut ovat jo kokeiltu, ja inkrementaalisten innovaatioiden tie on loppuun kuljettu.

Ainoa ratkaisu tilanteeseen on nykyisen ”sairaudenhoitomallin” muuntaminen aidoksi terveydenhuolloksi. Meidän on siirryttävä sairauksien hoidosta terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
  • Meidän on ennakoitava ja ennustettava terveysongelmat hyvissä ajoin ja kohdennettava ennaltaehkäisevät toimenpiteet aikaisessa vaiheessa, jolloin taudinkulku on vielä katkaistavissa. 
  • Vanhuusiän väistämättömän toimintakyvyn alentuessa meidän on autettava vanhusta elämään hyvää elämää kotona niin kauan kuin mahdollista. 
  • Sairauksia ei voida kokonaan poistaa, mutta ”yhden koon” hoitojen sijasta meidän on opittava hoitamaan sairauksia yksilöllisemmin, jolloin hoidot ovat sekä vaikuttavampia että taloudellisempia.

Miten tämä onnistuu?

Suomalaisilla vahvuuksilla eli maailmanluokan lääketieteellisellä tutkimuksella, terveystiedon tarkoituksenmukaisella keräämisellä ja hyödyntämisellä, sensori- ja mobiiliteknologialla ja maailmanluokan digitaalisella osaamisella.

Meillä on nyt sadan miljardin taalan mahdollisuus kehittää ne teknologiset ratkaisut, joilla nämä globaalit ongelmat ratkotaan. Kysymys on vain siitä, olemmeko valmiita tekemään tarvittavan panostuksen ennen kilpailijoitamme.

Aika toimia on nyt.

 

Blogi on osa Business Finlandin temaattista strategiatyötä, jossa on tunnistettu Suomelle kestäviä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Business Finland on valinnut viisi aluetta, joihin se toimintaansa seuraavien vuosien aikana kohdentaa. Tämä blogi avaa kokonaisvaltaista terveyden ja hyvinvoinnin kasvumahdollisuutta.

Tutustu myös strategiajohtajamme ajatuksiin ja työn taustoihin, miksi valintoja on tehty.