Siirry sisältöön
Blogi 10.11.2022

Viisaat päät yhteen, niin parempaa tulee!

Suomesta käsin koordinoidaan varsin laiskasti Horisontti-projekteja. Tätä haastetta lähdettiin keväällä taklaamaan useamman tahon voimin, ja tuloksena syntyi yhteinen koulutuspilotti koordinaattorikandidaateille.
Kirjoittaja
Kaisa Ainala

Ohjelmapäällikkö
Business Finland
+358 50 433 7524
kaisa.ainala (at) businessfinland.fi

Resurssit on nykyään tiukassa vähän joka paikassa. On taklattava haasteita ja edistettävä samalla tavoitteita. Onneksi haasteet ja tavoitteet ovat joskus yhteisiä! Esimerkiksi se, että meiltä Suomesta käsin koordinoidaan Horisontti-projekteja varsin laiskasti. Tästä syystä päätettiin lyödä viisaat päät ja rajalliset resurssit yhteen ja pistettiin pystyyn yhteisponnistuksena uusille Horisontti-projektien koordinaattorikandidaateille suunnattu koulutuspilotti keväällä ja alkukesästä. 

Mikä upea ja innostunut joukko meitä olikaan toteuttamassa pilottia! Oli asiantuntijoita meiltä EUTIsta sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimuksen tukipalveluista. Myös Horisontin kansalliset yhteyshenkilöt NCP:t olivat mukana sparraamassa tulevien koordinaattoreittemme ideoita.

Saimme yhdessä kasaan kokonaisuuden, jota olisi ollut yksin lähes mahdotonta toteuttaa. Ainakaan minä en olisi siihen pystynyt. Ja miten tervetullutta olikaan tavata eri alojen ja tahojen kollegoita fyysisesti koulutuksemme viimeisissä osissa!

Koulutuspilotin toteuttajat ja osallistujat

Myös yrityksiä lisää kuskin paikalle 

Koordinaattorin rooli projektin vetäjänä on tärkeä ja arvatenkin myös työläs. Kaikille rooli ei sovi, ja olisi epärealistista ajatella, että suomalaisten koordinaattoreiden määrä kasvaisi huimasti jatkossakaan. Meidän on kuitenkin pyrittävä varmistamaan, että suomalaiset istuvat EU-projekteissa jatkossa aktiivisemmin myös ajajan paikalla.

Koordinaattorina toimimisen hyödyt ovat kiistattomat. Kuskin penkki on näköalapaikka, josta saa paremman näkymän kokonaisuuteen ja tulee myös nähdyksi. Voi miettiä reittiä ja kenet ottaa kyytiin apukuskiksi, kanssamatkustajaksi tai huoltojoukkoihin. Tässä koordinaattorimme ansaitsevat - toiset jopa tarvitsevat - apua ja tukea. Sitä me voimme heille eri tahoilla tarjota.

Miten kuskin paikka sopisi yritykselle? Entä olisiko syvennetyn Horisontti-oppimäärän koulutus tarpeen myös yritysedustajille? Vai pitäisikö tehdä jotain aivan muuta? Kuulisin mielelläni ideoita, mitä voisimme tehdä yhdessä yritysten osallistumisen edistämiseksi. Uskon, että yhteiset haasteet-yhteiset tavoitteet –analogia toimii myös tässä. 

EU-tehtävissä yhteistyö on must 

Yksi työni ehdottomasti parhaita puolia on se, että saan tehdä yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Yhteistyö on näissä EU-hommissa tärkeää, koska asiat ovat usein niin laajoja, ettei yhden asiantuntijan tai organisaation voimin kesää tehdä. Kun on yhteiset tavoitteet, niiden eteen on myös helpompi ponnistella yhdessä. 

Koordinaattorikoulutuksesta erityiskiitos Kirsille Ouluun, Claudialle Aaltoon, Johannalle Turkuun, Marialle ja Leenalle Tampereelle sekä Kirsille TTL:ään! 

PS. Koulutuksen materiaalit laitamme laajempaan jakoon vielä ennen joulua. Stay tuned!

Miten me voisimme tehdä yhteistyötä? Ota yhteyttä, niin mietitään!