Nakkilasta käsin maailmanvalloitusta suunnitteleva Risutec on kehittänyt ratkaisun, joka yhdistää useita metsittämisen työvaiheita, kuten maanmuokkauksen, istutuksen, kastelun ja lannoituksen. Ratkaisun ansiosta metsittämisen prosessi on aiempaa tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi.
– Yksinkertaistettuna me kehitämme laitteita ja ohjelmistoa, joiden avulla saadaan enemmän puita maailmaan. Autamme puita kasvamaan paremmin, nopeammin, pienemmillä resursseilla ja edullisemmin, selventää Risutecin varatoimitusjohtaja Markus Vihottula.
– Monet eivät ole ajatelleet asiaa sen tarkemmin, ja olettavat puun istuttamisen olevan helppoa: laitetaan taimi tai siemen maahan ja odotellaan, kun se kasvaa. Siinä alussa on kuitenkin monta eri vaihetta alkaen maan muokkauksesta lannoitteisiin, kasteluun ja mahdollisiin torjunta-aineisiin, Vihottula jatkaa.
Risutec syntyi 2000-luvun alussa, kun yhtiön perustaja, itseoppinut metsäkoneenrakentaja Jussi Aikala kehitteli taimikonraivauslaitteita omiin tarpeisiinsa. Pian Aikalan kehitelmät alkoivat kiinnostaa muita metsänomistajia, ja kun sana levisi, oli aika perustaa yritys.
Nykyään Risutecin keskeinen tuote on jo useamman vuoden ajan kehitystyön alla ollut Forest Maker, jonka kehitykseen he ovat saaneet myös EU-rahoitusta. Yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmat keskittyvät Forest Makerin kaupallistamiseen ja sitä kautta liiketoiminnan skaalaamiseen.
Business Finlandilta Risutec on saanut rahoitusta tuotekehitykseen ja tukea kansainvälistymiseen ja myynnin strategian kehittämiseen. Lisäksi yritys on saanut apua myynnin jalkatyöhön ja ovien avaamiseen uusille markkinoille.
Risutec ei tyydy Suomen metsiin, vaan yhtiö haluaa nousta merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi. Yhtiön kehittämät laitteet sopivat erinomaisesti useille kehittyville markkinoille, joissa puiden ja biomassan kasvu on merkittävästi nopeampaa kuin Suomessa.
– Meidän ensimmäiset vientikauppamme suuntautuivat Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Kiinaan ja Chileen. Olemme toimineet kehittyvillä markkinoilla jo noin kymmenen vuotta, Vihottula kertoo.
– Business Finland on antanut meille arvokasta tukea ja neuvoja. Kehittyvillä markkinoilla toimiminen tuo mukanaan haasteita, kuten paikallisen osaamisen tason, varaosien saatavuuden ja rahoituksen toimivuuden, Vihottula toteaa.
Risutec on saanut apua tavoitteisiinsa myös Business Finlandin Developing Markets Platformista, joka soveltuu erinomaisesti yrityksen tarpeisiin. Developing Markets Platformin puitteissa tarjotun ja Business Finlandin rahoittamaan t&k-hankkeeseen kiinnittyvän lisärahoituksen tarkoituksena on mahdollistaa kestävän kehityksen mukaisten innovaatioiden yhteiskehittäminen paikallisten kumppanien kanssa kehittyvillä markkinoilla.
– Brasiliassa Risutecilla on ollut yhteistyötä Ponssen jälleenmyyjän kanssa. Risutecin uudet ratkaisut vaikuttaisivat soveltuvan hyvin Brasilian olosuhteisiin. Siellä puuta kasvatetaan ikään kuin viljellysti, sellutehtaiden ympärillä olevilla puuplantaaseilla, sanoo Business Finlandin asiakasvastaava Markku Jokela.
Risutec tekee Brasiliassa tutkimusta paikallisen tutkimusinstituutin kanssa kehittämiensä istutuskoneiden soveltuvuudesta sikäläiseen toimintaympäristöön. Brasilia on merkittävä metsätalousmaa, mutta samalla kehittyvä markkina, joten se osui erinomaisesti Risutecin tarpeisiin. Brasiliassa tutkitut ja kehitetyt ratkaisut ovat skaalattavissa myös muille trooppisille ja subtrooppisille alueille.
Brasilia on merkittävä metsätalousmaa, mutta samalla kehittyvä markkina, joten se osui erinomaisesti Risutecin tarpeisiin.
Developing Markets Platform auttaa suomalaisia yrityksiä kehittämään kestävän kehityksen mukaista innovatiivista ja kilpailukykyistä liiketoimintaa kehittyvillä markkinoilla. Kyseessä on Business Finlandin ja ulkoministeriön yhteistyöalusta, jonka tarjoamaan lisärahoitukseen on käytetty ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoja.
– Lisärahoituksella yhteistyössä paikallisten kumppanien kanssa kehitetyt innovatiiviset ratkaisut voivat tuoda positiivisia kehitysvaikutuksia esimerkiksi ympäristön, sosiaalisen kehityksen, laadun, kustannusten tai tasa-arvon kannalta – ja siten edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, sanoo Business Finlandin Developing Market Platformista vastaava Kiira Kärkkäinen.
Puiden istuttaminen on kenties yksinkertaisin ja kustannustehokkain tapa sitoa hiiltä. Mitä enemmän puita istutetaan, sitä paremmin hiiltä sidotaan.
Monen työvaiheen suorittaminen yhdellä ajokerralla tuo suoria ympäristöhyötyjä, kun polttoaineen kulutus ja päästöt vähenevät merkittävästi.
– Kestävän kehityksen näkökulmasta hiilensidonta on suurin Risutecin ratkaisun tuoma hyöty. Puiden istuttaminen myös sitoo maaperää ja sen kosteutta. Lisäksi puut varjostavat, mistä on hyötyä ihmisten ja eläinten elinoloille sekä maanviljelylle, Vihottula sanoo.
Monen työvaiheen suorittaminen yhdellä ajokerralla tuo suoria ympäristöhyötyjä, kun polttoaineen kulutus ja päästöt vähenevät merkittävästi. Lisäetua ympäristölle tuo Risutecin vähemmän maan muokkaamista vaativa menetelmä.
– Perinteisissä menetelmissä hakkuujätteet kerätään yleensä pois, mutta meidän koneillamme ne voi jättää paikalleen. Se auttaa pitämään kosteuden ja ravinteet maassa. Menetelmässämme vain taimen kohta muokataan, jolloin ravinteikas pintakerros pysyy paikallaan taimien käytettävissä, Vihottula sanoo.
Developing Markets Platformin tukemana Risutec voi auttaa luomaan korkean osaamistason työpaikkoja kehittyville markkinoille. Lisäksi sen kehittämät laitteet auttavat parantamaan kustannuskilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla, mikä luo taloudellista hyvinvointia.
– Meidän laitteillamme työt sujuvat myös turvallisemmin perinteisiin menetelmiin verrattuna. Trooppisessa metsässä riskeinä ovat muun muassa käärmeet, hyönteiset, nestehukka ja lämpöhalvaus. Koneiden ansiosta työ ei ole niin fyysistä, jolloin metsätyöt soveltuvat muillekin kuin hyväkuntoisille miehille, Vihottula pohtii.
Risutecin uutuustuote Forest Maker tekee metsittämisprosessista tasalaatuisen, mikä parantaa puiden selviytymisastetta. Lisäksi se istuttaa puita nopeammin kuin aiemmin nähdyt ratkaisut sekä tekee samalla istutukseen liittyvät oheistoimenpiteet, kuten lannoittamisen ja taimen kastelun.
– Yhdistämällä monta työvaihetta Forest Maker vähentää eri koneiden tarvetta ja päästöjä, ja tekee koko prosessista edullisemman ja nopeamman, Vihottula sanoo.
Forest Maker kytkee metsänistutuksen digiteknologiaan, sillä se antaa jokaiselle puulle oman ID:n ja tallentaa puun sijaintitiedon. Näin metsälle voidaan luoda digitaalinen kaksonen, virtuaalimetsä, joka vastaa todellisuutta mahdollisimman tarkasti.
Risutec on tehnyt yhteistyötä metsäyhtiöiden, kuten Metsä Groupin ja Stora Enson, kanssa. Yhteistyön kautta on kehitetty uusia laitteita ja teknologioita, jotka vastaavat markkinoiden tarpeisiin.
– Kaikkein kallein puu on se, joka ei kasva. Ratkaisumme vähentää hukkapuita ja parantaa kustannustehokkuutta, Vihottula tuumaa.
– Metsän istuttaminen on tärkeä teema. Risutecin teknologia voi auttaa suurissa metsittämisprojekteissa ympäri maailmaa. Forest Maker on tarkoitettu suurten metsittämisprojektien tarpeisiin ja saanut positiivista palautetta, Jokela sanoo.
Developing Markets Platformin lisärahoitusmalli uudistui vuoden 2025 alussa. Samankaltaista Business Finlandin rahoittamaan T&K-hankkeeseen kiinnittyvää ja ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista maksettavaa lisärahoitusta voi nyt hakea Finnpartnershipista. Lue lisää.