Risutec från Nakkila planerar världsomfattande erövring med sin lösning som kombinerar flera steg i skogsplanteringen, till exempel jordbearbetning, plantering, bevattning och gödsling. Lösningen gör skogsplanteringsprocessen mer effektiv och miljövänlig.
– Enkelt uttryckt utvecklar vi utrustning och program för att kunna plantera fler träd i världen. Vi hjälper träden att växa bättre, snabbare, med färre resurser och till en lägre kostnad, förklarar Markus Vihottula, vice verkställande direktör på Risutec.
– Många har inte tänkt så mycket på det och tror att det är enkelt att plantera träd: det är bara att sätta plantorna eller fröna i marken och vänta på att de ska växa. I början finns dock många olika arbetsmoment från markberedning till gödningsmedel, bevattning och eventuella bekämpningsmedel, fortsätter Vihottula.
Risutec grundades i början av 2000-talet, då företagets grundare, den självlärde skogsmaskinbyggaren Jussi Aikala, utvecklade trädröjningsutrustning för sina egna behov. Snart började Aikalas uppfinningar väcka intresse hos andra skogsägare, och när ryktet spred sig var det dags att starta ett företag.
Idag är Risutecs nyckelprodukt Forest Maker, som har varit under utveckling i flera år och som företaget också har fått EU-finansiering för. Bolagets planer för den närmaste framtiden fokuserar på att kommersialisera Forest Maker och därmed skala upp affärsverksamheten.
Risutec har fått finansiering från Business Finland för produktutveckling och stöd för internationalisering och utveckling av sin försäljningsstrategi. Företaget har också fått hjälp med försäljningsarbetet ute på fältet och med att öppna dörrar till nya marknader.
Risutec nöjer sig inte med skogarna i Finland utan vill bli en betydande internationell aktör. Utrustningen som bolaget har utvecklat passar utmärkt på flera utvecklingsmarknader där tillväxten av träd och biomassa är betydligt snabbare än i Finland.
– Våra första exporter gick till Brasilien, Sydafrika, Kina och Chile. Vi har varit verksamma på utvecklingsmarknader redan i cirka tio år, säger Vihottula.
– Business Finland har gett oss värdefullt stöd och bra råd. Att verka på utvecklingsmarknader innebär utmaningar, såsom nivån på den lokala kompetensen, tillgången på reservdelar och hur finansieringen fungerar, säger Vihottula.
Risutec har också dragit nytta av Business Finlands Developing Markets Platform, som passar företagets behov utmärkt. Den tilläggsfinansiering som erbjuds inom ramen för Developing Markets Platform och som är kopplad till ett FoU-projekt som finansieras av Business Finland, syftar till att möjliggöra gemensam utveckling av innovationer som stöder hållbar utveckling med lokala partner på utvecklingsmarknader.
– I Brasilien har Risutec samarbetat med Ponsses återförsäljare. Risutecs nya lösningar verkar väl lämpade för förhållandena i Brasilien. Där odlas träd på ett kontrollerat sätt på träplantagerna runt massafabrikerna, säger Markku Jokela, kundansvarig på Business Finland.
Risutec bedriver forskning i Brasilien tillsammans med ett lokalt forskningsinstitut för att undersöka hur de planteringsmaskiner som företaget har utvecklat lämpar sig för den lokala verksamhetsmiljön. Brasilien är ett stort skogsbruksland, men också en utvecklingsmarknad, vilket gör att landet passar perfekt för Risutecs behov. Lösningarna som har studerats och utvecklats i Brasilien är skalbara till andra tropiska och subtropiska regioner.
Brasilien är ett stort skogsbruksland, men också en utvecklingsmarknad, vilket gör att landet passar perfekt för Risutecs behov.
Developing Markets Platform hjälper finländska företag att utveckla en innovativ och konkurrenskraftig affärsverksamhet som stöder hållbar utveckling på utvecklingsmarknader. Det är fråga om en samarbetsplattform mellan Business Finland och utrikesministeriet, och den tilläggsfinansiering som plattformen erbjuder betalas från utrikesministeriets budget för utvecklingssamarbete.
– Med tilläggsfinansieringen kan innovativa lösningar som utvecklas i samarbete med lokala partner ge positiva utvecklingseffekter när det gäller miljö, social utveckling, kvalitet, kostnader eller jämlikhet – och därmed bidra till FN:s mål för hållbar utveckling, säger Kiira Kärkkäinen, ansvarig för Business Finlands Developing Market Platform.
Att plantera träd är kanske det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att binda koldioxid. Ju fler träd man planterar, desto bättre blir koldioxidbindningen.
Att utföra många arbetsmoment i en enda körning ger direkta miljöfördelar, med betydande minskningar av bränsleförbrukning och utsläpp.
– Ur ett hållbarhetsperspektiv är koldioxidbindning den största fördelen med Risutecs lösning. Att plantera träd bidrar också till att binda marken och bevara dess fukt. Dessutom ger träden skugga, vilket är bra för människors och djurs levnadsförhållanden och för jordbruket, säger Vihottula.
Att utföra många arbetsmoment i en enda körning ger direkta miljöfördelar, med betydande minskningar av bränsleförbrukning och utsläpp. Risutecs metod med mindre markberedning är ytterligare en miljöfördel.
– Vid traditionella metoder samlas avverkningsresterna vanligtvis upp, men med våra maskiner kan man lämna dem där de är. Det hjälper till att bevara fukten och näringsämnena i jorden. I vår metod modifieras endast planteringspunkten på ett sätt som bevarar det näringsrika ytlagret så att plantorna kan utnyttja det, säger Vihottula.
Med stöd av Developing Markets Platform kan Risutec bidra till att skapa högkvalificerade arbetstillfällen på utvecklingsmarknader. Dessutom bidrar den utrustning som utvecklats till att förbättra kostnadskonkurrenskraften på de internationella marknaderna, vilket skapar ekonomiskt välstånd.
– Med vår utrustning blir arbetet också säkrare än med traditionella metoder. I tropiska skogar finns risker som ormar, insekter, vätskebrist och värmeslag. Tack vare maskinerna är skogsarbetet mindre fysiskt, vilket gör arbetet lämpligt även för personer inte är i toppform, säger Vihottula.
Risutecs nya produkt Forest Maker gör beskogningsprocessen mer enhetlig, vilket förbättrar trädens överlevnadsgrad. Den planterar också träd snabbare än tidigare lösningar, samtidigt som den sköter de kompletterande planteringsuppgifterna som gödsling och vattning av plantan.
– Genom att kombinera många arbetsmoment minskar Forest Maker behovet av olika maskiner och utsläpp och gör hela processen både billigare och snabbare, säger Vihottula.
Forest Maker kombinerar skogsplantering med digital teknik genom att ge varje träd ett eget ID och lagra trädets position. På så sätt kan man skapa en digital tvilling för skogen, en virtuell skog, som stämmer så bra överens med verkligheten som möjligt.
Risutec har samarbetat med skogsbolag som Metsä Group och Stora Enso. Genom samarbetet har ny utrustning och teknik utvecklats för att möta marknadens behov.
– Det dyraste trädet är det som inte växer. Vår lösning minskar mängden oanvändbara träd och förbättrar kostnadseffektiviteten, säger Vihottula.
– Skogsplantering är ett viktigt tema. Risutecs teknik kan vara till hjälp i stora skogsplanteringsprojekt runt om i världen. Forest Maker är avsedd för stora beskogningsprojekt och har fått positiv respons, säger Jokela.
Tilläggsfinansieringsmodellen Developing Markets Platform förnyades i början av 2025. Liknande tilläggsfinansiering som är kopplad till ett FoU-projekt som finansieras av Business Finland och som betalas från utrikesministeriets budget för utvecklingssamarbete kan nu sökas från Finnpartnership. Läs mer.