Siirry sisältöön
Uutinen 01.03.2022

Miten Ukrainan tilanne vaikuttaa matkailuun?

Kuva: Elina Sirparanta

Ukrainan konflikti tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös Suomen matkailutoimialaan. Koko maailmaa järkyttävät tapahtumat vaikuttavat ihmisten matkailuhalukkuuteen ja -valmiuksiin. Sentimentti vapaa-ajan matkailua kohtaan on heikentynyt, mistä johtuen myös Visit Finland on tehnyt linjauksia ja muutoksia toimintaansa.

Visit Finlandin henkilökunta on syvästi järkyttynyt Ukrainan tapahtumista. Visit Finland on keskeyttänyt toistaiseksi kaiken matkailumarkkinoinnin Venäjällä: niin kampanjat, sosiaalisen median päivitykset kuin hakusanamarkkinoinnin. Myös Venäjän matkailumarkkinaa koskevat tapahtumat on toistaiseksi peruttu.

Ukrainan kriisi tullee vaikuttamaan myös matkailuun ja hidastamaan hyvin alkanutta palautumista koronan aiheuttamasta romahduksesta. Suomen sijainti kartalla Venäjän naapurimaana on omiaan huolestuttamaan kansainvälisiä matkailijoita ja koko Euroopan turvallisuutta täytyy perustella eri tavalla kuin aikaisemmin.

– Jo Krimin valtaamisen aikoina matkailijamäärät esim. Yhdysvalloista kääntyivät selvään laskuun ja niin tulee todennäköisesti tapahtumaan myös nyt. Valitettavasti amerikkalaiset eivät ole ainoita, joita arveluttaa Suomen sijainti Venäjän kyljessä, vaan tämä tulee haittamaan myös muualta Eurooppaan suuntautuvaa matkailua, sanoo Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.

Visit Finland on jo ollut yhteydessä kansainväliseen verkostoonsa ja kerännyt heiltä mahdollisia kysymyksiä Suomeen matkustamiseen ja asiakkaita askarruttaviin turvallisuuskysymyksiin liittyen. Kysymyksien pohjalta voidaan auttaa kansainvälisen verkoston edustajia sekä yhteistyökumppaneita vastaamaan matkailijoiden ja matkanjärjestäjien tiedonjanoon.

– Matkailu on entistäkin tärkeämpää siinä vaiheessa, kun tilanne toivottavasti rauhoittuu. Siksi, että matkailu jos mikä edistää ihmisten välistä ymmärrystä, suvaitsevaisuutta ja rauhallista kanssakäymistä ihmisten kesken, Hietasaari toteaa.

Hajauttamisen tärkeys

Venäläiset olivat Suomen suurin kansainvälinen matkailijaryhmä ennen pandemiaa. Venäjältä Suomeen matkustaminen on tällä hetkellä sallittu ainoastaan poikkeusryhmille pandemiarajoitusten vuoksi, ja sen vuoksi matkustajamäärät ovat pieniä. Tammikuussa 2022 rekisteröitiin vain 5 662 venäläisten yöpymistä Suomessa, kun vastaava luku ennen koronapandemiaa vuonna 2019 oli 147 356.

– On tärkeää huolehtia, ettei matkailutoimialalla nojauduta vain yhden tai kahden markkinan varaan. Jo pandemia opetti, että kohdemarkkinoiden hajauttaminen on erittäin tärkeää varautumisessa entistä suurempaan epävarmuuteen maailmassa, Hietasaari kertoo.

Visit Finland järjestää aikaisemmin suunniteltujen markkinakatsauswebinaarien sijaan 23.3. klo 15 yhteisen matkailualan keskustelutilaisuuden Teamsissa. Ilmoittaudu tilaisuuteen.

Visit Finland on koonnut kansainvälisiä matkanjärjestäjiä ja matkailijoita tällä hetkellä askarruttavia kysymyksiä vastauksineen, joita matkailutoimiala voi hyödyntää. Lisätietoa yrityksille Business Finlandin Ukrainan ja Venäjän tilannetietoa yritykselle -sivulta.

Q&A Russia-Ukraine crisis.