Siirry sisältöön
Uutinen 11.10.2022

Team Finland -vierailu avasi ranskalaisen telakan ovet yrityksille

Suomalainen yritysdelegaatio solmi kontakteja Chantiers de l’Atlantiquen telakalla Saint-Nazairessa Ranskassa 4.-6.10.2022. Kuva: Yann Gontier, CDA

Yritysten kasvua ja kansainvälistymistä edistävä Team Finland -verkosto järjesti lokakuun alussa työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltosen johdolla vierailun Chantiers de l’Atlantiquen telakalle Saint-Nazaireen Ranskaan. Vierailulle osallistuvilla yrityksillä oli erinomainen tilaisuus esitellä tuotteitaan ja ratkaisujaan sekä tutustua telakkaan ja siihen liittyvään ekosysteemiin.

Isot suomalaiset yritykset kuuluvat jo nyt Chantiers de l’Atlantiquen tärkeimpien toimittajien joukkoon, mutta pienemmille yrityksille vierailu tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä samoihin neuvottelupöytiin. Myös telakalla on aito kiinnostus ja tarve löytää luotettavia tavarantoimittajia, jotka jatkuvasti kehittävät tuotteitaan ja ratkaisujaan.

Chantiers de l’Atlantiquen toimitusjohtaja Laurent Castaing esitteli vieraille telakan nykytilaa, sen tarjoamia mahdollisuuksia sekä haasteita, jotka liittyvät työvoiman saatavuuteen.

Business Finland järjesti suomalaisyrityksille tapaamisen heidän edustamansa tuotteen tai ratkaisun hankinnoista vastaavan tahon kanssa. Käytännössä se tarkoitti myyntipuheen pitämistä ja jatkoneuvotteluista sopimista juuri oikean henkilön kanssa.

Yksi vierailulle osallistuneista 11 yrityksestä oli Cadmatic Oy, johtava digitaalisten ja älykkäiden 3D-pohjaisten suunnittelu-, insinööri- ja tiedonhallintaohjelmistojen kehittäjä meriteollisuudelle.

– Lähdimme mukaan, jotta saisimme tietoa Ranskan laivanrakennuksen ja telakan tilanteesta sekä lähiaikojen näkymistä. Lisäksi halusimme löytää oikeat kontaktihenkilöt, totesi Juha Asanti, Vice President, Marine Industry.

– Vierailu oli järjestetty hyvin, ja pystyimme keskustelemaan konkreettisesti ranskalaisten kanssa. Seuraavat askelmerkit ovat olemassa ja keskustelut jatkuvat. Telakka on ykkönen Ranskassa ja risteilymarkkinoilla tärkeä referenssi sekä Euroopassa että globaalisti, Asanti jatkoi.

Team Finland -vierailulle osallistuneet yritykset lähtivät kotimatkalle tyytyväisinä ja toiveikkaina jatkoneuvottelujen suhteen, sillä ilman Team Finland -verkoston järjestelyjä oikean neuvottelukumppanin löytyminen on usein haastavaa.

Pitkään Business Finlandissa Team Finland -vierailuja järjestäneen Maria Westerholmin vinkit vierailuja harkitseville yrityksille.

Miksi yritysten kannattaa osallistua delegaatioihin?

Delegaatiot, osana isompaa kokonaisuutta ovat erinomainen vahva työkalu. Vierailut tukevat yritysten vienninedistämistyötä. Vierailut voivat olla ns. huipentumia pitkälle työlle, alku tai avata ovia, jotka eivät muuten avaudu. Vierailujen tavoitteena on tavata oikeita kontakteja, loppuasiakkaita tai palvella uusien markkinoiden kartoituksessa.

Fyysiset kohtaamiset ovat hedelmällisiä myös yritysten keskinäisen verkostoitumisen kannalta ja ovat joskus tuottaneet suomalaista yhteistyötä ja yhteistarjoamia. Vierailuilla pakostakin tulee vietettyä aikaa esimerkiksi bussissa paikallisruuhkissa. Osallistujat ovat arvostaneet epämuodollisia kanssakäymisiä sekä suomalaisten yritysten kesken, että paikallisten kanssa.

Miten yritys pääsee mukaan delegaatioon?

Vierailut ovat temaattisesti kohdennettuja ja vierailukutsuissa kerrotaan kenelle ne ovat tarkoitettuja ja kenen kannattaa osallistua. Vierailuille ovat tervetulleita kaikki suomalaiset yritykset, jotka jo toimivat kansainvälisillä markkinoilla tai sitä harkitsevat. Kaikki järjestettävät vierailut ovat näkyvillä Business Finlandin nettisivuilla ja tämän lisäksi voit tilata omaan sähköpostiisi kutsut vierailuille.

Miten yrityksen kannattaa varautua delegaatioon?

Vierailut vaativat ennakkovalmistautumista ja aktiivista osallistumista sekä jatkotyöstöä että seurantaa. Vierailut voivat kestää parista päivään viikkoon. Kutsussa kerrotaan aina ohjelmasuunnitelmasta. Tärkeintä on määritellä itsellensä tavoite mitä vierailuun osallistumisella haluaa saada yritykselleen. Delegaatiovierailu on väline tai työkalu, jolla päästä tavoitteeseen.

Tietoa Team Finland -vierailuista

Lisätietoa

Maria Westerholm, Senior Director, Delegations
+358 40 343 3431
+358 29 505 5000
maria.westerholm (at) businessfinland.fi