Siirry sisältöön
Uutinen 12.12.2022

Horisontti Euroopan uudet, satojen miljoonien eurojen rahoitushaut ovat auenneet

Horisontti Euroopan uudet rahoitushaut ovat auenneet. Ohjelman kautta EU rahoittaa yritysten tuotekehitystä, innovaatioiden skaalausta ja kansainvälistä kasvua sekä tutkijoiden huippututkimusta, koulutusta ja kansainvälistä liikkuvuutta.

Hakujen sisältö- ja aikataulusuunnitelmat eli työohjelmat on nyt virallisesti hyväksytty, ja ne löytyvät Euroopan komission Funding & tender opportunities -osallistujaportaalista

Kymmeniä hakuja ja miljoonia euroja

Hakuaiheita on avautunut kymmeniä ja niille on budjetoitu satoja miljoonia euroja. Business Finlandin EU-rahoitusasiantuntija Markku Pekonen vinkkaa, mitä kaikkea esimerkiksi energia-alalle on tiedossa: 

- Energia, ilmastotoimet ja liikkuvuus ovat Klusteri 5:n työohjelman isot teemakokonaisuudet. Tulevien kahden vuoden aikana sieltä nousee uusiutuva energia ylivoimaisesti kärkeen yli 600 miljoonan euron EU-kontribuutiolla. Seuraavina tulevat energiajärjestelmät ja -verkot sekä energian varastointi ripauksen yli 280 miljoonalla. Lisäksi ovat vielä ilmastotiede ja akut, joihin molempiin on osoitettu noin 220 miljoonaa. Noin kolmannes kaikesta tämän klusterin rahoituksesta kanavoituu eurooppalaisten kumppanuusohjelmien kautta, esimerkkinä vaikkapa akkualan BATT4EU-ohjelma. 

Asiantuntijat apuna 

Markku Pekonen toimii Horisontti Eurooppa -ohjelman kansallisena yhteyshenkilönä (National Contact Point NCP) energian ja liikkuvuuden teemoissa. Hänen tehtävänään on auttaa asiakkaita löytämään nämä Horisontti Euroopan mahdollisuudet ja hyödyntämään niitä täysimääräisesti: 

– Me Suomen kansalliset yhteyshenkilöt eli NCP:t työskentelemme Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa. Tehtävänämme on edistää suomalaisten osallistumista Horisontti Eurooppaan. Meiltä voi ja kannattaa kysyä neuvoja ja ajankohtaisia vinkkejä esimerkiksi työohjelmista ja niiden hauista. Emmekä keskity vain Horisontti Euroopan mahdollisuuksiin, vaan usein asiakkaiden kanssa keskustellessa nousee esiin muitakin potentiaalisesti heille relevantteja EU-rahoitusohjelmia. 

Nyt tietoa tarjolla, ja vähän epävarmuuttakin

Euroopan komission julkaisemat työohjelmat kattavat ison osan Horisontti Eurooppa -ohjelmaa: viisi isoa klusteria, Euroopan innovaatioekosysteemit EIE sekä osallistumisen laajentumisen ja Euroopan tutkimusalueen ERAn kokonaisuus WidERA. 

– Suurin epävarmuus liittyy tällä hetkellä Klusteri 3 -kokonaisuuteen eli kansalaisturvallisuuden hakuihin ja suunnitelmiin. EU:n jäsenmaat eivät ole hyväksyneet komission viimeisintä esitystä työohjelmasta siihen kohdistuneiden suurten budjettileikkausten vuoksi. Komissio on luvannut palata asiaan heti alkuvuodesta ja lisätä tämän klusteri 3 -kokonaisuuden mukaan työohjelmaan heti, kun budjettisopu on saatu aikaan, kertoo Elina Holmberg, EU-yhteistyön johtaja Business Finlandissa. 

Horisontti Euroopassa perustutkimuksen ERC-rahoitus, tutkijaliikkuvuuden MSCA-rahoitus sekä innovaatioiden EIC-rahoitus toteutetaan omien erillisten työohjelmien kautta ja omien aikataulujensa mukaisesti, joten ne eivät ole tässä työohjelmien joukossa mukana. 

Rahoitusta yrityksille Horisontti-projektien valmisteluun 

Business Finland kannustaa yrityksiä kansainvälisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyön rakentamiseen. Niinpä yritykset voivat saada laajojen Horisontti Euroopan konsortioprojektien valmisteluun rahoitusta joko erillisellä Horisontti-projektien valmistelurahoituksella tai sitten osana muuta Business Finlandin rahoittamaa projektia. Tutustu Horisontti Eurooppa -projektien valmistelurahoitukseen.

Ota yhteyttä Horisontti-hakujen asiantuntijoihimme!

Tutustu Horisontti Euroopan työohjelmiin

Funding & tender opportunities (How to participate - Reference documents)

Uutiseen on päivitetty 12.12.22 tieto, että työohjelmat on virallisesti hyväksytty ja julkaistu komission osallistujaportaalissa.