Siirry sisältöön
Uutinen 17.11.2020

EU:n Access2Markets -portaali on nyt auki

Euroopan unionin Access2Markets-portaalin tavoitteena on yksinkertaistaa yritysten tiedonsaantia EU:n kauppasopimuksista. Yritys voi helposti katsoa räätälöidyt tuote- ja maakohtaiset tiedot esimerkiksi tulleista, veroista ja tariffeista.

Access2Markets-verkkosivusto on interaktiivinen ja ilmainen verkkopalvelu, josta EU:n yritykset saavat tietoa EU:n markkinoiden tuontiedellytyksistä, yli 120 EU:n ulkopuolisen maan vientiedellytyksistä ja EU:n sisäisestä kaupasta. Portaali on julkaistu kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

EU:lla on yli 70 kauppasopimusta ympäri maailmaa. Nämä sopimukset kattavat lähes kaksi viidesosaa kaikesta EU:n kaupasta muiden maiden kanssa. Näiden myötä EU:n ja kumppanimaiden yrityksillä on edullisemmat ehdot kuin World Trade Organisationissa (WTO).

Räätälöityä käytännön tietoa

Portaali on erityisen hyödyllinen pk-yrityksille, jotka toimivat jo kansainvälisessä kaupassa tai suunnittelevat kansainvälistymistä. Portaali on helppokäyttöinen, sillä se muuttaa monimutkaiset säännöt käytännön, räätälöidyksi tiedoksi: se tarjoaa tuote- ja maakohtaista tietoa, vinkkejä ja ohjeita.

Mistä aloitan?

Päästäkseen alkuun, käyttäjän tarvitsee tietää kolme asiaa: tuote, tuotteen vientimaa ja tuotteen tuontimaa. Hakutulokset kattavat tuotekohtaiset tiedot tulleista ja veroista, tullimenettelyistä, alkuperäissäännöistä, kaupan esteistä, tuotevaatimuksista ja tilastoista. Sivustolta löytyy myös Alkuperäsäännöt (ROSA) -itsearviointiväline, jonka avulla voi arvioida, voidaanko tuotteeseen soveltaa alennettuja tulleja.

Hyödynnä myös suomalaisille yrityksille kohdennettua laivauskäsikirjaa

Suomalaisten yritysten käytössä on myös Business Finlandin ylläpitämä ja kehittämä Laivauskäsikirja. Sen sisältö on räätälöity vastaamaan suomalaisen tavaraviejän tarpeita. Palvelu on suomenkielinen ja kattaa 190 maan keskeiset tuontivaatimukset.

Lisätietoja 

Tutustu Access2Markets-työkaluun 

Laivauskäsikirja 

Enterprise Europe Network

Access2Markets on tehty pk-yritysten kansainvälistymisen tueksi. Enterprise Europe Network (EEN) tukee myös kansainvälistyviä pk-yrityksiä. EEN on läsnä yli 60 maassa ja Suomessa kuudella paikkakunnalla.
Lue lisää verkkosivuiltamme lisää ja ota yhteyttä!