Siirry sisältöön
Uutinen 28.06.2022

Kolme merkittävintä ulkomaista investointia

Työskentely ulkomaisten investointien parissa ei ole tylsää toimistohommaa. Eräänkin kerran luottamuksellisia tapaamisia järjestettiin lentokentillä niin, että osallistujilla oli käytössä koodinimet eikä investoimisesta kiinnostuneen kansainvälisen yrityksen nimi ollut edes tiedossa. Kiinnostaisiko googlata mistä yrityksestä oli kyse?

Google oli erittäin perusteellinen – ja hieman salamyhkäinen – kun se alkoi etsiä sijoituspaikkaa datakeskukselleen Euroopassa. Kaikki maat halusivat Googlen datakeskuksen, ja myös Suomessa himoittiin tätä valtavaa investointia.

Suomi oli Googlen johtajien listalla potentiaalisena maana, mutta yksikään yhtiön tiimille esitetyistä sijainneista ei alkuun osunut maaliin ja hakukoneyhtiön paikkahaku Suomessa oli jo tuottamassa vesiperän. Lopulta onnisti: Invest in Finlandin tiimin mieleen tuli Summa, entinen paperitehdas Haminassa, joka voisi olla voittava arpa kovassa kilpailussa.

– Loppu on historiaa, kuten on tapana sanoa. Maaliskuussa 2009 Google julkaisi suunnitelmansa muuntaa Alvar Aallon suunnittelema Summan paperitehtaan konehalli moderniksi datakeskukseksi. Kuuluisan arkkitehdin suunnittelema 60-vuotias paperitehdasmiljöö sekä Googlen päätös investoida pohjoiseen herättivät myös suurta maailmanlaajuista kiinnostusta, Invest in Finlandin datakeskusten asiantuntija Alpo Alkujärvi muistelee.

Kuva: Google, Mitch Haminassa

Datakeskuksen ensimmäinen vaihe valmistui syyskuussa 2011. Toukokuussa 2019 Google ilmoitti investoivansa 600 miljoonaa euroa toisen datakeskuksen rakentamiseen Haminaan, mikä nosti tähänastisen kokonaisinvestoinnin jo 1,4 miljardiin euroon. Kesäkuussa 2022 Google julkisti ostavansa Haminan kaupungilta lisää maata nykyisen datakeskusten vierestä 4,3 miljoonalla eurolla.

Kaikkien aikojen suurin investointi

Kun kilpailussa on niin paljon hyviä eurooppalaisia ehdokkaita, mikä kallisti vaa'an kielen Suomen ja Summan hyväksi? Google on todennut, että Hamina valittiin, koska se tarjosi oikean yhdistelmän energiainfrastruktuuria, kehityskelpoista maa-aluetta sekä osaavaa työvoimaa. Lisäksi tarjolla oli ainutlaatuinen tilaisuus pelastaa vanha paperitehdas ja käyttää sen olemassa olevaa infrastruktuuria modernin datakeskuksen rakentamiseen.

Nykyään Googlen datakeskus Summassa on yksi sen edistyneimmistä ja tehokkaimmista datakeskuksista. Lisäksi se on Suomen kaikkien aikojen suurin suora ulkomainen investointi.

Presidentin palkitsema lääkeyhtiö

Toinen innovatiivinen yritys, joka on kotiutunut Suomeen, on saksalainen lääkejätti Bayer. Sen tuotevalikoimaan kuuluvat mm. itsehoitovalmisteet sekä maatalouden kasvinsuojeluaineet ja torjunta-aineet, mutta suurin menestystarina on reseptilääkkeet. Suomessa kehitetään, tutkitaan ja valmistetaan lääkkeitä vietäväksi yli 130 maahan.

Bayeria juhlittiin marraskuussa 2021, kun yhtiöstä tuli ensimmäinen ulkomaisomisteinen yritys, joka sai tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan -kategoriassa. Palkintoon on hyvä syy: Bayer työllistää Suomessa yli 1 000 henkilöä, ja se on laajentanut toimintaansa useita kertoja. Bayer on myös usein Suomen suurimpien yhteisöveron maksajien joukossa. Yhtiö on maksanut reilusti yli miljardi euroa yhteisöveroa Suomeen viimeisen vuosikymmenen aikana.

Kuva: Bayer, Turun tuotantolaitos

Ehkäisyinnovaatio

Bayer on jo vuosien ajan keskittänyt suuren osan Suomessa tutkimus- ja kehitystoiminnastaan polymeeripohjaisiin ehkäisyvalmisteisiin. Turussa kehitetyt hormonikierukat ovat olleet Suomen suurin lääketeollisuuden vientivalmiste jo yli vuosikymmenen ajan.

Tuotteiden kehittämisen lisäksi Bayer kehittää omaa toimintaansa myös Suomessa ja on laajentunut merkittävästi vuosien varrella. Invest in Finland on joka vaiheessa tarjonnut yritykselle omaa osaamistaan ja tukeaan.

– Bayer rakentaa Turkuun uuden lääketehtaan ja uudistaa olemassa olevaa tuotantolaitostaan. Uusi tuotantolaitos valmistuu vuoteen 2025 mennessä ja sen investoinnin kokonaisarvo on 250 miljoonaa euroa. Lisäksi Bayer investoi Suomeen vuosittain noin 80 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehitysmenoineen, Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo kertoo.

John Deere hyötyy osaavasta työvoimasta

Toisinaan iso yritys saapuu Suomeen yrityskaupan kautta. Kun ikoninen konevalmistaja John Deere osti suomalaisen Timberjackin vuonna 2000, se keskitti nopeasti metsäkoneidensa tuotannon Joensuuhun. Siitä lähtien Deeren metsäkoneiden suunnittelu ja valmistus on ollut pääosin suomalaisten käsissä.

– Tällä hetkellä John Deere työllistää Suomessa 770 henkilöä ja sen Euroopan pääkonttori on Tampereella. Invest in Finland on toiminut keskeisessä roolissa neuvonantajana, kun amerikkalainen yritys on tasaisesti lisännyt läsnäoloaan Suomessa, Aumo summaa.

Uusi konekeskus ja hallilaajennuksia

Alun perin John Deere Forestry valitsi Suomen tuotannon lähtökohdista: työntekijöiden osaaminen on vankkaa ja paikalliset konepajatuotteet erittäin laadukkaita. Uusia investointeja seurasi vuosien varrella. Yhtiö rakensi vuonna 2012 Joensuun tehtaalleen uuden kokoonpanohallin ja panosti merkittävästi automaatioon.

Kuva: John Deere

Uusimmat investoinnit tapahtuivat vuosina 2021 ja 2022, kun yhtiö lisäsi kapasiteettia ja tuotannon tehokkuutta 15 miljoonalla eurolla. Uusi konekeskus ja hallilaajennukset lisäävät Joensuun toimintaa 4 500 neliömetrillä.

John Deeren "salainen ase" Joensuussa on jo vuosia ollut tehtaan lähellä sijaitseva yrityspuisto. 12 000 neliömetrin Green Parkissa toimii useita paikallisia yrityksiä, jotka ovat yhteydessä John Deeren tuotantoon. John Deere Forestry Oy on myös Joensuun toiseksi suurin yksityinen työnantaja.

Invest in Finland

Vuonna 1992 perustettu Invest in Finland Bureau yhdistyi viennin edistämiseen erikoistuneeseen Finprohon 2012. Finpro puolestaan yhdistettiin Tekesin kanssa nykyiseksi Business Finlandiksi 2018. Invest in Finland täyttää 30 vuotta 4.5.2022 ja tämä artikkeli on osa Invest in Finlandin 30v-juhlavuotta.