Vi bryr oss om våra kunders säkerhet

Allt fler brottslingar på nätet lurar användare med olika bluff- och phishing-meddelanden. Lyckligtvis är det möjligt att skydda sig mot nätbrottslighet om man vet vad som kännetecknar den.

Nätbrottslighet

De digitala lösningarna och den tekniska utvecklingen på nätet underlättar våra liv, men idag är det allt lättare att bli offer för nätbrottslighet. Information som stulits på nätet kan användas till exempel för identitetsstölder, intrång på användarkonton eller för att bedragaren kan infektera din enhet med olika skadliga program.

Vi bryr oss om våra kunders säkerhet – vi vill säkerställa att du kan arbeta säkert på nätet.

Hur skyddar man sig mot nätbrottslighet?

Uppdatera din informationssäkerhetskompetens

Användaren har alltid ett ansvar när han eller hon rör sig på nätet. Informationssäkerhetskompetens är varje organisations och enskild persons medborgarfärdighet. Det är möjligt att bygga upp sin egen informationssäkerhetskompetens genom att bekanta sig med olika instruktioner, utbildningar och annat informationssäkerhetsrelaterat material, som till exempel den egna banken erbjuder sina kunder.

Anvisningar om informationssäkerhet ges av bland annat

Se också till att informationssäkerheten på din dator och smarttelefon är uppdaterad.

Identifiera av de vanligaste bedrägerimetoderna

De vanligaste bedrägerimetoderna är följande:

  • Falska e-postmeddelanden och nätfiskebedrägerier (phishing)
  • Bluff-sms (smishing)
  • Bluff-samtal (vishing)

I meddelanden och telefonsamtal och på falska webbplatser kan man stjäla till exempel personuppgifter, bankkoder, kortuppgifter, användarnamn, lösenord eller nyckeltal. Många gånger ser meddelandena äkta och trovärdiga ut. Särskilt falska webbplatser är mycket skickligt och professionellt maskerade.

Kontrollera webbplatsens URL

Kontrollera alltid att du besöker webbplatsens URL, vare sig det är Business Finlands eller någon annan organisations eller företags webbplats. Idag använder nästan alla organisationer och företag, även Business Finland, en krypterad förbindelse mellan webbläsaren och servern, det vill säga så kallad https-anslutning. Avsändarens adress för de e-postmeddelanden som skickas av Business Finland slutar ofta med businessfinland.fi. E-postmeddelandets namn kan också hänvisa till namnen på våra olika program, till exempel Food From Finland.

Kontrollera webbplatsens kryptering och certifikat 

Kontrollera om webbplatsen är krypterad med hjälp av låset i webbläsarens webbadress. Om låset visas och du ser webbplatsens rätta adress när du klickar på det, är webbplatsen säker och du kan tryggt fortsätta surfa. Business Finland använder alltid krypterad webbläsartrafik.

Business Finland ber inte sina kunder, intressenter eller andra samarbetspartner om någon personlig information, såsom lösenord, bankkoder eller användarkoder, via e-post, sms eller telefon.

Informera om blufföretaget!

Om du misstänker att du har blivit offer för nätbrottslighet via e-postmeddelanden eller falska webbplatser som använder Business Finlands namn, kan du göra en informationssäkerhetsanmälan genom att kontakta antingen kirjaamo (at) businessfinland.fi eller vår webbplats under Respons och frågor.

Om du misstänker att du har överfört pengar till en bedragares konto eller om du har avslöjat dina bankkoder, kontakta omedelbart spärrtjänsten för dina kort och din bank.