Siirry sisältöön
Case 28.06.2018

Biokuitupohjaista akustista pintaa ruiskuttamalla

Lumir tekee akustiikkaratkaisuja jotka vähentävät tilojen jälkikaikua. Kyseessä on biokuitupohjainen ruiskutettava pinnoite, jonka sideaineet ovat myös puupohjaisia.
Lisätietoja
Marko Makkonen

toimitusjohtaja
marko.makkonen(at)lumir.fi
040 519 5990

Ruiskutteen alla oleva pinta voi olla yrityksen kehittämä aluslevy, kipsilevy tai vaikkapa kevytsoraharkko. Levyä tai harkkoa ei tarvitse erikseen saumata ja ruiskutuksella saadaan tasainen pinta. Myös värin voi valita vapaasti sävykartoista.

Tuote on turvallinen sisäilmaongelmien kannalta, se ei homehdu, siitä ei erity formaldehydiä eikä VOC-päästöjä.

”Kilpailijat ovat mm. maailman suurimpia mineraalivillavalmistajia. Tuotteemme on muotoriippumaton toisin kuin kilpailijoiden levytuotteet. Sitä voidaan ruiskuttaa vaikka holvikaareen”, kertoo toimitusjohtaja Marko Makkonen.

”Viime vuonna myynti tuplaantui ja tänä vuonna käy samoin. Tänä vuonna alkaa todenteolla myös kansainvälistyminen. Ulkomailla on jo kohteita, joiden suunnittelua on tehty Lumirin tuotteiden pohjalta.”

Yrityksen referenssejä ovat muun muassa eduskuntatalon remontti, ravintoloita ja kauppakeskuksia sekä Tapiolan metroasema. Tällä hetkellä Lumirin akustiikkaratkaisuja asennetaan mm. keskustakirjasto Oodiin.

Lumirin pääasiakkaita ovat tällä hetkellä ammattirakentajat, mutta myös kuluttajapuolelle suunnattuja helppoja akustiikkaratkaisuja on kehitteillä. Yritys on tehnyt jonkin verran pinnoituksia isompiin yksityisasuntoihin.

Tekesin rahoittamissa hankkeissa on tuotteistettu ruiskutettavaa akustiikkapinnoitusta sekä etsitty tasalaatuista kotimaista raaka-ainetta puuvillan tilalle, koska puuvillan laatu vaihtelee ja sen tuotanto ei ole kaikilta osin kestävän kehityksen mukaista.

Finpron kasvuohjelmien kautta yritys on saanut arvokasta tietoa kansainvälisistä markkinoista. Muiden kasvuohjelmiin kuuluvien yritysten kanssa on kehitetty yhteisiä tuotteita ja käyty arvokkaita keskusteluja yritysten kehittämisestä. Myös pitchauskoulutusta on saatu kasvuohjelmien kautta. PulPaper 2018 -tapahtumassa yritys voitti pitchauskilpailun. Lumir kutsuttiin kertomaan menestystarinastaan 15 yrityksen joukossa Brysseliin.

Materiaalilla on yllättäviä ominaisuuksia.
”Lumirilla on tuotekehityksen tuloksena valmistettu seos, jolla voidaan tappaa haitallisia bakteereja aiheuttamatta haittaa ihmisille ja heikentämättä tuotteiden akustisia ominaisuuksia. Tämä on erinomainen sisäpinnoite esimerkiksi sairaaloihin ja päiväkoteihin. Samalla voitaisiin vähentää voimakkaiden siivouskemikaalien käyttöä näissä kohteissa.”

Teksti: Eero Lukin
Kuva: Lumir / Metsätalo