Siirry sisältöön
Uutinen 11.11.2022

Mikä on Horisontti Eurooppa: EU-rahoitusta yrityksille

Kansainvälistä yritysrahoitusta tutkimukseen, kehitykseen ja innovointiin on saatavilla myös EU:lta, Horisontti Euroopan kautta.

Horisontti Eurooppa -ohjelma on EU:n kaikkien aikojen suurin panostus tutkimukseen ja innovointiin Euroopassa 100 miljardin budjetillaan. Eurooppalainen tki-yhteistyö voi olla hyödyllinen osa yrityksenne kansainvälistymisen ja rohkean kasvun strategiaa.

Moni suomalainen yritys kamppailee julkisen rahoituksen tukiviidakossa tietämättä, millaista apua on oikeastaan tarjolla. Tiesitkö, että kansainvälistä yritysrahoitusta tutkimukseen, kehitykseen ja innovointiin on saatavilla myös EU:lta, Horisontti Euroopan kautta. 

Suomalaisten yritysten kannattaa hyödyntää EU:n rahoitusta oman kansainvälistymisensä tukena. Eurooppalaisen tki-rahoituksen hyödyt ovat nimittäin paljon suuremmat kuin ensi silmäykseltä näyttää. 

1. ”Rahaa on tarjolla 100 miljardia”

Horisontti Eurooppa -ohjelma on EU:n kaikkien aikojen suurin panostus yritysten tuotekehitykseen, innovaatioiden skaalaukseen ja kansainväliseen kasvuun noin 100 miljardin budjetillaan. Rahaa on siis jaossa myös suomalaisille yrityksille. Lue, mitä kaikkea muuta EU:n rahoitusohjelmat tarjoavat. 

Ohjelmassa rahoitetaan nimenomaan kansainvälisenä yhteistyönä toteuttavia tki-projekteja, jolloin yrityksenne toimii osana isompaa kansainvälistä konsortioita eli projektiryhmää. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksenne tulee etsiä kumppaneita kehittämään ideaanne jo hyvissä ajoin ennen rahoituksen hakemista. Varatkaa projektin suunnitteluun ja hakemuksen tekoon aikaa useita kuukausia. Laajojen Horisontti-konsortioprojektien valmisteluun on yrityksille tarjolla Business Finlandin rahoitusta.

2. EU-rahoitus sopii kaikenlaisille toimijoille 

Horisontti Euroopan rahoitushaut ovat avoimia kaikenkokoisille ja -ikäisille yrityksille.

EU-rahoitus yrityksille sopii uudenlaisten palvelumallien tai tuotteiden pilotointiin yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa. EU-rahoitusta Horisontista kannattaa hakea niihin isoihin hankkeisiin, joita olisi mahdotonta toteuttaa kansallisella rahoituksella tai pankkilainalla

3. Saatte Euroopan parhaat osaajat ulottuvillenne

Hakemalla EU-rahoitusta yrityksenne pääsee luomaan uusia kontakteja, tekemään yhteistyötä alanne eurooppalaisten huippujen kanssa sekä näyttämään osaamistanne kansainvälisille foorumeille ja kiinni kansainvälisiin arvoketjuihin.

Saatte samalla viimeisintä tietoa alanne kehityksestä ja tutkimuksesta, mikä auttaa yritystänne kehittämään toimintaansa. 

4. Saatte maksuttomia neuvoja kansallisesta yhteystoimistosta

Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten yrityksenne voisi hyödyntää Horisontti Eurooppa -ohjelmaa, Business Finlandissa toimiva kansallinen yhteystoimisto EUTI tarjoaa kaikille maksuttomia neuvontapalveluja.  

National Contact Point eli NCP on Horisontti Euroopan eri aihekokonaisuuksille nimetty kansallinen yhteyshenkilö. Suomessa NCP-yhteyshenkilöt työskentelevät joko meillä Business Finlandissa tai Suomen Akatemiassa. Horisontti Euroopan NCP:t voivat esimerkiksi auttaa rahoitushakutekstien tulkitsemisessa tai budjetoinnin ja sopimusasioiden kysymyksissä.

Miten pitäisi toimia, jos haluan hyödyntää eurooppalaista tki-rahoitusta?

Etsi ideaasi täsmäävä haku (call topic) ja tarkista sen hakuajat. Tutustu huolella hakusisältöön ja tee alustava suunnitelma tarvittavista osaamisista ja ydinkumppaneista. Ja nyt rohkeasti etsimään tki-kumppaneita Euroopasta

Löydät käynnissä olevan työohjelmat ja tiedot avoimista rahoitushauista komission Funding & Tenders -osallistujaportaalista.

Tutustu, mitä Horisontti Eurooppa tarjoaa yrityksille

 

Uutinen julkaistu ensimmäisen kerran 5.4.2022. Uutista päivitetty 10.11.2022.