Siirry sisältöön
Uutinen 25.11.2022

EU-rahoitus: Näin haet kumppaneita ja verkostoja hankkeeseen

Verkostoituminen ja kumppaneiden etsiminen auttaa yritystänne sekä tunnistamaan että löytämään omat vahvuutenne suhteessa muihin toimijoihin.

Eurooppalainen tki-yhteistyö kannattaa ottaa osaksi yrityksenne kansainvälistymisen ja rohkean kasvun strategiaa. Mutta miten päästä käsiksi verkostoihin ja Horisontti Eurooppa -ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin.

 EU-projektia valmisteltaessa yrityksenne kohtaa monta kriittistä vaihetta. Yksi tärkeimmistä vaiheista on oikeiden kumppaneiden löytäminen. Se vaatii pitkäjänteistä työtä: yrityksenne on oltava aktiivinen, oma-aloitteinen ja kumppaneiden etsinnälle on varattava reilusti aikaa. Aktiivinen verkostoituminen auttaa yritystänne tunnistamaan omat vahvuutenne, mikä on tärkeä kilpailuvaltti kansainvälisillä markkinoilla.

Tässä viisi neuvoa, kuinka aloittaa eurooppalainen tki-yhteistyö ja löytää oikeanlaiset kumppanit. 

1. Aloita omista kontakteista – tai hyödynnä konkareita

Ensimmäiseksi kannattaa aloittaa yrityksenne omista kontakteista ja verkostoista sekä nykyisten yhteistyökumppaneiden verkostoista. Mieti löytyisikö vanhoista tutuista mahdollisia kiinnostuneita kumppaniehdokkaita tai tuntevatko he sopivia muita osaajia. Kysy ja tiedustele rohkeasti.

Funding & Tenders -osallistujaportaalista sekä tietokanta Cordiksesta voit etsiä aiempia projekteja ja konsortioihin osallistuneita tahoja sekä hyödyntää heitä, eli EU-rahoituksen konkareita. 

2. Ole aina siellä, missä voit tavata hyviä kumppaneita 

Osallistu aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa sinulla on mahdollisuus tavata oikeanlaisia kumppaneita. Valmistaudu tilaisuuksiin hyvin ja tee ideastanne selkeä esittely. 

Kotimaassa ja ulkomailla järjestetään paljon eri toimialojen infotilaisuuksia, webinaareja ja erilaisia verkottumistilaisuuksia. Muun muassa Euroopan komissio järjestää brokerage event ja partner search -tapahtumia. Seuraamalla Business Finlandissa toimivan kansallisen yhteystoimiston eli EUTI:n tapahtumasivua löydät sekä EUTI:n omat tapahtumat että komission järjestämät tilaisuudet, joita voit hyödyntää uusien kontaktien luomiseen.

3. Hyödynnä valmiita työkaluja ja verkostoja

Sopivien kumppaneiden haussa voi hyödyntää myös siihen erityisesti tarkoitettuja verkostoja ja työkaluja, kuten

  • Komission osallistujaportaalin Partner Search -sivua, josta voit etsiä hakuteeman mukaan kumppaneita tai laittaa oman ilmoituksen projekti-ideastasi tietyn haun alle

Eri Euroopan maissa toimiva Enterprise Europe Network (EEN) -verkoston yrityskontaktipörssi auttaa löytämään sekä pk-yrityksiä että muita kumppaneita hankkeellesi.

Voit myös pyytää neuvoja myös kansallisten yhteyshenkilöiden (National Contact Points) verkostolta ja heidän tarjoamista yhteyksistä eri maihin.

4. Ota selvää, miten muut suomalaisyritykset ovat onnistuneet 

Kannattaa myös benchmarkata muita suomalaisyrityksiä siinä, miten he ovat onnistuneet EU-hankkeissaan. Hyvä esimerkki strategisesta suunnittelusta ja EU-rahoitushakuun valmistautumisesta on suomalainen pk-yritys Infinited Fiber, joka sai Horisontti 2020 -ohjelmasta 2,7 miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen projektiinsa. 12 kumppanin projektikonsortio sai yhteensä 6,7 miljoonaa euroa.

Esimerkkejä muiden suomalaisyritysten onnistumisista löydät Horisontti Euroopan sivuilta.

5. Ota onkeesi maksuttomat neuvot

Tarjolla olevaa apua kannattaa hyödyntää: Business Finlandin asiantuntijat auttavat sinua löytämään tarpeisiisi sopivat EU-rahoitusmahdollisuudet. Heiltä kannattaa rohkeasti kysyä apua. Hyödynnä myös EUTI:n koulutusmateriaaleja. 

Tutustu, mitä Horisontti Eurooppa tarjoaa yrityksille

 

Uutinen julkaistu ensimmäisen kerran 28.4.2022. Uutista päivitetty 10.11.2022.