Siirry sisältöön
Uutinen 25.05.2022

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman välitilinpäätös – valmistavaa teollisuutta autetaan vihreässä siirtymässä

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma käynnistyi vuoden 2020 alussa ja päättyy vuoden 2023 lopussa. Ohjelman punaisena lankana on ollut suomalaisen valmistavan teollisuuden vahvistaminen tuottavuuden ja ympäristöllisen kestävyyden mittareilla.

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmassa on kahden ensimmäisen vuoden aikana ollut mukana yli 150 yritystä ja lähes kymmenen tutkimusorganisaatiota. Ohjelman kautta on tähän mennessä myönnetty TKI-rahoitusta yhteensä 70 miljoonaa euroa.  

Kriisit ravistelleet valmistavaa teollisuutta

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman aikana maailmaa on koetellut ensin koronapandemia ja nyttemmin sota Ukrainassa. Kriisit ovat vaikuttaneet suoraan myös valmistavaan teollisuuteen. Korona sulki maailman, rikkoi toimitusketjuja ja vaikeutti raaka-aineiden ja komponenttien saamista.

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma oli toteuttamassa valmistavan teollisuuden yrityksille kohdennettua koronakriisiapua uusien ulkomaisten asiakkaiden löytämiseksi. Valmistavan teollisuuden yrityksille rakennettiin yhteistarjoamia, tunnistettiin uusia markkinoita ja asiakasryhmiä ja toteutettiin kohdennettuja vienninedistämistoimia. Näiden ohjelman järjestämien toimien kautta lähes 50 suomalaista alihankkijaa löysi uusia asiakkaita Keski-Euroopasta.

Lisäksi ohjelma toteutti selvityksen valmistavan teollisuuden yritysten kriisinkestävyydestä ja laati Kestävän tuotannon resilienssi -oppaan suomalaisyritysten tueksi vastaaviin tilanteisiin varautumiseksi. Oppaan voi ladata sivulta Tee yrityksestäsi kriisinkestävä.

Kestävä kehitys on kilpailutekijä

Nyt ohjelman toisen puoliskon teemana on ympäristöllinen kestävyys. Haluamme erityisesti korostaa sitä, kuinka vihreät arvot ovat  monelle yritykselle mahdollisuus kehittää niistä erottautumistekijää ja merkittävää kilpailuetua.

–  Suuret yritykset ovat jo ymmärtäneet, että ympäristöllinen kestävyys voi olla kilpailutekijä ja merkittävä kasvun lähde. Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma yrittää kannustaa myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä omaksumaan tämän lähestymistavan. Myös pk-yritysten on huomattava, että kuluttajat arvostavat yhä enemmän kestäviä arvoja ja vaativat sen mukaisia tuotteita ja palveluita. Minkä tahansa asiakkaan vihreisiin arvoihin liittyvät vaatimukset välittyvät tehokkaasti läpi toimitusketjun alkutuotantoon asti. Myös alihankkijana toimivien yritysten on huomattava tämä, ohjelman johtaja Toni Mattila sanoo.

Tervetuloa mukaan Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmaan

Lisätietoja

Toni Mattila
toni.mattila (at) businessfinland.fi
Puh. 040 500 9909