Finansieringen riktar sig till kreativa branscher, till exempel producenter av innehåll som ska reproduceras och kreativa tjänster samt evenemangsbranschen, men även till företag inom andra branscher som använder sig av kreativa branscher och exempelvis använder kompetens inom (digital) tjänste- och upplevelsedesign, design för cirkulär ekonomi, designtänkande eller marknadsföring i sina utvecklingsprojekt.
För projekt hos företag i andra sektorer krävs att kompetens inom kreativa branscher används i dem. De kreativa tjänster som ska köpas måste utgöra minst 40 procent av kostnadsberäkningen och vara kopplade till genomförandet av den lösning som ska utvecklas i projektet på ett förnyande sätt.
Enligt Näringslivets forskningsinstitut är svag produktivitetstillväxt en av våra största utmaningar. Det beror på underutnyttjande av immateriella investeringar och digitalisering. Idag härrör en allt större del av värdet på produkter och tjänster från immateriella tillgångar som varumärke (kundupplevelse), immateriella rättigheter eller marknadsföring.
Kreativitet i kombination med digitalisering är ett effektivt sätt att skapa nya djärva öppningar för radikala innovationer och även stimulera framväxten av immateriella innovationer. Som exempel på detta:
Alla dessa är kund- och användarcentrerade metoder som fokuserar på problemlösning och innovation. Nyckeln är att på djupet förstå kundernas behov och upplevelser och att skapa lösningar som tillgodoser dessa behov. Användare, influerare och de som fattar köpbeslut tänker, upplever och känner – beslut fattas med känslor och motiveras med förnuft. En vinnande kundupplevelse baserar sig inte på produkten, tjänsten eller tekniken, utan på det intryck som kunden får vid användningstillfället.
Samarbete med kreativa experter kan i bästa fall leda till den typ av radikala innovationer som Finland är i desperat behov av. Välkända företag som Apple, Uber och Netflix, och även Wolt, kombinerar tekniskt kunnande och innovativ service för att skapa en upplevelse som vinner kundernas hjärtan.
I vilken typ av utvecklingsprojekt kan ett finskt verkstadsföretag, hälsoteknikföretag, varumärke eller turistföretag dra nytta av kreativa branscher, digital design och designtänkande? Här är några exempel, kopplade till den europeiska gröna given (Green Deal), som ger intressanta forskningsfrågor som utmanar kreativt tänkande och idéer till produktutvecklingsprojekt för alla företag, oavsett bransch.
Möjligheter till innovation finns t.ex. i framtida kundorienterade och hållbara (digitala) affärsmodeller som betonar ansvarsfull tillverkning, återvinning och reparerbarhet under produktens hela livscykel. Det finns också möjligheter till innovation inom områden som att förbättra transparensen och spårbarheten för produkter och tjänster, från inköp av råmaterial till tillverknings- och distributionsprocesser och korrekt avfallshantering i slutet av livscykeln.
Den gröna omställningen är ett utmärkt exempel på ett område som kräver en delvis radikal förnyelse av produkter, tjänster och processer inom alla branscher.
Jag hoppas att ovanstående har gett dig nya idéer för ditt företag och din bransch! Läs mer om hur du ansöker om finansiering för de kreativa branscherna, följ instruktionerna på webbplatsen och kontakta oss gärna per e-post.
Läs mer om forsknings- och utvecklingsfinansieringen för utnyttjande av de kreativa branscherna