Rahoitus on suunnattu luoville aloille, kuten monistettavien sisältöjen ja luovien palvelujen tuottajille sekä tapahtuma-alalle, mutta myös muiden alojen yrityksille, jotka hyödyntävät luovia aloja, kuten (digitaalista) palvelu- ja kokemusmuotoilun, kiertotalousmuotoilun, design-ajattelun tai markkinoinnin osaamista kehittämisprojekteissaan.
Muiden toimialojen yritysten projekteissa edellytyksenä on, että niissä hyödynnetään luovien alojen osaamista. Ostettavien luovien alojen palveluiden on oltava vähintään 40 prosenttia kustannusarviosta ja niiden on liityttävä projektissa kehitettävän ratkaisun toteutukseen uudistavalla tavalla.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) mukaan heikko tuottavuuden kasvu on yksi suurimmista haasteistamme. Sen taustalla on aineettomien investointien ja digitalisaation riittämätön hyödyntäminen. Nykyään yhä suurempi osa tuotteiden ja palveluiden arvosta muodostuu aineettomasta omaisuudesta, kuten brändistä (asiakaskokemus), immateriaalioikeuksista tai markkinoinnista.
Luovuus yhdistettynä digitalisaatioon on tehokas tapa luoda uusia rohkeita avauksia radikaaleihin innovaatioihin ja edistää myös aineettomien innovaatioiden syntymistä. Tästä esimerkkeinä:
Nämä kaikki ovat asiakas- ja käyttäjäkeskeisiä lähestymistapoja, jotka keskittyvät ongelmanratkaisuun ja innovaatioiden kehittämiseen. Keskeistä on ymmärtää syvällisesti asiakkaiden tarpeet ja kokemukset ja luoda ratkaisuja, jotka vastaavat näihin tarpeisiin. Käyttäjät, vaikuttajat ja ostopäätösten tekijät ajattelevat, kokevat ja tuntevat – päätöksiä tehdään tunteella, ja niitä perustellaan järjellä. Voittava asiakaskokemus ei perustu tuotteeseen, palveluun tai teknologiaan, vaan siihen, millaisen vaikutelman asiakas saa käyttöhetkellä.
Yhteistyö luovien asiantuntijoiden kanssa voi parhaimmillaan johtaa juuri niihin radikaaleihin innovaatioihin, joita Suomi kipeästi tarvitsee. Kaikkien tuntemat yritykset, kuten Apple, Uber ja Netflix tai vaikkapa Wolt, yhdistävät teknologisen osaamisen ja innovatiivisen palvelun kokemukseksi, joka voittaa asiakkaiden sydämet.
Millaisissa kehittämishankkeissa suomalainen peruskonepaja, terveysteknologiayritys, brändi tai matkailuyritys voisi hyödyntää luovia aloja, digitaalista muotoilua ja design-ajattelua? Seuraavassa muutamia esimerkkejä yhdistettynä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan (Green Deal), josta löytyy kiinnostavia luovaa ajattelua haastavia tutkimuskysymyksiä ja tuotekehitysprojektien aihioita jokaiselle yritykselle toimialasta riippumatta.
Mahdollisuuksia innovaatioille löytyy muun muassa tulevaisuuden asiakaslähtöisistä ja kestävistä (digitaalisista) liiketoimintamalleista, jotka korostavat vastuullista valmistusta, kierrätystä ja korjattavuutta koko tuotteen elinkaaren ajan. Innovaatiomahdollisuuksia löytyy myös muun muassa tuotteiden ja palveluiden läpinäkyvyyden ja jäljitettävyyden parantamisesta, sekä raaka-aineiden hankinnasta valmistus- ja jakeluprosesseihin sekä asianmukaiseen hävittämiseen elinkaaren lopussa.
Vihreä siirtymä on oivallinen esimerkki alueesta, joka edellyttää kaikilla toimialoilla osittain radikaalia tuotteiden, palveluiden ja prosessien uudistamista.
Toivottavasti edellä kirjoitettu herätti uusia ideoita, jotka koskevat sinun yritystäsi ja toimialaasi! Lue lisää luovien alojen rahoitushausta, toimi sivustolla olevien ohjeiden mukaan ja ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse.
tutustu luovien alojen hyödyntämiseen suunnattuun tutkimus- ja kehitysrahoitukseen