Finlands samarbetsförmåga är en tillgång som kan bidra till att nya lösningar kommer ut på marknaden.
Detta har också uppmärksammats av Metsä Group och Fortum, som utvecklade hållbara biobaserade lösningar genom lokomotivprojektet ExpandFibre (2020–2024).
Det exceptionella projektet mellan två stora företag resulterade i ny teknik och smarta affärskoncept i Finland. Dessa behövs för att omvandla halm- och cellulosafibrer till nya bioprodukter, till exempel textilfibrer.
– Metsä Groups och Fortums gemensamma mission var att erbjuda bioprodukter i stora volymer med ett betydligt lägre koldioxidavtryck till utvalda marknader, säger Katariina Kemppainen, programchef på Metsä Group.
– Vi ville tillgodose den växande efterfrågan på hållbara textilfibrer och biomaterial baserade på ansvarsfullt anskaffad halm och trä. Dessa nya innovationer gynnar hela Finland och erbjuder världen nya typer av materiallösningar, fortsätter hon.
Samarbetet fokuserade på förnybara och hållbara fraktioner av halm och nordiskt trä, såsom cellulosafiber, hemicellulosa och lignin.
Förutom textilprodukter omfattade slutproduktsortimentet förpackningsprodukter, specialkemikalier, material för filtrering och separering samt många andra substitut för fossila kemikalier och plaster.
Projektet har haft en positiv inverkan på kompetensutvecklingen inom sektorn för fiber- och bioprodukter, vilket är viktigt för Finland.
I ExpandFibres innovationsekosystem fanns över 100 organisationsmedlemmar och mer än 30 offentligt finansierade projekt som påskyndade utvecklingen av nya bioprodukter.
Den totala forskningsvolymen uppgick till mer än 140 miljoner euro. Business Finland finansierade projektet med 70 miljoner euro. Pengarna kanaliserades bland annat till forskning och till små och medelstora företag.
Utvecklingsarbete har bedrivits vid universitet och forskningsinstitut samt i samarbete med företag. Den offentliga finansieringen har bidragit till att stödja framväxten av en betydande ny affärsverksamhet i Finland.
Metsä Group har också ökat sina FoU-satsningar betydligt under det fyraåriga projektet. Utvecklingen av textilfibern Kuura och fiberförpackningsprodukterna Muoto, samt kartong- och andra fiberprodukter, har gått framåt avsevärt under projektets gång.
– Vi har lyckats påverka kompetensutvecklingen inom sektorn för fiber- och bioprodukter. Det genomförda utvecklingsarbetet förväntas resultera i flera kommersiella lösningar inom en tidsperiod på 5–10 år, säger Kemppainen.
– Arbetet har lett till förstudier och förplanering av potentiella fabriksinvesteringar i Finland, fortsätter Kemppainen
Lokomotivprojektet avslutades i augusti 2024. Metsä Group beslutade dock att fortsätta arbeta med projektet åtminstone fram till slutet av 2025.
– Nya projekt startades fortfarande under hösten 2024, vilket ledde till ett behov av att förlänga lokomotivprojektet under en övergångsperiod, säger Kemppainen.
Business Finland fortsätter att samarbeta med Fortum och Metsä Group i andra forskningsteman, men Metsä Group kommer att genomföra övergångsperioden för ExpandFibre på egen hand.
– Vårt mål var att skapa ett mångsidigt innovationsekosystem som kopplar samman näringslivet och den akademiska världen för att hitta nya partner för forskning och utveckling av bioprodukter. Det internationella ekosystemet skapar möjligheter för finska aktörer att utveckla sin egen affärsverksamhet med de bästa partnerna, säger Kemppainen.
– Tillsammans kan vi möjliggöra nya bioprodukter och grön tillväxt, avslutar hon.
I en utmaningstävling för lokomotivföretag söker Business Finland globala företags forsknings- och utvecklingsprojekt att finansiera. Projekten ska lösa betydande framtida utmaningar och bidra väsentligt till att öka Finlands konkurrenskraft.
Lokomotivföretagen förväntas öka sin FoU-verksamhet i Finland avsevärt och bygga upp ekosystem som siktar på ny affärsverksamhet. Utöver lokomotivföretagens projekt finansierar Business Finland även FoU-projekt som genomförs av företagens ekosystempartner.