Case 03.04.2025

IONCORs resa mot miljardframgångar

Från en initial bruttoförsäljning på tio miljoner euro till över en miljard euro på mindre än fem år – hur är detta ens möjligt? IONCOR har uppnått just detta: företaget har utvecklats från en relativt liten aktör till en nyckelspelare inom batteritillverkning och elektrifiering.
IONCOR
  • Företaget inledde sin verksamhet under namnet IONCOR i september 2024.
  • Valmet Automotives elektrifieringsstrategi lanserades 2009 och batteriverksamheten avknoppades till ett separat dotterbolag 2018.
  • Mer än 50 års erfarenhet av kontraktstillverkning.
  • Över två miljoner batterier har tillverkats.
  • Bruttoomsättning på över en miljard euro (2023).
  • Mer än 1 300 anställda med över 60 nationaliteter.
  • Företaget har tre produktionsanläggningar för batterisystem samt produktutvecklings- och batteritestcenter i Finland och Tyskland.

Bilder: IONCOR 

IONCOR började i liten skala, men har snabbt vuxit till en betydande aktör inom batterisektorn. På bara fem år har företaget expanderat från några dussin till mer än 1 300 anställda och bruttoförsäljningen har ökat hundrafalt.

Denna imponerande utveckling understryker IONCORs förmåga att innovera och anpassa sig i en konkurrensutsatt bransch.

In genom bakdörren

Företaget har varit verksamt under namnet IONCOR sedan september 2024, men det har djupa rötter i den finska bilindustrin. Valmet Automotive överförde batteriverksamheten till ett dotterbolag 2018, inledningsvis under namnet Valmet Automotive EV Power.

– Vi började med tillverkning – vi kom in genom bakdörren, så att säga. En stor kund inom bilindustrin behövde stora mängder batterier, så vi installerade produktionslinjerna på sex månader, möjligen på rekordtid, säger Roberts Abele, verkställande direktör för IONCOR.

Först efter att ha byggt upp en stor produktionskapacitet utökade IONCOR sin egen produktutveckling, testning och simulering och fokuserade på att utveckla sina egna produkter. Detta tillvägagångssätt visade sig vara produktivt, eftersom många konkurrenter har svårt att komma igång med sin produktion.

– Vi har nu tillverkat mer än två miljoner batterier och har inte haft några betydande kvalitetsproblem under hela tiden. Detta är ovanligt i batteribranschen och överraskar många av våra kunder. Vi är också mycket stolta över det.

IONCOR-Vehicles_3000x2247 (1).jpg

Elektrifiering av tung utrustning

Elektrifieringen av bilar har pågått i över 20 år. Trots den senaste tidens starka motvind finns det inget slut i sikte. Helt eldrivna bilar är här för att stanna och andra fordonssegment är på uppgång.

Som ett resultat av detta diversifierar IONCOR sin verksamhet från bilbatterier och börjar rikta in sig på marknaden för bussar, lastbilar och mobila arbetsmaskiner, såsom traktorer, skogsmaskiner, skördetröskor och schaktmaskiner.

– Vår bilverksamhet är ganska stabil och jag förutser tillväxt inom andra branscher. Jag ser ingen förändring i drivkraften för ren energi, särskilt inte i Europa, så marknaden kommer att fortsätta växa, säger Abele.

Eftersom tillverkare av arbetsmaskiner i allmänhet är mindre företag jämfört med storkunderna inom bilindustrin, anpassar IONCOR också sitt produktsortiment för att bättre tillgodose deras behov. Förutom att vara kontraktstillverkare och systemleverantör utvecklar företaget egna produkter – en modulär batteriproduktfamilj.

– Få företag har kapacitet att utveckla egna batterisystem. Det kräver tid, pengar och expertis. När tillverkningsvolymerna är relativt låga, som för jordbruksmaskiner, är modulära produkter som tas direkt från hyllan attraktiva. De kan användas för att bygga större system, säger Jari Mattila, IONCORs produktutvecklingschef.

Huvudet på spiken

Business Finland har stött Valmet Automotive från början på vägen mot elektrifiering, som har lett till grundandet av IONCOR.

Utvecklingen av IONCORs batteriverksamhet inleddes 2009, då en grupp företag och läroanstalter undersökte elbilsteknik och med stöd av Business Finland kartlade den inhemska leverantörsbasen. Samarbetet resulterade i den helt eldrivna konceptbilen EVA, som presenterades på bilmässan i Genève våren 2010.

Sedan dess har flera projekt som finansierats av Business Finland genomförts för att utveckla batteritekniken och utvidga det finska batteriklusternätverket. Projekten har också undersökt digitalisering, nya material och möjligheterna med simulering, som idag spelar en viktig roll i produktutveckling och testning.

Dessa projekt har hjälpt IONCOR att definiera var företaget bör fokusera sina forsknings- och utvecklingsinsatser och vilka immateriella rättigheter som bäst skulle tjäna företaget, till exempel batterihanteringssystemet.

– Vi har några projekt igång för närvarande. Business Finland har varit en viktig möjliggörare för oss och deras stöd har verkligen slagit huvudet på spiken, säger Mattila.

– IONCOR är en långvarig kund som har spelat en viktig roll i utvecklingen och nätverksbyggandet inom batterisektorn. Hållbar utveckling har en avgörande betydelse i Business Finlands strategi. Elektrifieringen av mobiliteten och utvecklingen av batterier är en viktig del av den forskning och utveckling som vi finansierar, och därmed av kampen mot klimatförändringarna. Kunden har vågat ge sig in på ett nytt affärsområde, säger Account Manager Johanna Laakkonen.

Tillsammans och mångsidigt

Hjälpen med att bygga nätverk och hitta nya kontakter har varit särskilt viktig för IONCOR, eftersom ett av företagets grundläggande värden är att göra saker tillsammans.

– Business Finland är mycket aktivt när det gäller att sammanföra företag längs hela värdekedjan från mineraler till återvinning. Jag har aldrig sett något liknande i Tyskland eller Frankrike – ett så sammansvetsat näringsliv där alla drar nytta och hjälper varandra, säger Abele.

Att göra saker tillsammans inom IONCOR är också viktigt, och Abele ser företagets internationella team, med mer än 1 300 anställda med över 60 nationaliteter, som en stor tillgång. Även ledningsgruppen består av många nationaliteter och har nästan 200 års erfarenhet från olika industribranscher.

Ett mångfaldigt team gör det lättare att arbeta med internationella företag. När till exempel Indiens ambassadör kommer på besök kan våra indiska arbetstagare hjälpa till med arrangemangen.

– Mångfald kan innebära utmaningar, men vi har använt den som en styrka för att bygga en stark grund för företagskulturen. I svåra tider är det särskilt viktigt med en stark företagskultur.

Att stå stilla är inte ett alternativ

Bilindustrin står inför stora utmaningar. Det är därför av yttersta vikt att arbetstagarna samarbetar.

– Det finns många utmaningar i den rådande verksamhetsmiljön. Vi har övervunnit dessa och många andra problem och har uppnått en enorm tillväxt och framgång under de senaste fem åren. Det ligger i företagets DNA att aldrig ge upp, understryker Abele.

I det stora hela handlar framgång om att hantera förändringar. Det innebär att övervinna utmaningar, utveckla produkter, skaffa nya kunder och integrera olika kulturer till en gemensam kultur.

– Det handlar om att förändra verksamhetsmiljön och den egna verksamheten, och förändringen berör också varje individ. Var och en av oss måste förändras, eftersom världen förändras. Vi kan inte stå stilla.

Business Finlands finansieringstjänster

Läs om programmet Hydrogen & Batteries – Dual Helix of Decarbonization