15/12

Utlysning 14.10.-15.12.2021

Finansieringsutlysning för byggande och utveckling av infrastrukturer som stöder toppteknologier samt hållbar tillväxt – idéfas

Business Finland ordnar två parallella utlysningar för finansiering av utveckling av infrastrukturer. Utlysningarna genomförs inom ramen för programmet för Finlands hållbara tillväxt.

Ytterligare information

 

Olavi Keränen
Business Finland
olavi.keranen (at) businessfinland.fi

Idéfasens utlysningar riktas till byggande eller utveckling av test-, experiment-, forsknings- och innovationsmiljöer som främjar utvecklingen av 6G, utveckling av AI och kvantberäkning samt byggande eller utveckling av test-, experiment-, forsknings- eller innovationsstrukturer som stöder hållbar tillväxt och digitalisering.

Utlysningar

Byggande eller utveckling av test-, experiment-, forsknings- och innovationsmiljöer som främjar utvecklingen av 6G, utveckling av AI och kvantberäkning

6G, AI och kvantberäkning är de viktigaste delområdena i framtidens teknologiska konkurrensförmåga. Dessa teknologier och deras tillämpning har en stark position i Finland. För att vara en lockande miljö för företagens FUI-investeringar samt partner i EU- och andra internationella samarbeten, ska Finland erbjuda konkurrenskraftiga förhållanden och infrastrukturer för samarbetet som behövs för utveckling av toppteknologier.

Utifrån detta genomförs utlysningen till projekt som siktar på att bygga eller utveckla test-, experiment-, forsknings- och innovationsmiljöer som främjar utvecklingen av 6G, utveckling av AI och kvantberäkning. För detta har man reserverat 10 miljoner euro och målet är att få igång små- och medelstora företag, Finlands exportsektor och forskning som tjänar test-, experiment-, forsknings- och innovationsmiljöprojekt.

Se hela utlysningstexten (pdf)

Byggande eller utveckling av test-, experiment-, forsknings- och innovationsmiljöer som stöder hållbar tillväxt och digitalisering

Som mål för programmet för hållbar tillväxt i Finland har man satt att trygga finländsk och europeisk konkurrenskraft genom att förbättra befintliga och alstra nya test-, experiment- och innovationsmiljöer som öppnar möjligheter för både företag som forskare att testa avancerade tillämpade lösningar i kontrollerade verkliga användningsmiljöer. Utifrån detta startas utlysningen för projekt som riktar in sig på att bygga eller utveckla test-, experiment- och innovationsmiljöer som stöder hållbar tillväxt och digitalisering.

Finansierade projekt har inte begränsats till någon särskild teknologi- eller affärverksamhetsområde, men de ska omfatta betydande element som främjar digitaliseringsutveckling. Dessutom betonar man i utlysningen allmän grön och digital övergång för förverkligandet av mål i Finlands hållbara utveckling. För detta har man reserverat 25 miljoner euro och målet är att få igång test-, experiment-, forsknings- eller innovationsmiljöprojekt som tjänar små- och medelstora företag, Finlands exportsektor och forskning som rör den på ett betydande sätt.

Se hela utlysningstexten (pdf)

Tidtabell och informationsmöte

  • Förslag till idéfasen ska lämnas senast: 15.12.2021
  • Den egentliga finansieringsansökan genomförs i början av 2022 (tidtabellen preciseras i slutet av idéfasen)
  • Beslut om finansierade projekt tas senast 31.12.2022

Infrastrukturprojekt som finansieras i programmet för Finlands hållbara tillväxt (RRF) avslutas senast 31.12.2025.

Läs mer om Finlands program för hållbar tillväxt

#HållbarTillväxt