Business Finland öppnar en utlysning för finansiering för att stödja innovationsklustrens verksamhet. Teman för ansökningsomgången är isgående fartyg.
Syftet med utlysningen är att stödja lanseringen av ett nytt innovationskluster relaterat till isgående fartyg.
Bakgrund:
Finland har under de senaste åren avsevärt intensifierat samarbetet med USA och Kanada vid konstruktion av till exempel isbrytare och andra isgående fartyg till exempel genom att underteckna ett ICE-paktens samarbetsavtal med dem. Finlands NATO-medlemskap, kombinerat med expertis inom isbrytare och andra isnavigerbara fartyg, samt teknologier relaterade till arktisk sjöfart, öppnar nya möjligheter för finska företag att delta i storskaliga varvsprogram i Nordamerika.
Mål:
Syftet med denna utlysning är att bilda ett inhemskt innovationskluster relaterat till isgående fartyg och arktisk sjöfart och starta dess verksamhet. Innovationsklustret samlar branschexpertis i Finland. Det kan gälla företag, forskningsinstitut och myndigheter. Målet för innovationsklustret är att förbereda finländska enheter för internationellt handels- och forskningssamarbete och att skapa framtidsinriktad gemensam utvecklings- och forskningsverksamhet för sektorn. Den operatör som väljs ut genom applikationen ska kunna bilda och starta ett innovationskluster och underlätta dess verksamhet tillsammans med Business Finland.
Business Finland kan bevilja finansiering för innovationskluster för driftskostnader för innovationskluster som bildats och organiserats gemensamt av innovationsaktörer. Innovationsklustren och de infrastrukturer som de skapar är kommersiella, marknadsbaserade aktörer. Syftet med den innovationsklusterfinansiering som Business Finland beviljar är att stödja klustrets verksamhetsförutsättningar i ett tidigt skede, när utnyttjandegraden av klustertjänsterna ännu är låg och det ännu inte finns förutsättningar för inkomstfinansierad klusterverksamhet. Syftet med finansieringen är att täcka förluster som orsakas av att klusterorganisationen till en början har underutnyttjats. Stödet får inte användas för att subventionera priset på tjänster som tillhandahålls av klustret eller på annat sätt överförs till klustrets användare.
Innovationskluster avser strukturer eller organiserade grupperingar av oberoende parter (t.ex. innovativa nystartade företag, små, medelstora och stora företag, forskningsinstitut, organisationer för kunskapsspridning, forskningsinfrastruktur, testnings- och experimentinfrastruktur, digitala innovationsknutpunkter, icke-vinstdrivande organisationer och andra relaterade ekonomiska aktörer) som är avsedda att stimulera innovativ verksamhet och nya samarbetssätt, t.ex. på digital väg, genom att dela och/eller främja gemensam användning av utrustning och utbyte av kunskap och expertis och genom att bidra effektivt till kunskapsöverföring, nätverksbyggande, informationsspridning och samarbete mellan företag och andra organisationer i klustret.
Tillträdet till klustrens lokaler, anläggningar och verksamheter ska vara öppet för flera användare och beviljas på ett transparent och icke-diskriminerande sätt. Företag som har finansierat minst 10 % av innovationsklustrets investeringskostnader får beviljas förmånstillträde på fördelaktigare villkor. För att undvika överkompensation ska sådant tillträde stå i proportion till företagets bidrag till investeringskostnaderna och dessa villkor ska göras tillgängliga för allmänheten.
De avgifter som tas ut för användning av klustrets anläggningar och för deltagande i klustrets verksamheter ska motsvara marknadspriset eller återspegla deras kostnader inklusive en rimlig marginal.
Den som söker finansieringen ska vara en klusterorganisation bildad av medlemmar i ett innovationskluster. Business Finland beviljar inte finansiering, om:
Offentligt stöd får inte användas för att subventionera priset på tjänster som tillhandahålls av innovationsklustret eller på annat sätt överförs till användarna av innovationsklustret. Klustrets tjänster ska användas i stor utsträckning av små och medelstora företag och andra företag.
Finansieringsvillkor för innovationsklustret (pdf)
I denna utlysning beviljas stöd för klustrets verksamhet, men inte för uppbyggnad och förbättring av dess infrastruktur. De stödberättigande kostnaderna för driftstöd till innovationskluster ska utgöras av personal- och administrationskostnader (inbegripet allmänna omkostnader) som avser följande:
a) Aktivering av klustret för att underlätta samarbete, informationsutbyte och tillhandahållande eller kanalisering av specialiserade och kundanpassade stödtjänster för företag.
b) Marknadsföring av klustret för att höja nya företags eller organisationers deltagande och för att öka synligheten.
c) Förvaltning av klustrets utrustning. Organisering av utbildningsprogram, seminarier och konferenser för att stimulera kunskapsutbyte, nätverksbyggande och gränsöverskridande samarbete.
Verksamheten i en innovationsklusterorganisation är ekonomisk verksamhet. Klusterorganisationen ska sträva efter att uppnå en lönsam affärsverksamhet.
Stödmottagaren ska föra separata räkenskaper för klusterverksamheterna, som visar både intäkterna från användningen av klustrets infrastruktur och tjänster, intäkterna från deltagandet i verksamheterna och kostnaderna för driften av klustret. Om klusterorganisationen har annan verksamhet som inte omfattas av finansiering ska klusterorganisationen i sin bokföring kunna skilja de verksamheter som omfattas av finansiering från annan verksamhet.
De intäkter som genereras av klustrets verksamhet ska beaktas vid beräkningen av det högsta belopp för driftstöd som ska betalas ut. Den slutliga nivån på driftstödet i slutet av stödperioden får vara lägre än 50 %. Business Finland kan minska det stödbelopp som ska betalas ut eller återkräva redan utbetalt stöd så att det högsta tillåtna beloppet av verksamhetsstöd inte överskrids.
I denna utlysning beviljas stöd för klustrets uppstartsfasen på upp till 24 månader enligt projektplan. Business Finland är berett att finansiera ett innovationskluster med högst 500 000 euro. Stödnivån kommer inte att överstiga 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Den sökande måste ha rättvis självfinansiering.
Ansökningarna kommer att utvärderas utifrån följande kriterier:
Ansökningstiden går ut 6.6.2025. Ansökan görs i Business Finlands nätservice. Välj Forskning, utveckling och pilotförsök som finansieringstjänst.
Nätservicen använder Suomi.fi-fullmakt. Vänligen läs instruktionerna oc skaffa den nödvändiga fullmakten i god tid innan du skickar in ansökan.