Siirry sisältöön

6/6

Hakuaika 17.3.-6.6.2025

Avustus jäissä kulkeviin aluksiin liittyvän innovaatioklusterin käynnistämiseen

Innovaatioklusteri edistää T&K-toimintaa ja valmentaa kansainväliseen kaupalliseen yhteistyöhön.

Lisätietoja

Markku Jokela
markku.jokela (at) businessfinland.fi

Business Finland avaa innovaatioklustereiden toiminnan tukemiseen myönnettävän rahoituksen haun. Haun teemana ovat jäissä kulkevat alukset.

Haun tavoitteita

Haun tavoitteena on tukea uuden jäissä kulkeviin aluksiin liittyvän innovaatioklusterien käynnistymistä.

Taustaa:
Suomi on viime vuosina tiivistänyt merkittävästi yhteistyötä USA:n ja Kanadan kanssa jäänmurtajien ja muiden jäissä kulkevien alusten rakentamiseksi muun muassa allekirjoittamalla niiden kanssa ICE Pact -yhteistyösopimuksen. Suomen NATO-jäsenyys yhdistettynä osaamiseen jäänmurtajista ja muista jäissä kulkevista aluksista sekä arktiseen merenkulkuun liittyvistä teknologioista, avaa suomalaisille yrityksille uudenlaiset mahdollisuudet päästä mukaan Pohjois-Amerikan mittaviin laivanrakennusohjelmiin.

Tavoite:
Tämän haun tavoitteena on muodostaa kotimainen jäissä kulkevien alusten ja arktiseen merenkulkuun liittyvä innovaatioklusteri ja käynnistää sen toiminta. Innovaatioklusteri tuo yhteen alan osaamisen Suomessa. Siihen voi kuulua yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja viranomaistahoja. Innovaatioklusterin tavoitteena on valmentaa suomalaisia tahoja kansainväliseen kaupalliseen ja tutkimukselliseen yhteistyöhön sekä synnyttämään alalle tulevaisuuteen tähtääviä yhteisiä kehitys- ja tutkimusaktiviteetteja. Haun kautta valittavan toimijan tulee kyetä muodostamaan ja käynnistämään innovaatioklusteri sekä fasilitoida sen toimintaa yhdessä Business Finlandin kanssa.

Rahoitusmuoto

Business Finland voi myöntää innovaatioklusterirahoitusta innovaatiotoimijoiden yhteistyössä muodostamien ja organisoimien innovaatioklustereiden toimintamenoihin. Innovaatioklusterit ja niiden toteuttamat infrastruktuurit ovat kaupallisia markkinaehtoisia toimijoita. Business Finlandin myöntämä innovaatioklusterirahoitus on tarkoitettu klusterin toimintaedellytysten tukemiseen sen alkuvaiheessa, kun klusteripalveluiden käyttöaste on vielä alhainen, eikä edellytyksiä tulorahoitteiseen klusteritoimintaan vielä ole. Rahoituksen tavoitteena on kattaa klusteriorganisaation alkuvaiheen vajaakäytöstä aiheutuvia tappioita. Tukea ei saa käyttää klusterista tarjottavien palveluiden hinnan subventointiin tai muulla tavalla siirtää klusterin käyttäjille.

Rahoituksen yleisiä edellytyksiä

Innovaatioklustereilla tarkoitetaan riippumattomien osapuolten (kuten innovatiivisten startup-yritysten, pienten, keskisuurten ja suurten yritysten sekä tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatioiden, tutkimusinfrastruktuurien, testaus- ja kokeiluinfrastruktuurien, digitaali-innovointikeskittymien, voittoa tavoittelemattomien järjestöjen ja muiden talouden toimijoiden) rakenteita tai organisoituja ryhmittymiä, joiden tarkoituksena on lisätä innovaatiotoimintaa ja uusia yhteistyön muotoja esimerkiksi digitaalisin keinoin, infrastruktuurin yhteiskäytöllä ja/tai sen edistämisellä, osaamisen ja asiantuntemuksen vaihdolla sekä osallistumalla tavoitteellisesti osaamisen siirtoon, verkostoitumiseen, tietojen levittämiseen ja yhteistoimintaan klusteriin kuuluvien yritysten ja muiden organisaatioiden keskuudessa.

Oikeus käyttää klusterin tiloja, infrastruktuuria ja toimintoja on oltava avoinna useille käyttäjille ja se on tarjottava läpinäkyvin ja syrjimättömin perustein. Yrityksille, jotka ovat rahoittaneet vähintään 10 prosenttia innovaatioklusterin investointikustannuksista, voidaan myöntää etuoikeutettu käyttöoikeus suotuisammin ehdoin. Liiallisten korvausten välttämiseksi tällaisen etuoikeutetun käyttöoikeuden on oltava oikeassa suhteessa yrityksen maksamaan osuuteen investointikustannuksista ja ehdot on julkistettava.

Klusterin infrastruktuurin käytöstä ja sen toimintaan osallistumisesta perittävien maksujen on vastattava markkinahintaa tai vastattava kustannuksia lisättynä kohtuullisella marginaalilla.

Rahoituksen hakijan on oltava innovaatioklusterin jäsenten muodostama klusteriorganisaatio. Business Finland ei myönnä rahoitusta, jos

  • hakijalla on aikaisempien Tekes- tai Business Finland -lainojen rästejä
  • hakija ei kuulu ennakkoperintärekisteriin
  • hakijalla on verohallinnon tietojen mukaan erääntyneitä veroja tai maksuja, joihin ei ole sovittuna maksusuunnitelmaa
  • hakija on laiminlyönyt muihin lakisääteisiin velvoitteisiin liittyviä rekisteröimis-, ilmoitus- tai maksuvelvollisuuksia.

Julkista tukea ei saa käyttää innovaatioklusterin tarjoamien palveluiden hinnan subventointiin tai muulla tavalla siirtää innovaatioklusterin käyttäjille. Klusterin palveluilla on oltava näköpiirissä laajasti pk- ja muiden yritysten käyttöä.

Innovaatioklusterin rahoitusehdot (pdf)

Tukikelpoiset kustannukset

Tässä haussa tukea myönnetään klusterin toimintaan, mutta ei sen infrastruktuurin rakentamiseen eikä parantamiseen. Tukikelpoisia kustannuksia ovat seuraaviin toimintoihin liittyvät henkilöstö- ja hallintokustannukset mukaan lukien yleiskustannukset ja ostettavat asiantuntijapalvelut:

a) klusterin toiminnan edistäminen yhteistoiminnan helpottamiseksi, tietojenvaihto ja erikoistuneiden tai räätälöityjen yritystukipalvelujen tarjoaminen tai kanavointi;

b) klusterin markkinointi uusien yritysten tai organisaatioiden osallistumisen lisäämiseksi ja näkyvyyden parantamiseksi;

c) klusterin infrastruktuurin hallinnointi; koulutusohjelmien, työpajojen ja konferenssien järjestäminen, jotta voidaan tukea tietämyksen jakamista ja verkottumista ja monikansallista yhteistyötä.

Rahoitettujen projektien seuranta

Innovaatioklusteriorganisaation toiminta on taloudellista toimintaa. Klusteriorganisaation on tavoiteltava kannattavan liiketoiminnan aikaansaantia.

Rahoituksen saajan on pidettävä klusteritoiminnasta erillistä kirjanpitoa, josta selviää sekä klusterin infrastruktuurin ja palveluiden käytöstä että toimintoihin osallistumisesta saatavat tuotot ja klusterin toiminnasta aiheutuneet kulut. Jos klusteriorganisaatiolla on rahoituksen piiriin kuulumatonta muuta toimintaa, klusteriorganisaation pitää pystyä erittelemään rahoituksen piiriin kuuluva toiminta muusta toiminnasta kirjanpidossaan.

Klusterin toiminnasta syntyvä tulo otetaan huomioon maksettavan toimintatuen enimmäismäärää laskettaessa. Toimintatuen lopullinen tukitaso tukikauden päättyessä voi olla pienempi kuin 50 %. Business Finland voi pienentää maksettavan tuen määrää tai periä takaisin jo maksettua tukea, jotta toimintatuen sallittua maksimimäärää ei ylitetä.

Rahoitus ja kriteerit

Tässä haussa tukea myönnetään enintään 24 kuukauden mittaiselle klusterin käynnistysvaiheelle projektisuunnitelman mukaisesti. Business Finland on varautunut rahoittamaan yhtä innovaatioklusteria enintään 500 000 eurolla. Tuki-intensiteetti on enintään 50 % tukikelpoisista kustannuksista. Hakijalla on oltava uskottava omarahoitus.

Hakemukset arvioidaan seuraavien kriteerien perusteella:

  • Klusterin toiminnan kohdistuminen haun teemaan
  • Tässä hakuilmoituksessa kuvattujen rahoituksen yleisten edellytysten täyttyminen
  • Projektisuunnitelman uskottavuus klusterin kehittämiseksi ja innovaatiotoiminnan vauhdittamiseksi
  • Klusterin suunnitellut vaikutukset liiketoimintaan, vientiin sekä työpaikkojen syntyyn ja investointeihin
  • Klusterin jäsenkunnan laajuus hakemusta jätettäessä, jäsenkunnan kasvutavoitteen kunnianhimoisuus ja tavoitteen uskottavuus
  • Klusteriorganisaation lisäarvo ja resurssit sekä edellytykset saada toimintansa kannattavaksi

Aikataulu

Haku päättyy 6.6.2025. Hakemus tehdään Business Finlandin sähköisessä asiointijärjestelmässä. Valitse rahoituspalveluksi Tutkimus, kehitys ja pilotointi.

Asiointipalvelu hyödyntää Suomi.fi-valtuuksia. Tutustu ohjeisiin ja hanki tarvittava valtuus hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä.