Siirry sisältöön

31/10

Hakuaika 18.8.-31.10.2025

Kestävä kaivos ja kriittiset mineraalit -kampanjan tutkimusrahoitushaku yliopistoille ja tutkimuslaitoksille vuonna 2025

Haun tavoitteena ovat merkittävät raaka-aineiden saatavuutta sekä kaivos- ja mineraalisektorin kestävyyden parantumiselle pohjaa luovat tutkimushankkeet.

Lisätietoja

Satu Penttinen
Maarit Kokko
Ritva Heikkinen
Kari Koskela
Tuukka Vainio

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@businessfinland.fi

Tutkimushaussa on mahdollista hakea julkisen tutkimuksen rahoitusta (Co-Research) kampanjan aihepiireihin liittyviin tutkimusprojekteihin. Tutkimusprojektien tulokset toimivat pohjana sekä yritysten omille tutkimus- ja kehittämisprojekteille että mahdollisille Co-Innovation- ja kansainvälisiin hakuihin tähtääville kokonaisuuksille.

Tausta

Business Finland on käynnistänyt Kestävän kaivosteollisuuden ja kriittisten mineraalien -kampanjan. Kampanjan tavoitteena on tehdä Suomesta kestävän kaivostoiminnan ja mineraaliteknologian johtava maa. Suomen kaivos- ja mineraaliala uudistuu uusien innovaatioiden, kiertotalouden ja jätteettömien ratkaisujen kautta. Kysyntä kriittisille mineraaleille luo uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Kampanja tukee suomalaisia yrityksiä kehittämään kilpailuetuaan globaaleilla markkinoilla TKI-investointien kautta. Kampanja tukee kaivos- ja mineraaliteollisuuden uudistumista arvoketjun alusta loppuun – kaivossuunnittelusta teolliseen kierrätykseen, huomioiden myös raaka-aineiden jatkojalostuksen ja työkoneet. Rahoituksella tuotetaan osaamispohjaa ja innovaatioita tulevaisuuden läpimurtoratkaisuihin.

Haun tavoitteet ja painopisteet

Tutkimushaussa etsitään hankkeita, jotka luovat pohjaa raaka-aineiden saatavuuden sekä kaivos- ja mineraalisektorin kestävyyden parantumiselle. Haussa tavoitellaan tutkimushankkeita, jotka tarkastelevat kaivos- ja raaka-ainesektorin tulevaisuuden haasteita ja muutoksia kokonaisvaltaisesti sekä parantavat pitkällä aikavälillä suomalaisen teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä.

Esimerkkejä painopistealueista:

  • Raaka-aineiden saatavuuden merkittävä kasvu
  • Kiertotalouden ja jätteettömät ratkaisut sivuvirtojen ja hukan optimaaliseen hyödyntämiseen sekä raaka-aineiden kierrätykseen.
  • Dataa, digitalisaatiota ja tekoälyä hyödyntävät uudet ratkaisut kaivos- ja mineraalisektorilla.
  • Kriittisten raaka-aineiden korvaaminen.
  • Malminetsinnän ja kaivosten ympäristövaikutusten vähentäminen ja energiatehokkuuden parantaminen.
  • Arvonlisän merkittävä kasvattaminen mm. uusien kiertotalouteen perustuvien liiketoimintamallien avulla tai nostamalla mineraalien jalostusarvoa Suomessa.
  • Uudentyyppiset toimialojen rajapintaan syntyvät tulevaisuuden kiertotalousratkaisut ja arvoketjut.

Hakijan hakukelpoisuus

Tässä haussa voidaan rahoittaa Business Finlandin ohjeiden ja rahoitusehtojen mukaisia julkisen tutkimuksen ns. Co-Research-tutkimushankkeita julkista tutkimusta tekeville tutkimusorganisaatioille, ml. yliopistot, ammattikorkeakoulut ja valtion tutkimuslaitokset.

Tutkimusprojektit ja niiden edellytykset

Tutkimushaussa on mahdollista hakea julkisen tutkimuksen rahoitusta (Co-Research) kampanjan aihepiireihin liittyviin tutkimusprojekteihin. Hankkeilta edellytetään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Etusijalla ovat projektit, joissa yritysten yhteenlaskettu rahoitusosuus on vähintään 10 % kustannuksista ja tutkimuksen ohjaamiseen osallistuu vähintään kolme vientiliiketoimintaan suuntautuvaa yritystä. Haussa tavoitellaan tutkimushankkeita, jotka tarkastelevat kaivos- ja raaka-ainesektorin tulevaisuuden haasteita ja muutoksia kokonaisvaltaisesti sekä parantavat pitkällä aikavälillä suomalaisen teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä. Rahoitukseen sovelletaan muilta osin Business Finlandin normaaleja Co-Research-rahoituskriteerejä. Tutkimushankkeissa edellytetään kansainvälistä yhteistyötä ja niiden tulee tukea EU-rahoitukseen valmistautumista. Tavoitteena on julkisen tutkimuksen tulosten laaja hyödyntäminen projektia rahoittavien ja muiden yritysten parissa, siksi projektisuunnitelmaan on sisällytettävä kuvaus tulosten hyödyntämistoimista. Tutkimusprojektien tulokset toimivat pohjana sekä yritysten omille tutkimus- ja kehittämisprojekteille että mahdollisille Co-Innovation- ja kansainvälisiin hakuihin tähtääville kokonaisuuksille.

Valintakriteerit

Tämän haun perusteella myönnettävän tutkimusrahoituksen arvioidaan olevan noin 3 M€. Rahoitus on kilpailtua ja harkinnanvaraista. Kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävät hakijat eivät saa automaattisesti rahoitusta. Rahoitukseen sovelletaan Business Finlandin normaaleja Co-Research-rahoituskriteerejä. Hakemusten arvioinnissa käytetään seuraavia erityisiä valintakriteerejä:

  • Tutkimuksen sisällön osuminen haun tavoitteisiin ja painopistealueille.
  • Tutkimuksella tavoiteltavien tulosten kansainvälinen uutuusarvo.
  • Tutkimuksen tulosten potentiaalinen hyöty Suomen kansantaloudelle.
  • Tutkimuskonsortion taso ja poikkitieteellisyys.
  • Tutkimushankkeessa tehtävän kansainvälisen yhteistyön määrä ja laatu.
  • Tutkimussuunnitelman laatu, sisältäen kuvauksen tulosten hyödyntämistoimista.
  • Vientiin suuntautuvien potentiaalisten hyödyntäjäyritysten osallistuminen tutkimusprojektin suunnitteluun, toteutuksen seurantaan ja osarahoitukseen.

Rahoitushakemuksen tekeminen ja lähettäminen

Rahoitushakemukset tehdään Business Finlandin asiointipalvelussa. Kaikki rahoitusta hakevat osallistujat käyttävät Co-Research-hakemuslomaketta. Lue huolellisesti ohje hakemusten täyttämiseen. Business Finlandin osuus projektin hyväksyttävistä kustannuksista on 80 %.

Jokainen yhteishankkeessa omaan osaprojektiin hakeva osallistuja tekee oman osallistujahakemuksensa. Pyydämme käyttämään seuraavaa nimeämistapaa: “Kestävä kaivos – [projektin nimi]”. Mikäli konsortiossa on useita hakijoita omalla osaprojektillaan, jokainen hakija käyttää samaa projektin nimeä.

Aikataulut ja ohjeet

  • Suosittelemme keskustelua Business Finlandin kanssa ennen hakemusten jättämistä. Muistathan varata ajan tutkimusidean esittelylle (Teams-keskustelu) yhteyshenkilöiden kautta hyvissä ajoin, mieluummin viimeistään syyskuun aikana.

  • Rahoitushakemukset tulee jättää 31.10.2025 mennessä Business Finlandin sähköisen hakemusjärjestelmän kautta. Koska hakemusten arviointi aloitetaan tämän jälkeen, jätä myös kaikki hakemuksen liitteet määräpäivään mennessä.