2/5

Utlysning 1.2.-2.5.2022

Finansiering för samarbetsprojekt med fokus på hållbar industri: Eureka Joint Clusters Call on sustainable industry

Detta är en utlysning i två steg: I första steget inlämnas Project Outlines, sista ansökningsdag 2.5.2022. 

Detaljerade anvisningar finns på utlysningens webbsida.

Kontakt

Tom Warras (Eureka-samarbetet och finansieringsprocessen)
+358 50 5577 839

 

och även:
Kari Leino (Green ICT -topics)
+358 50 5577 698

 

Jarmo Raittila (Sustainable manufacturing topics)
+358 50 323 2442

 

email: förnamn.efternamn (at) businessfinland.fi

 

Klustren inom det internationella innovationsnätverket Eureka går samman i en gemensam utlysning med fokus på hållbar industri, med rekommenderade teman Green ICT och Space-Earth-Ocean integrated Systems. Utlysningen förverkligas med 16 länder.

Fokus ligger på en hållbar digital omställning och industri. Syftet är att ta fram nya lösningar som kan driva hållbar digital transformation samt förstärka konkurrenskraften inom de områden som omfattas av Eureka-klustren.

Principer för Eureka-samarbetet 

Samarbetet inom Eureka sker på industrins egna villkor ja FoU-projektens målsättning definieras själv. Eureka-finansieringen skiljer sig från EU-finansiering, och förverkligas alltid i samråd med de nationella innovationsfinansiärerna, i Finland med Business Finland.

Finansiering kan beviljas till konsortier som bör bestå av företag-, industri- eller akademiparter från minst två av de länder som deltar i Eureka. I praktiken är konsortierna ofta mycket större. En typisk storlek på projektet är 5–20 M€ räknat som summan av deltagarnas projektvolymer, men även mindre omfattning är möjlig.

Deltagande kluster och länder 

I utlysningen deltar de europeiska industriella klustren CELTIC-NEXT, EUROGIA, ITEA4, SMART och XECS.

Samarbetsländerna är: Belgien, Danmark, Irland, Kanada, Luxemburg, Portugal, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Ungern, Österrike, samt Tyskland med specialarrangemang.

Business Finlands finansiering

Business Finland kan finansiera finska deltagare i projektkonsortier i denna utlysning. Vid finansieringen tillämpas de nationella finansieringskriterierna, även kriterier för Co-Innovation projekt. Ingen förbestämd budget finns för utlysningen, utan ansökningarna tävlar om finansieringen tillsammans med övriga projekt.

Tidtabell

Utlysningen ordnas i två steg: Project Outlines inlämnas senast 2.5.2022. De förslag som väljs för andra steget ska presenteras som Full Project Proposals med sista ansökningsdag 30.9.2022. Finansieringsbesluten är att vänta under hösten 2022. 

Möjlig hjälp med ansökningen

På Eurekas webbsida finns en Brokerage Area gör att underlätta bildandet av konsortier. Där finns även Project Idea Tool som är ett verktyg att presentera din projektidé och att hitta partners. Läs mer på finska.

Närmare om utlysningen