Suomi korvaa Hornet-hävittäjät vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen tarjousprosessi on nyt käynnissä. Hankintaan kuuluu teollisen yhteistyön velvoite: voittanut hävittäjätarjoaja ja sen kumppanit tekevät yhteistyötä suomalaisten toimijoiden kanssa 30 prosentilla hankintahinnasta.
Osallistuminen HX-hävittäjähankinnan teolliseen yhteistyöhön on mahdollisuus, joka tulee eteen vain noin kerran 30 vuodessa. Siihen kannattaa tarttua nyt. Tuloksena on suomalaisen puolustus-, turvallisuus- sekä ICT-alan osaamisen, verkostojen ja teknologisen kyvykkyyden kasvu.
Yhteistyön kokonaisarvo on yhteensä noin 2-3 miljardia euroa.
HX-hävittäjähankkeen teolliseen yhteistyöhön voivat osallistua suomalaiset yritykset sekä tutkimusorganisaatiot.
Yhteistyöprojektien on liityttävä kansallisen turvallisuuden kannalta kriittisiin teknologioihin tai strategiseen teolliseen osaamiseen.
Osallistujan osaamisen on kohdistuttava esimerkiksi jollekin seuraavista osa-alueista:
HX-hävittäjätarjoajia (OEM, Original Equipment Manufacturer) ovat Boeing, BAES, Dassault, Lockheed Martin sekä Saab. Suomalainen osallistuja voi tarjota projektiaan kaikille näille, niiden kumppaneille tai vain valitsemilleen osapuolille.
Suomi on sitoutunut avoimeen, tasapuoliseen ja syrjimättömään tarjouskilpailuun. Suomelle tarjotut teollisen yhteistyön ratkaisut arvioidaan huolellisesti ja tasapuolisesti osana hankintaprosessia.
Osallistuminen HX-hävittäjähankkeen teolliseen yhteistyöhön tuo suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Osallistuminen vahvistaa myös valittujen projektikumppaneiden ja Suomen osaamista sekä valmiuksia kansallisen turvallisuuden kannalta kriittisissä teknologioissa.
Osallistujat voivat saada muun muassa:
Tällä hetkellä on käynnissä suomalaisten projektikumppaneiden sekä hävittäjätarjoajien tutustuminen. Projektiehdotusten on oltava esiteltyinä sopiville hävittäjätarjoajille vuoden 2020 syksyyn mennessä.
Hävittäjähankkeen teollinen yhteistyö kestää vähintään 10 vuotta itse hankintapäätöksestä, jonka tekee valtioneuvosto vuonna 2021. Varsinainen hävittäjien toimitus tapahtuu vuosien 2025 ja 2030 välillä.
Tutustu huolellisesti alla listattuihin dokumentteihin. Mikäli sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.