Siirry sisältöön

Globaalia yhteistyötä Suomen hyväksi

Business Finlandin Hävittäjähanke HX päättyi vuonna 2022. Suomi on valinnut uudeksi monitoimihävittäjäksi yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-35A Lightning II:sen.

Ohjelman

kuvaus

Hankintaan kuului teollisen yhteistyön velvoite: voittanut hävittäjätarjoaja ja sen kumppanit tekevät yhteistyötä suomalaisten toimijoiden kanssa 30 prosentilla hankintahinnasta. Yhteistyön kokonaisarvo on yhteensä noin 2-3 miljardia euroa.

Yhteistyöprojektien oli liityttävä kansallisen turvallisuuden kannalta kriittisiin teknologioihin tai strategiseen teolliseen osaamiseen.

HYÖDYT SUOMELLE

Osallistuminen HX-hävittäjähankkeen teolliseen yhteistyöhön toi suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Osallistuminen vahvisti valittujen projektikumppaneiden ja Suomen osaamista sekä valmiuksia kansallisen turvallisuuden kannalta kriittisissä teknologioissa.

Osallistujilla oli mahdollisuus saada:

  • pitkäaikaisia kansainvälisiä kumppanuuksia ja asiakkaita
  • uusia markkinoita, lisenssejä ja sertifikaatteja
  • lisäosaamista ja koulutusta alan kansainvälisiltä huippuosaajilta
  • teknologioita ja ohjelmistoja teknologiasiirtona
  • nykyistä laajempia yhteistyöverkostoja Suomessa ja ulkomailla

AIKATAULU

Hävittäjähankkeen teollinen yhteistyö kestää vähintään 10 vuotta hankintasopimuksen allekirjoituksesta, joka tehdään vuoden 2022 aikana. Varsinainen hävittäjien toimitus tapahtuu vuosien 2025 ja 2030 välillä.

Taustaa hankkeesta

Ota yhteyttä

Program Director

Eija Tynkkynen

+358 40 522 8507