Hakemus on jätettävä Business Finlandin asiointipalvelussa viimeistään messujen alkamispäivää edeltävänä päivänä. Hakemuksen voi jättää aiemminkin heti kun yritys on päättänyt osallistua messuille ja tehnyt arvion ostettavien palvelujen kustannuksista.
Matkakustannuksia hyväksytään vain luovien alojen (musiikkiteollisuus, audiovisuaalinen ala) messuihin liittyen. Tästä syystä luovien alojen messuihin liittyvä hakemus on jätettävä ennen messuille matkustamista ja viimeistään messujen alkua edeltävänä päivänä.
Jokainen yritys jättää oman hakemuksensa asiointipalvelussa. Otamme hakemukset käsittelyyn, kun samaan messutapahtumaan liittyen on saapunut vähintään neljä hakemusta.
Asiointipalvelun kautta voit myös seurata hakemuksesi käsittelyä.
Asiointipalveluun
Täytä hakemus
Hakiessasi rahoitusta valitse hakemuksesi projektin nimeksi messutapahtuman virallinen nimi ja täytä hakemus annettujen ohjeiden mukaisesti.
Projektin kestoaika
Kustannusten tulee syntyä projektin kestoaikana. Rekisteröinti- ja varauskustannuksia lukuun ottamatta kustannuksia hyväksytään aikaisintaan siitä päivästä lähtien, kun olet lähettänyt hakemuksesi meille. Tästä syystä projektin kestoaika kannattaa hakemuksessa merkitä alkavaksi hakemuksen jättöpäivästä.
Huomioitavaa:
- rahtikustannuksia sisältävissä hankkeissa paluurahti tulee vastaanottaa Suomessa projektin kestoaikana
- luovien alojen (musiikkiteollisuus, audiovisuaalinen ala) hankkeissa matkapäivien tulee sisältyä projektin kestoaikaan.
Määritä tavoitteet
Määritä messuosallistumiselle 2–5 tavoitetta, joista vähintään yksi on mitattava. Tavoitteet tulevat osaksi mahdollista rahoituspäätöstä ja Business Finland seuraa niiden toteutumista. Esimerkkejä tavoitteista:
- yritys on tavannut messuilla x kpl uusia potentiaalisia asiakkaita
- yritys on tavannut messuilla x kpl potentiaalisia jälleenmyyjiä
- yritys on tunnistanut messuilta x kpl uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita tai T&K-partnereita.
Kuvaa toteutus
Vastaa hakemuksen Toteutus-kohdassa kaikkiin hakemuksessa esitettyihin kysymyksiin.
Erittele hyväksyttävät ostopalvelukustannukset
Kustannuksia hyväksytään aikaisintaan siitä päivästä lähtien, kun olet lähettänyt hakemuksesi meille. Exhibition Explorer -rahoituksessa käytämme yksinkertaista kustannusarviota. Rekisteröinti- ja varauskustannukset voidaan kuitenkin hyväksyä, vaikka ne olisivat syntyneet ennen rahoitushakemuksen jättämistä.
Erittele ostopalvelukustannukset (ostopalveluerittely: mitä ostettu, keneltä ostettu ja euromääräinen arvo/arvio [alv 0 %]). Ostot intressiyrityksiltä eivät ole sallittuja.
Merkitse ostopalvelukustannukset näin projektin kustannusarvioon:
- Ostettavat palvelut: Täytä vain messuosastosta ja rahdeista syntyvät hyväksyttävät ostopalvelukustannukset (löytyvät kohdasta "Mihin rahoitusta voi käyttää?")
- Muut kustannukset: Täytä laskennallinen nk. flat rate -osuus 20 % ostopalveluista.
- Rahapalkat ja henkilösivukustannukset: Jätä tyhjäksi.
Jos osallistutte luovien alojen (musiikkiteollisuus ja audiovisuaalinen ala) messutapahtumaan, jossa yrityksellänne ei ole messuosastoa, merkitse projektin ostopalveluihin poikkeuksellisesti osallistumis-/rekisteröinti-, matka- ja majoituskustannusten yhteissumma. Jätä tällöin Muut kustannukset -kohta tyhjäksi.
Rahoituspäätöksen jälkeen projektille lisättyjä ostopalvelukustannuksia ei voida hyväksyä. Päätöksessä mainittu avustusmäärä on maksimiavustus yritykselle. Hakemuksen käsittelyvaiheessa voit vielä tarkentaa arviota projektin ostopalvelukustannuksista.
Muut kustannukset
Muita yrityksellenne messuista aiheutuvia kustannuksia voidaan hyväksyä kertoimella, joka on korkeintaan 20 % edellä mainittujen ostopalveluiden yhteismäärästä. Näitä kustannuksia voivat olla esimerkiksi:
- matka-, majoitus- ja tulkkikulut
- mahdollisen konsultin/hallinnoijan kustannukset
- messuihin liittyvät markkinointikustannukset, esimerkiksi esittelyvideot, esitteet, käyntikortit ja rollupit
Muita kustannuksia ei tarvitse eritellä hakemuksessa eikä niiden tarvitse sisältyä projektikirjanpitoon.
Esimerkiksi: Jos arvio messuosaston kustannuksista on 10 000 euroa, muiden kustannusten osuus on siitä 20 % eli 2 000 euroa. Yhteissummasta 12 000 euroa avustuksen osuus on pk-yrityksille 50 % eli 6 000 euroa ja midcap-yrityksille 40 % eli 4 800 euroa.