Research to Business
Research to Business -rahoitus on tarkoitettu julkisten tutkimusorganisaatioiden tutkimusryhmille ja tutkijoille, joilla on halu rakentaa tutkimuksestaan uutta liiketoimintaa ja kaupallistaa tutkimuksesta syntyvät ideat.
Research to Business -tutkimusrahoituksen avulla julkinen tutkimusorganisaatio voi valmistella tutkimuslähtöisen idean kaupallistamista ja tehdä kaupallistamista tukevaa soveltavaa tutkimusta. Projektin päätavoite on kaupallistamisen valmistelussa, ei idean jatkotutkimuksessa. Tutkija voi samalla kasvattaa omaa kaupallisosaamistaan. Business Finland voi rahoittaa 70% projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.
Tutkimusrahoitushakuja järjestetään kaksi vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Research to Business -palvelu tarjoaa rahoituksen lisäksi kaupallistamisen valmistelua tukevia verkottumistapahtumia sijoittajien ja muiden Research to Business -rahoitusta saaneiden tiimien kanssa. Ks. uutinen Ensimmäistä kertaa järjestetty Science Startup Day törmäytti tutkijat ja sijoittajat
Tutustu myös Dealflow Finland -palveluun, jonka kautta loppuvaiheesa olevat Research to Business -projektit voivat esittäytyä kansainvälisille sijoittajille
Rahoitus on tarkoitettu tutkimusidean kaupallistamisen valmisteluun ja sitä tukevaan soveltavaan tutkimukseen.
Kaupallistamisen valmisteluun liittyviä toimia toteutetaan koko projektin ajan ja niiden kustannuksia pitää olla vähintään 40% projektin hyväksyttävistä kustannuksista. Kaupallistamisen valmistelutoimia voivat olla esimerkiksi:
Rahoitusta ei voi käyttää esimerkiksi:
Mikäli projekti ei etene hyväksytyn suunnitelman ja projektille asetettujen tavoitteiden mukaisesti, projektin rahoitusta ei jatketa.
Tutustu TUTLI-rahoituksella toteutettuihin projekteihin rahoituksen saajien sivuilla:
Järjestämme kaksi hakua vuodessa, päähaku on yleensä helmi-maaliskuussa ja täydentävä haku syyskuussa.
Yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden omat innovaatiopalveluyksiköt auttavat tutkijoitaan arvioimaan projektin soveltuvuutta rahoitukseen ja valmentavat heitä hakemuksen valmistelussa. Ennen hakemuksen jättämistä projekti esitellään suullisesti Business Finlandille.
Varsinainen rahoitushakemus liitteineen (esim. projektisuunnitelma) jätetään Business Finlandin asiointipalvelussa.
Hakemukseen tarvitaan projektisuunnitelma. Suunnitelman pääkohdat kirjoitetaan suoraan hakemuslomakkeen kenttiin. Erillinen projektisuunnitelma liitetään tiedostona hakemukseen (suosituspituus max 25 sivua).
Projektisuunnitelmassa on selkeästi kuvattava
Asiantuntijamme arvioivat kaupallistamisen valmistelua tavoittelevaa tutkimusprojektia kokonaisuutena. Arvioinnissa otamme huomioon myös muut rahoituksesta kilpailevat hakemukset.
Tärkeitä arviointikohteita ovat:
Mikäli projekti sisältää merkittäviä riskejä ja epävarmuuksia, voimme vaiheistaa projektin rahoituksen, jolloin myönnämme aluksi vain osan rahoituksesta. Mikäli vaiheistettu projekti etenee tavoitteiden mukaisesti, projektille voidaan myöntää muutoshakemuksesta seuraavan vaiheen rahoitus.
Kaikkien hyväksyttävien kustannusten pitää olla projektisuunnitelman mukaisia ja liityttävä projektin toteuttamiseen. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat:
Hyväksyttävät kustannukset on määritelty tarkemmin julkisen tutkimuksen rahoituksen yleisissä ehdoissa (pdf).
Research to Business -projektin tavoitteena on saattaa tutkimustulokset hyödynnettäväksi uutena liiketoimintana.
Projektissa syntyvä uusi tieto ja siihen liittyvät teollisoikeudet ovat tutkimusorganisaation omaisuutta, jotka se voi siirtää tulosten hyödyntäjälle vastikkeellisesti.
Tutkimusprojektin päätyttyä tulokset ovat julkisia. Ennen tulosten julkistamista pitää kuitenkin varmistua, ettei sillä vaikeuteta liiketoiminnan syntymistä esim. patentoinnin estymisen tai liiketoimintasalaisuuksien julkitulon vuoksi.
Rahoitusta saava organisaatio nimeää projektille vastaavan johtajan, joka on työ- tai palvelussuhteessa rahoituksen saajaan.
Rahoitusta saava organisaatio asettaa projektille ohjausryhmän, jossa on pääsääntöisesti vain rahoituksen saajan ulkopuolisia henkilöjäseniä. Projektin vastuullinen johtaja voi toimia ohjausryhmän puheenjohtajana. Ohjausryhmässä on oltava kaupallistamista tarkasteleva asiantuntija kuten asiantuntija elinkeinoelämästä tai rahoituksen saajan innovaatioyksiköstä. Ohjausryhmän tehtävänä on olla neuvoa-antavassa roolissa, edistää projektin toteutumista tavoitteiden mukaisesti sekä seurata, että vähintään 40% projektin hyväksyttävistä kustannuksista käytetään kaupallistamisen valmistelutoimiin.
Business Finlandin edustajalla on oikeus osallistua ohjausryhmän kokouksiin. Kokouskutsu ja siihen liittyvä materiaali on toimitettava Business Finlandin yhteyshenkilölle hyvissä ajoin ennen kokouksen ajankohtaa. Kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa, joka on toimitettava liitteineen ohjausryhmän jäsenten lisäksi Business Finlandin yhteyshenkilölle.
Tutkimusprojektista raportoidaan Business Finlandin asiointipalvelun kautta kolme kertaa vuodessa. Raportointi koostuu sisältöraportista, jossa kuvataan, mitä tuloksia on saatu aikaan suhteessa tavoitteisiin sekä kustannusraportista. Projektin etenemiseen liittyvissä muutos- ja ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä suoraan projektin yhteyshenkilöön Business Finlandissa.
Mikäli projekti ei etene hyväksytyn suunnitelman ja projektille asetettujen tavoitteiden mukaisesti, projektin rahoitus voidaan lopettaa.