Europeiska försvarsfonden (The European Defense Fund, EDF) finansierar forsknings- och utvecklingsprojekt inom försvarsområdet genom internationellt samarbete. Business Finland kan bevilja kompletterande finansiering för projekt som har fått EDF-finansiering, förutsatt att de uppfyller kriterierna för nationell FoU-finansiering.
Med nationell samfinansiering som kompletterar EDF-finansieringen kan Business Finland öka den offentliga finansieringen upp till 90 % av projektkostnaderna. Business Finland kan behandla samfinansieringsansökningar snabbt, eftersom EDF redan har gjort en väsentlig bedömning av projektet. Business Finland kan också bevilja de minimis-finansiering för förberedelse av EDF-projekt.
Europeiska försvarsfonden är ett EU-budgetfinansierat program som lanserades 2021. EDF syftar till att öka konkurrenskraften, effektiviteten och innovationsförmågan hos den europeiska försvarsindustrin och forskarsamhället.
Europeiska försvarsfondens nationella samfinansiering är avsedd för finska startups, små och medelstora företag och stora företag samt finska forskningsorganisationer för FoU-projekt inom försvarsområdet. Projekten syftar till att avsevärt öka Europas försvarsförmåga och tekniska självförsörjning. Projektresultatens ekonomiska potential bedöms inte.
De kostnader som godkänns av Europeiska försvarsfonden härrör från forsknings- och utvecklingsverksamhet i samband med nya försvarsprodukter eller förbättringar av befintliga försvarsprodukter. De aktiviteter som ska finansieras kan sträcka sig från forskning till produkttestning och certifiering.
Europeiska försvarsfonden kan finansiera forskningsprojekt med 100 procent av de stödberättigande kostnaderna och utvecklingsprojekt med mellan 20 procent och 100 procent av de stödberättigande kostnaderna.
Försvarsförvaltningen samordnar finländska aktörers deltagande i Europeiska försvarsfondens projekt. Försvarsförvaltningen kan stödja projekt genom nationell medfinansiering, militär styrning eller stödbrev. Försvarsförvaltningen beviljar stöd från fall till fall utifrån försvarsmaktens mål för prestationsförmåga och forskning, samt med beaktande av hur betydande projektförslagen är industripolitiskt sett.
Se riktlinjerna för att lämna in en begäran om stöd till försvarsförvaltningen för 2025 EDF-utlysningen. Försvarsministeriet vidarebefordrar begäran om stöd till Business Finland om försvarsförvaltningen anser att det är nödvändigt utifrån sin bedömning. EDF-utlysningen 2025 är nu öppen och stänger den 16 oktober 2025.
Sökande som ansöker om kompletterande nationell finansiering måste lämna in en finansieringsansökan via Business Finlands nätservice senast när de får besked om att stödansökan har överförts från försvarsministeriet till Business Finland för handläggning. Ett Co-Funding Declaration (CFD)-intyg utfärdas till alla som beviljas nationell kompletterande finansiering. Om Business Finland behöver begära ytterligare information för ansökan kan det leda till att CFD-brevet inte hinner färdigställas i tid för EU:s ansökningstidtabell. Den finansiering som beviljas av Business Finland anges i CFD-brevet. Utbetalningen av finansieringen är beroende av det EU-stöd som projektet beviljas.
Europeiska kommissionen publicerade resultaten av EDF-utlysningen 2024 i april 2025. Ansökningar om Business Finlands kompletterande finansiering måste lämnas in inom 90 dagar från det datum då bidragsavtalet undertecknades med kommissionen. Ansökan ska lämnas in via Business Finlands nätservice. Om finansiering som ska sökas från Business Finland är känt tidigare kan ansökan lämnas in omedelbart. Business Finland kan behandla ansökan på denna grund, men beslutet är villkorligt tills EU:s bidragsavtal är undertecknat. Ett EDF-beslut är en förutsättning för att finansiering ska kunna beviljas. Business Finlands kompletterande nationella finansiering fastställs utifrån kommissionens bidragsavtal. Vägledning för ansökningarna kommer att uppdateras på denna webbplats.
Ta
kontakt